Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Választás 2018: Most már biztos, megvan a kétharmad

Választás 2018: Most már biztos, megvan a kétharmad

Újabb kétharmad jöhet. A Zoom.hu-n percről percre követjük az eseményeket.

A részvételi számokat és az eredményeket ezen a térképen böngészhetik.

Mára vége

Kedves olvasóink, élő közvetítésünket mára berekesztjük, búcsúzóul íme cikkünk, amiben összegyűjtöttünk öt olyan vígjátékot, ami segíthet túllépni a választás eredménye okozta depresszión (már akinek depressziót okozott a választás eredménye):

Ajánlunk öt filmet, amivel kinőheti a választások utáni depressziót

Kormányellenes tüntetést szerveznek a Kossuth térre

Vasárnap este 19.56-ra hívják az embereket, a szervezők között a diáktüntetések ötletgazdája.

Talpra Magyar Hív A Szabadság címmel tüntetést szerveznek vasárnap estére a Kossuth térre a Országház elé. A szervezők között van Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tagja is, a január tartott diáktüntetések megálmodója. A demonstrációt szimbolikus időpontban, 19:56-kor kezdik.

Az esemény egyik másik szervezője ezekben a pontokban foglalta össze a tüntetés célját.

 

Talpra Magyar Hív A Szabadság – Demonstráció

Aki szabad Magyarországot szeretne, aki gyűlöletmentes politikát, aki életet akar ebben a fullasztó légkörben

  • A jövőnkről nekünk kell meghozni a döntést, nem pedig egy egyenlőtlen választási rendszernek. Ilyen helyzetben a tömeg a mi válaszunk.
  • A gyűlöletkampány és uszítás helyett érdemi diskurzust akarunk folytatni.
  • Független országnak független sajtóra van szüksége. A digitális korban a média a legnagyobb ütőkártya a hatalom kezében, bojkottáljuk a propagandamédiát.
  • Generációnkban két lehetőség áll a fiatalok előtt: Kivándorlás, vagy Forradalom. Mi választottunk!
  • Ne hagyjuk, hogy a mindenkori hatalom és a jelenlegi kormány fogalma összemosódjon. A 2/3-os törvényeket el kell vetni, és amerikai mintára két ciklusnál tovább senki sem gyakorolhatja a hatalmat.
  • Fiatalok nélkül nincs ország, nincs jövő.
  • Ez a választás nem csupán 4 évről szólt, ez a választás a keleti orientációról, az Illiberális állam végső simításairól döntött.
Sneider Tamás: Nem csak Vona Gábornak kell lemondania

Nemcsak Vona Gábornak kell ma lemondania az elnökségben, hanem mindenkinek – fogalmazta meg Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke egy Toroczkai László alelnöktársának címzett nyílt levélben, amelyet a Facebookon tett közzé hétfőn.

Az ellenzéki politikus csalódottságának adott hangot a választási vereség miatt, egyúttal “bajtársiatlan dolognak” nevezte párttársa korábbi bejegyzését, arra hivatkozva: míg Toroczkai Lászlóval “elnézően bánt a kormánysajtó”, az elnökség többi tagjával nem.

“Nemcsak Vona Gábornak kell ma lemondania az elnökségben, hanem mindenkinek. Neked és nekem is, mert részesei voltunk a néppártosodásnak”

– fogalmazott Sneider Tamás, aki szerint a közösségben nem lehet helye a széthúzásnak.

Előzőleg Toroczkai László – ugyancsak Facebook oldalán – úgy fogalmazott: “Vona Gábor megbukott, de a Jobbik él. Ha azonban Vona Gábor úgy gondolja, hogy nem végleg bukott meg, s a lemondás is csak látszólagos lesz, azzal kivégzi a Jobbikot”.

Az alelnök értékelése szerint egy olyan, egyébként kiváló emberek ezreiből álló parlamenti párt, amely három egymást követő választáson sem tud a kormányzás közelébe kerülni, végleg elveszíti az esélyét arra, hogy valaha győzzön, “hacsak nem iktatja ki azt az akadályt, amely a növekedését meggátolja”.

