Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kúria: A kormánynak talán tudnia kellett volna, mire föl pakolja tele az országot a migránsozós plakáttal

Kúria: A kormánynak talán tudnia kellett volna, mire föl pakolja tele az országot a migránsozós plakáttal

A Kúria döntése szerint a kormány megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget azzal, hogy “március 26. napjától közzétett figyelemfelhívó kampányának STOP feliratú, tömött sorokban menetelő migránsokat/menedékkérőket ábrázoló plakátjaival a Fidesz és a KDNP választási kampányát erősíti”. A plakát miatt az LMP indított eljárást a Kúriánál.

A Kúria szerint a kormány nem igazolta, hogy mégis mi szükség lenne erre a plakátkampányra. A kormány megpróbálta azzal elejét venni a kifogásoknak, hogy a kampány megindoklásához olyan elemzést kellene készíteni, amire nem elég a megadott határidő. A Kúria ezt nem vette be, döntésük indoklásában lényegében azt írják, hogy

ha már a kormány szükségesnek látta elindítani ezt a kampányt, akkor csak tisztában kellett lennie vele, hogy mi alapján látta szükségesnek.

A Kúriának teljesen elég lett volna, ha a kormány bemutatja a döntését megalapozó dokumentumokat, vagy legalább összefoglalja a tartalmukat, de ez nem történt meg.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ erre reagálva egy közleményt adott ki, írja a hvg.hu, amelyben azt írták, a döntéssel a kormány nem ért egyet, mert ahogyan azt az Alkotmánybíróság is korábbi döntésében kifejtette, a kormánynak nem csak joga, de kötelessége is az állampolgárok tájékoztatása független attól, hogy az a választási kampányidőszakban vagy azon kívül történik. Ezért a kormány a Kúria döntésével szemben az Alkotmánybírósághoz fordul.

A Kúria indoklása a saját szavaival: “A „STOP plakátkampány” objektív szükségességét a Kormány nyilatkozata nem igazolta és az a plakátkampányból nem tűnik ki nyilvánvalóan. A Kormány nyilatkozatában arra hivatkozott, hogy ez széleskörű szakpolitikai elemzést igényelne, melyre nincs módja jelen eljárásban biztosított rövid határidők között. A Kúria ezt az érvet azért nem tudta elfogadni, mert amennyiben a fenti követelményeknek megfelelően, a semlegességre törekedve, mégis kénytelen volt e plakátkampányt a választási időszakban elindítani a Kormány, akkor az erre vezető tények és körülmények, indokok eleve rendelkezésre kellett, hogy álljanak, hiszen csak ezek megállapításából következtethetett volna a Kormány a plakátkampány szükségességére. Összefoglalva ez azt jelenti, hogy a Kúria számára nem azt kellett bemutatni, hogy utólag milyen szakpolitikai indokokkal lehetne megalapozni az érintett tájékoztatási tevékenységet, hanem csak a plakátkampány melletti kormányzati döntést megalapozó iratok vagy azok tartalmának összefoglalására lett volna szükség. Ezek bemutatása nélkül a rendelkezésre álló iratok alapján csak azt lehetett megállapítani, hogy a plakátkampánynak nem volt konkrét, szükséges, és célszerű – a választási kampánytól független – tájékoztatási funkciója.”