Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Juhász Péter: Viszik mindenünket, és még 30 évig törleszthetünk

Juhász Péter: Viszik mindenünket, és még 30 évig törleszthetünk

Az Együtt ötfős elnökségnek kellene visszafizetni azt az összesen mintegy 190 millió forintnyi kampánytámogatást, amit a költségvetésből kaptak, de mivel a párt listás eredménye nem érte el az 1 százalékot – a várakozásokat jóval alulmúlva csak 0,64 százalék volt – a törvény szerint a pénzt vissza kell adni az államnak, hiába költötték el már a kampányra. (Sőt: az Együtt még 25 milliós bankhitelt is felvett tavaly szeptemberben a kampányra, hamarosan ezt is vissza kell fizetni.)

Juhász Péter, az Együtt elnöke és a teljes elnökség lemondott a választási eredmény ismeretében vasárnap este Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

“Ez majdnem kétszáz millió forint, ennyi pénze ötünknek sincs összesen” – mondta a Zoom.hu-nak Juhász Péter lemondott pártelnök, aki úgy magyarázta az eljárást, hogy mind az ötükkel szemben a teljes összegre megindítják a végrehajtást, és ha egyiküknél a rá eső 40 milliónál nagyobb értékű vagyont hajtanának be, akkor ő a polgári perben követelhetne “hozzájárulást” a többiektől. Hozzátette:

“mivel az összvagyonunk nincs ennyi, nemcsak a házunkat, lakásunkat veszítjük el, hanem a maradékot adók módjára behajthatják rajtunk, így a fizetésünkből vonogatják még 20-30 évig.”

Juhász emlékeztetett: senki nem számított arra az Együttben, hogy még az 1 százalékot sem érik el – ő maga a párt kampányzáróján még 6-12 mandátumot várt, ebből végül egy lett: Szabó Szabolcs szerzett egyéni mandátumot Csepelen, ahol 2014 után ismét legyőzte a fideszes Németh Szilárdot.

Juhász mellett teljes vagyonával felel a visszafizetendő összegért Szigetvári Viktor, Hajdu Nóra, Szabó Szabolcs és Pataki Márton.

Mint ahogy az idei a kampánytámogatásokról részletesen beszámoló Zoom.hu összeállításból is kiderült, az Együtt csak a 106 egyéni körzet kevesebb, mint a felében tudott egyéni jelöltet állítani, majd közülük is tucatnyit visszaléptetett az ellenzéki siker reményében, így 35 állva maradt jelöltjük után összesen 189 millió forintot kaptak csak – ezt kell most visszafizetniük.

Mindenkinek jár egy kis közpénz

A kampányhoz az állam is hozzájárul azzal, hogy bizonyos képlet alapján minden pártot pénzzel támogatja. Egyrészt minden egyéni választókerületi jelölt kap a költségvetésből bő egymillió forintot – pontosan 1 millió 22 ezer 860 forintot -, Emellett minden országos listát állító párt is jogosult támogatásra. A támogatás összege attól függ, hogy a párt hány egyéni választókerületben állított jelöltet. Ehhez az egyes pártok teljes kampányköltési plafontját – 2018-ban 1 milliárd 22 millió forint – veszik alapul, és ennek 15, 30, 45 vagy 60 százalékát kapják attól függően, hogy legalább 27, 54, 80, vagy mind a 106 egyéni választókerületben talpon maradt-e jelöltjük.

A Munkáspárt megússza a végrehajtást

Az országos listát állító pártok közül szintén nem érte el az 1 százalékot a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt, amely csak 0,29 százalékot kapott – országszerte 15.170-en szavaztak rájuk. A programjában például a havi nettó 200 ezer forintos minimálbért ígért szélsőbaloldali formáció vezetőségének sokkal több pénzt kell visszafizetniük, mint az Együttnek. A Munkáspárt ugyanis 57 egyéni jelöltjével 365 millió forinthoz jutott.

Ám a 365 milliós kampánytámogatást a Munkáspártnak nem kell visszafizetni, mert Thürmer Gyula szerint ebből egy fillért nem költöttek a kampányban.