 

Milos Zeman cseh államfő táviratban gratulált Orbán Viktornak

Milos Zeman cseh államfő hétfőn táviratban gratulált Orbán Viktornak a Fidesz győzelméhez az országgyűlési választáson. “Az Ön egyértelmű, immár negyedik győzelme a parlamenti választásokon számomra annak a támogatásnak a bizonyítéka, amelynek nemzete részéről örvend” – olvasható a táviratban, amelyet Jirí Ovcácek elnöki szóvivő hozott nyilvánosságra Prágában.

Milos Zeman megelégedéssel állapította meg, hogy a cseh-magyar kapcsolatok az EU, a NATO és a V4-ek keretében is magas színvonalúak és sikeresen fejlődnek.

“Meggyőződésem, hogy Közép-Európa nagy lehetőségekkel rendelkezik a kétoldalú és sokoldalú nemzetközi együttműködés elmélyítése terén” – szögezte le táviratában a cseh köztársasági elnök.

Zeman ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy még az idén lesz alkalma találkozni Orbán Viktorral és hozzájárulhat a cseh-magyar barátság erősítéséhez.

(MTI)

 

Timmermans: Fontos, hogy Magyarországon erős az Európai Unióhoz való hozzátartozás érzete

Meglátjuk, mit tesz Orbán Viktor miniszterelnök az új megbízatása során, fontos, hogy Magyarországon erős az Európai Unióhoz való hozzátartozás érzete – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke hétfőn Varsóban az előző napi magyar országgyűlési választásokon aratott nagyarányú Fidesz-győzelemmel kapcsolatban.

Timmermans ezt újságírói kérdésre válaszolva mondta a Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel közösen megtartott sajtóértekezleten. Az EB első alelenöke szerint a kampány során “sok volt a retorika”. “Ehhez öreg politikusként hozzászoktam” – jegyezte meg.

Czaputowicz gratulált a Fidesz-KDNP választási győzelméhez. Magyarországot “stabil demokratikus államnak” minősítette, mely “szoros európai integrációra törekszik”.

(MTI)

Gulyás Gergely szerint az EBESZ túllépte a hatáskörét

A Fidesz frakcióvezetője szerint túllépte hatáskörét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a vasárnapi magyarországi parlamenti választásról kiadott jelentésének egyes megállapításaival.nGulyás Gergely hétfőn az MTI-nek azt nyilatkozta: az EBESZ-nek nem feladata a magyar választási kampányról politikai véleményt mondani, különösen nem szükséges a bevándorlással szembenálló kormánypártokkal vitába bonyolódni, és a kormányzati kampányt minősíteni. “A bevándorlás elutasítása nem xenofóbia, hanem életösztön” – mondta a Fidesz frakcióvezetője, alelnöke.

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy az EBESZ-jelentés megállapítása szerint a választójog alkotmányos alapjogának szabad gyakorlása mindenkinek biztosított volt. Ezzel a Fidesz maximálisan egyetért – közölte. Ahogyan azzal is egyetértenek – tette hozzá a politikus -, hogy a választás lebonyolítása átlátható és professzionális volt. A jelentés ezen túlmenő megállapításai azonban hatáskörtúllépést jelentenek – mondta Gulyás Gergely.

Az állam és a Fidesz összefonódása miatt nem volt tisztességes verseny

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézményi és Emberi Jogi Hivatalának (ODIHR) vezetője hétfői budapesti sajtóértekezletén azt mondta, hogy a magyar parlamenti választási folyamatot az állam és a kormánypártok erőforrásainak mindenre kiterjedő átfedése jellemezte, ezzel aláásva a versenytársak esélyét arra, hogy azonos feltételek között mérjék össze az erejüket.

A választók számos jelölt közül választhattak, mégis a megfélemlítés légköre, az idegengyűlölő retorika, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás korlátozta az igazi politikai vitát – tette hozzá Douglas Wake az EBESZ-nek a választásokról alkotott első megállapításai és következtetései között.

 

Novák Előd is páros lábbal szállt bele Vonába

Novák Előd, a Jobbik volt alelnöke és képviselője a Facebookon csatlakozott Toroczkai Lászlóhoz a Vona Gábor pártelnök és irányváltása elleni támadásban.

