Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kit érdekel a demokrácia, ha zenei ízlés vagy filmek alapján is szavazhatunk?

Magyarországon tulajdonképpen semmit nem tudunk a politikusokról. A családi helyzetük még általában ismert, de igazából Rogán Antal helikopterezése óta nincs infónk, mivel múlatja idejét a magyar politikus, amikor éppen nem a demokráciáról, kerítésről és egyéb hülyeségekről okoskodik. Pedig ezekkel valójában nem lehet szimpátiát kelteni, a barátainkat sem a bevándorlásról alkotott nézeteik miatt választjuk meg, hanem például azért, mert lehet velük fasza koncertekre járni. Így a választások előtt itt az ideje véget vetni ennek, feltettük a miniszterelnök-jelöltek vagy csak vezető politikusoknak azokat a kérdéseket, amik tökéletes iránytűk a megítélésükben. Orbán Viktoron kívül mindenki válaszolt, a miniszterelnök ízlésvilágát viszont egy Wan2 magazinos 2006-os és egy 888-as 2017-es interjúból nagyjából össze tudtuk ollózni, persze, nem kizárt, hogy ezeket is úgy cserélte le, mint a liberális demokráciát. Íme az eredmény, a barátságfüzet alatt pedig az elemzés.

 

Zenék

Az együttös Juhász Péter egyedüliként próbálta valahogyan ebbe is beleszőni a politikát, ugyanis aktuális kedvence az Apa zenél. Ez ugyebár nem a szó klasszikus értelmében vett zenekart vagy énekest takar, hanem egy kormánykritikus dalokat megfogalmazó projektet. Neki köszönhetjük például a Baszódjál meg, KDNP! című örökzöldet.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely hangsúlyosan jazzrajongó, példaként Miles Davist hozta fel, de a közérthetőbb dolgokért rajongóknak dobott egy KFT-t is. Ne finomkodjunk, az Afrikára nagyon viccesen táncolhat.

Jöhet is az első nagy meglepetés! Aki azt hiszi, hogy Vona Gábor a karrierjéből logikusan következő nemzeti rock vonalon mozgott, óriásit téved, a Jobbik elnöke a Nirvanát említette első helyen, és mivel a Therapy?-t és a Pearl Jamet is behozta, már ki is alakult a kockás ingben szomorúan cigizgető srác képe, aki egy szebb országról álmodozik gimnazistaként. Ott van még a Depeche Mode is, ami miatt érthetővé is válik, miért bírta egy ideig a katonai bakancsban masírozó férfiakat maga körül a politikában is.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes profin hozza a fiatalokat érteni próbáló, az igényes zenéért rajongó tanárnő imidzset Stinggel, illetve a Belga/Emil Rulez párossal, DK-s ékpárja, Gyurcsány Ferenc pedig az LGT bedobásával erősítette a magában Pressert dúdoló képet, súlyosbítva egy Coldplayjel.

Jöhet a másik már ismert, de azért így is óriási meglepetés: 2006-ban a Wan2 magazinnak azt állította Orbán Viktor, hogy az Iron Butterfly a kedvenc zenekara. A jelenleg is létező amerikai progresszív rockzenekar jó hosszú pszichedelikus dalokban utazik, több generációnak is talajt adva az első LSD-s élményéhez.

Az LMP Szél Bernadettje a Depeche Mode-ot mondta egyedül. Mivel egy kemény nőről van szó, logikus is, hova állt a depeche-esek vs. cure-osok harcban, és belegondolva nem is lenne meglepő, ha valami pincés buliban találkoznánk vele bőrdzsekiben. Érdemes megjegyezni, hogy az LMP-Jobbik zenekoalíció gyakorlatilag már megszületett!

A Munkáspárt megismételhetetlen Thürmer Gyulája semmi meglepetést nem hozott a Republic zenekarral, hiszen a zenekar elhunyt énekese, Cipő is lelkesen támogatta Thürmert.

Az új generációból a Momentum Fekete-Győr Andrása avatott be minket ízlésvilágába, ő annyira Budapest belvárosából táplálkozik, hogy a magyar Metrosection mellett a Szigeten is rendszeresen fellépő Alt-J-t és Stromae-t mondta, de a felsorolásból kicsit visszakacsint a részeg fiatal képe egy jó Offspringgel.

Filmek

Juhász Péter ezúttal is ragaszkodik a hazai termékhez, de hát a Kulka Jánossal készült 2011-es A vizsga tényleg van olyan jó film, hogy valakinek a kedvence lehessen. Viszont gyorsan változó ízlésre vall, hogy egy viszonylag új filmet mondott.

Karácsony Gergely az Amadeusszal továbbra is profin hozza a művelt városi férfit, az 1984-es film bedobásával végül is egy társaságban sem lehet hibázni, talán ezért dobta be ezt Gyurcsány Ferenc is, összehozva a nagy balos koalíciót.

