Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lakásvásárlásra készül? – Még olcsóbban juthat hitelhez

Lakásvásárlásra készül? – Még olcsóbban juthat hitelhez

Az MNB adatai szerint a lakáscélú hitelek kamatai stagnáltak februárban, ám a személyi hitelek olcsóbbak lettek.

A magyarok februárban nem rohantak a bankokba hitelekért. Az MNB most publikált adatai szerint ugyanis nemhogy nőtt, hanem csökkent a lakossági hitelállomány. A visszaesés teljes összege 13,9 milliárd forint volt, így a teljes lakossági kölcsönállomány 5807 milliárd forintra rúgott. Ezzel szemben betétállomány 75,3 milliárd forinttal 7814 milliárd forintra emelkedett – vagyis ez alapján a lakosság nettó 2007 milliárd forinttal hitelezték a bankrendszert.

Egyre inkább érdemes a hosszabb lakáshitelek választani

A friss adatok szerint a lakosság által felvett lakáshitelek kamatai nem emelkedtek, a személyi hiteleknél kis csökkenés volt megfigyelhető. A lakáshiteleket átlagosan 4,37 százalékos kamattal vették fel februárban, ám továbbra is nagy különbség van az éven belüli és éven túli fixálású lakáshitelek között. Az éven belül fixált hitelek kamata 3,08 százalék, ami minimális 0,03 százalékos emelkedés, míg az éven túl rögzített törlesztőrészletű hitelek esetében ez 4,88 százalék volt, ami 0,12 százalékkal csökkent januárhoz képest.

Könnyen belátható, hogy egy néhány hónapos hitelnél nincs valódi kockázata az éven belüli kamatfixálásnak, ám egy 10 vagy akár 20 éves, nagy összegű lakáshitel-szerződésnél érdemes 10-20 évre előre rögzíteni a kamatokat – még ha ez jelenleg némi felárat is jelent. Egy év alatt a lakáshitelek kamatai átlagosan 0,7 százalékkal csökkentek: az éven belüli hiteleket tavaly februárban még 3,58 százalékért (ez a teljes költséget jelenti), az éven túli kölcsönöket pedig 8,87 százalékért folyósították – ez utóbbiaknál majd 1 százalékpont volt a mérséklődés.

Az MNB a következő egy-másfél évben még nem akarja emelni a magyar kamatokat, hogy az alacsony kamatkörnyezettel is serkentse a gazdaság növekedését, vagyis ezen időszakban nem várható a banki hitel- és betéti kamatok emelkedése. Ez alól kivételt jelent, ha külső kamatemelések miatt nem kényszerül hamarabb lépni a jegybank. Ezzel együtt is az MNB mind a bankokat, mind a hitelfelvevőket arra biztatja, hogy minél hosszabb kamatfixálású hitelt folyósítsanak, illetve vegyenek fel – így csökkentve a jövőbeli kockázataikat.

A pénzünket ne vigyük a bankba kamatért

A szabadfelhasználású személyi hiteleknek az ára jóval magasabb, jelenleg átlagosan 14,25 százalékon folyósítanak ilyen kölcsönöket a bankok, ami 0,14 százalékkal alacsonyabb az előző hónaphoz mérten. Ez látszólag nem jelentős, de ha a tendencia és a mérték megmarad a következő hónapokban, akkor komolyabb kamatcsökkenés következhet be a személyi hiteleknél is. Egyébként emlékezetes, hogy egy évvel ezelőtt még 15,5 százalékon állt ugyanez a mutató.

Hitelért még csak csak érdemes menni a magyar bankokba, ám pénzt ne vigyünk oda: 2018 februárjában ugyanis 0,36 százalékos éves kamatot fizettek a bankok, ami szinte megegyezik az egy évvel ezelőtti 0,44 százalékkal. Ennek ellenére csak februárban a lakossági betétekbe 211,3 milliárd forintnyi friss pénz került, ami lényegesen kevesebb az előző évi 312 milliárd forintnál.

A cégeket olcsóbban hitelezik

A cégek a lakosságnál általában olcsóbban jutnak hitelhez – hiszen a bankok pénze termelő beruházást finanszíroz –, így annak megtérülése is biztosabb a bank számára, mint egy személyi hitel. Az MNB adatai szerint idén februárban az egymillió euró alatti forinthiteleket 2,99 százalékkal, az ezen összeghatár felettieket pedig 1,88 százalékon folyósították – ami lényegesen elmarad a lakossági lakáshitelektől. A lakáshiteleket akár kockázatos terméknek is lehet minősíteni. Bár ott vannak ugyan mögöttük a fedezetek, ám a lakáspiac nem mindig robog. A céges hitelekhez képest ráadásul rendkívül hosszú futamidejűek, bőven öt éven túliak, ami növeli a kockázatokat, így a hitelek felárát.