“Bár a migrációs helyzet tovább radikalizálta a társadalmat, épp nyílt volna a tér, Vona Gábor – pusztán stílusváltást ígérve, de valójában súlyos tartalmi változásokat is végrehajtva – letérítette a pártot fejlődő útjáról. Most először csökkent a százalékos támogatottságunk (19,5% alá, és a feldolgozás során sajnos még mindig csökken, immár csak 24 listás mandátumot ad a rendszer), ráadásul a vasárnap ránk szavazók jelentős része nem is jobbikos, csak alkalmi-taktikai átszavazó. A törzstáborunk egy jelentősnek mondható része viszont sajnos a Fideszre szavazott, amire Vona Gábor kvázi rá is vezette az elvhűeket akkor, mikor azt mondta: helyet cserélt a Fidesz és a Jobbik.”

“Orbán sajnos nem megy börtönbe, sőt kétharmados többséget köszönhet részben Vona Gábornak, aki miatt nemhogy jobboldali szavazókat nem csábított el kormányváltásra a pártunk, de még át is adott a Fidesznek rengeteg nemzeti érzelmű választót, míg a Jobbik a baloldali szavazókon osztozkodott. Ezért nem volt kormányváltás.”

“Két pofont kapott Vona Gábor, de nem Orbántól, hanem a saját korábbi szavazóinktól. Pedig minden adott volt a sikerhez: a béna, belharcokkal terhelt baloldal elaprózódottsága mellett különösebb konkurencia nélkül tudott kormányváltást ígérni a Jobbik, és a kormány is túltolta a biciklit, kontraproduktívvá vált izmozásuk, gondoljunk csak a 660 milliós bírságra, mely végül nem is terhelte kampányunkat, sőt a mártírszerepünk miatt elindult szolidaritási adakozás megnyitotta a kaput a tömeges átszavazásokhoz is.”

“A Fidesz kampánya persze inkorrekt volt, tele hazugságokkal, a közmédia kisajátításával stb., de ha pálfordulásokkal a Jobbik is eljátssza hitelességét a választók szemében, ha részben Simicska lopott vagyonából folytatja kampányát, akkor nem csoda, hogy nem hitték el pl. a „tiszta kézzel” ígéretét.”

Jávor Benedek: Ez itt a Ground Zero

Jávor Benedek, a Párbeszéd Európai Parlament-i politikusa Facebook-bejegyzésben értékelte a Fidesz kétharmados győzelmét az április 8-ai választáson.

“Ne áltassuk magunkat, ez itt a Ground Zero. A Fidesz újabb kétharmada minden eddigi ellenzéki stratégiát, elképzelést, munkát érvénytelenített. Mint ellenzék, másodszor futunk neki a Fidesz leváltásának, és másodszor vallunk nagyjából ugyanúgy kudarcot. A legegyszerűbb lépés most a bűnbakkeresés.”

“De jobb, ha nem próbáljuk ezzel felmenteni magunkat, hátha a szégyen kicsit kisebb szelete esik ránk, ha másokra mutogatunk. Ez, ami most van, mindannyiunk közös terméke, ellenzéki pártoké, politikusoké, megmondóké és háttérembereké. Mielőtt elkezdünk mindent megmagyarázni mások hibáival, nézzünk szembe a sajátjainkkal.”

“Lássuk be, hogy ezen az úton, amin eddig jártunk, nincs tovább. Semelyikünknek. Nem egyik, vagy másik párt stratégiája mondott csődöt, hanem az összes együtt. Nem egyik, vagy másik politikus elképzelései nem hoztak eredményt, hanem egyikünkké sem. Mindenki a maga kudarcának szorgos kis kovácsa. Az sem ment a helyzeten, hogy az ellenzéki pártok egy majdnem lehetetlen feladványt próbáltak meg megoldani. Tudjuk, médiaviszonyok, választási törvény, erőforrások aránytalansága, pártszolgálatos demokratikus intézmények, és a többi, és a többi. A lehetetlen feladványt azonban még az elvárható szinten sem oldottuk meg. És még a társadalomra sem lehet egyszerűen fogni a dolgot, hogy Magyarországnak ez így jó. Százezerrel többen szavaztak a Fidesz ellen, mint rá.”