Vona Gábor is az új sulira esküszik, Az útban Viggo Mortensen 2009-ben alkotott akkorát, hogy az a régi klasszikusokat is felül tudta írni. Az útban bemutatott kilátástalan, posztapokaliptikus, kegyetlen világ igazából tökéletesen passzol a zenei ízléséhez, amiben szintén olyan előadókkal találkozhatunk, akik arról énekeltek sokszor, hogy szar minden.

Kunhalmi Ágnes A napfény ízével érzékenységről és a történelem iránti érdeklődésről tesz tanúbizonyságot.

Orbán Viktor egy 2017-es interjúban emelte ki a Volt egyszer egy vadnyugatot, ami végül is tökéletes választás a férfias imdizset és régi értékeket hangsúlyozó politikusnak, hiszen tele van izzadó férfival és fegyverekkel. Ráadásul a Charles Bronson klasszikusáért rajongás még akár azt is magyarázhatja, hogy miért a csornai Bronson, Áder János a köztársasági elnök.

Szél Bernadett zöldpártiként talán nem is meglepő, hogy a francia Gyönyörű zöldet (La belle verte) emelte ki, Thürmer Gyuláról pedig már el is képzeljük, ahogy megnézi a Casablancát, és könnyes szemmel gondol vissza azokra az időkre, amikor először látta.

Fekete-Győr András filmes ízlésvilága is a generációs szakadékról tanúskodik közte és a többi politikus között: a Batman-trilógiát, a rendszerellenes fiatalok kedvenceként örökké élő Harcosok klubját és a Hetediket mondta, a végére pedig újra bedobta az őrült fiatalságot az Amerikai Pitével.

Könyvek

Juhász Péter Faludy György Pokolbeli víg napjaimját választotta, amit akár állásfoglalásnak is felfoghatunk a világ dolgairól, ahogyan Karácsony Gergely Spiró György – Az ikszekjét is. Na, de mekkora világi figura már ez a Vona Gábor, hogy bedobta Hamvas Bélát, az írót, akivel minden bölcsészkaron megpróbál menőzni pár füves?!

Kunhalmi Ágnes a Szerelem kolera idejénnel biztosra ment, és nem is nehéz elképzelni, ahogy átszellemülve olvassa Márquez sorait, Gyurcsány Ferenc viszont talán kicsit csalódást kelt Dan Brown Da Vinci-kódjával. Nem azért, mert ciki lenne Dan Brownt olvasni, de valami emelkedettebbre számítottunk volna!

Szél Bernadett szintén óriási állásfoglalást tett azzal, hogy az egykori szociáldemokrata politikus Kéthly Anna emigrációból hazaküldött leveleit olvassa a legszívesebben.

Kéthly Anna

Thürmer Gyula valószínűleg megnyerte ezt a versenyt a minden korban mindenhol körülrajongható Svejkkel, Fekete-Győr András sokat és sokfélét sorolt fel, utalva ezzel ízlésének összetettségére: Quo Vadis, Az emberiség ellenségei, Utas és Holdvilág, Bűn és bűnhődés, Ragyogás.

Orbán Viktor kedvenc könyveit csak megtippelni merjük, és azt sem írjuk le.

Sportok

Az alapkérdés az volt, hogy a sportokhoz milyen hátteret szeretnek a politikusok, úgyhogy senki ne gondolja perverznek azt, hogy Juhász Péter nem csak sakkozni szeret, de azt is, ha közben gyerekek állják körül! Sakkban közelít hozzá Karácsony Gergely is, de ő azért látványosabban edzi a testét is biciklivel, illetve régebben röplabdával.

Vona Gáborról eddig is lehetett tudni, hogy gyúr, de most már azt is, hogy heti 2-3 alkalommal, Kunhalmi Ágnes pedig nem véletlenül néz ki ilyen fiatalosan, hiszen Lenny Kravitzre szokott futni és gyalogolni!

forrás: Facebook

Úgy tűnik, Gyurcsány is gyúrni szokott, ráadásul szintén heti háromszor reggelente, úgyhogy mi nagyon megnéznénk Vona Gáborral közösen tricepszezni! És akkor ne felejtsük el, hogy a film- és a zene- után van egy izomkoalíciónk is, a gyúróteremben kerül egy platformra Gyurcsány és Vona. Azt ugyebár tudjuk, hogy Orbán Viktor focizni szeret, van hozzá egy saját stadionja is a háza mellett.

Szél Bernadett a sok nagyívű kiosztás mellett logikusan választja a nyugalmat és boldogságot sugárzó jógát, mellette pedig fut.

A sportmeglepetést a Munkáspárt állócsillaga, Thürmer Gyula hozza: kettlebellezni és TRX-ezni szokott, lehetőleg csendben! Nem is mondunk többet, mindenki képzelje el ezt az egészet!

Fekete-Győr András sportokban is hozza a világi fiatalt, focizik, röpizik, pingpongozik, squash-sol, illetve természetesen snowboardozik is.

Most már mindenki magabiztosan eldöntheti, hova szavaz!