A pártelnök a Zoom.hu kérdésére azt mondta, pártjának, ha nem is sok, de a kampánytámogatás nélkül volt némi tartaléka, “ebből a néhány millió forintból” csinálták meg a kampányt, így az állami támogatási összeghez nem is nyúltak, az ott van a számlájukon, és ahogy jött, most majd vissza is utalják egy az egyben.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke és Nagy Attila, a párt képviselőjelöltje Salgótarjánban április 5-én MTI Fotó: Komka Péter

“Nem vállaltuk azt a kockázatot, hogy költünk belőle, mert akkor a párt nagyon szegény vezetőinek kellett volna felelnie a vagyonával” – mondta. A pártelnök szerint amúgy a nehéz politikai és jogi körülmények között “egyáltalán nem nevezhető kudarcnak” a 0,29 százalékos szereplésük, holott 2014-ben még 0,6 százalékot értek el – ezért is nem mondott le, mint más ellenzéki pártok elnökei a Fidesz-kétharmad ismeretében, sőt gratulált a Fidesznek a győzelméhez. Úgy vélte, a néhai Republic-frontember Cipőt is soraiban tudó párt felívelése közeledik, mert “a Munkáspárt 30 éve járja az útját, és amíg van dolgozó ember meg munkásember, addig mi is leszünk.”

A Zoom.hu fenti grafikonjából is látszik, hogy a Munkáspártéhoz hasonló összeget kell visszafizetnie még a MIÉP-nek is, mivel Csurka István egykori pártja 58 jelöltjével 366 millió forintnyi állami kampánytámogatáshoz jutott, de végül listás eredménye csak 0,16 százalék lett. Még gyengébben szerepelt országszerte 1000-7000 szavazatot begyűjtve és 0,02 valamint 0,13 százalék közötti listás eredményt elérve a 23 országos listát állító párt közül 12 jelölő szervezet.

Róluk is írt már a Zoom.hu, megemlítve, egyenként 200 millió forint körüli állami támogatást tudtak összeszedni 28-49 egyéni jelölt kiállításával, miközben legtöbbjüket nem véletlenül tartja a közvélemény kamupártnak. Ezeknek a pártoknak szintén vissza kell fizetniük a kampánypénzt, ha nem teszik, akkor az ő vezető tisztségviselőiken is adók módjára behajtják a tartozást – már, ha egyáltalán van vagyona a sokszor nincstelen emberekre alapított szervezeteknek.

E tucatnyi kamupárt között van Szepessy Zsolt pártja, az Összefogás Párt is. Az egyéniben is induló Szepessy jelölti mentelmi jogát például éppen azért függesztették fel, mert eljárás folyik ellene, mivel még a 2014-es kampánytámogatásokkal sem tudtak megfelelően elszámolni. Majdnem országos listát sem állíthattak, de a Kúria mégis engedélyezte – pedig Szepessy körül egész kamupárt-hálózat sejthető.

A pártok között találunk olyat is, a Magyarországi Cigánypártot (MCP), amelyről a Zoom.hu írta meg, hogy információink szerint az ő kampánykoordinátoruk került március elején előzetes letartóztatásba, amikor a rendőrök a fővárosban rajta ütöttek egy, a képviselőjelöltek ajánlásait nagyüzemben hamisítő, 36 fős csoporton. Az ügyben választás rendje elleni bűncselekmény miatt nyomozás folyik, erről itt írtunk részletesen:

Több kamupártot is magával ránthat a lebukott aláírásgyár

Több kamupártot is magával ránthat a lebukott aláírásgyár Nem csak a pártlogóval ellátott kis pult mögött, a piac bejáratánál állva, zuhogó esőben lehet aláírást gyűjteni, vannak “aktivisták”, akik a könnyebb utat választották: egy fűtött szobában “gyűjtötték” az egyéni képviselőjelölteket támogató szignókat úgy, hogy az azokat adó állampolgárok ott sem voltak.

Borítókép: Az Együtt vezető politikai a választás éjszakáján MTI Fotó: Bruzák Noémi