Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezektől a cuki kutyáktól Orbán Viktor is lebontaná a határzárat

Ezektől a cuki kutyáktól Orbán Viktor is lebontaná a határzárat

Wes Anderson új stoptrükkös bábfilmje, a Kutyák szigete nemcsak hihetetlenül vicces és megható mese az ember legjobb barátairól, de komoly társadalmi mondanivalóval is bír. A film hazai premierje a 25. Titanic filmfesztiválon volt. Spoilermentes kritika.

Wes Anderson (Tenenbaum, a háziátok, Holdfény királyság, A Grand Budapest Hotel) az egyik legfelismerhetőbb kézjegyeket használó kortárs rendező, akinek szimmetrikusan komponált részletgazdag képei, elemelt beállításai, meseszerű, valódira csak nyomokban emlékeztető történetei egy-egy új filmjével csak még erőteljesebben jelentkeznek. A Kutyák szigetére ez hatványozottan igaz, a rendező eddigi munkái közül a legnagyobb odafigyelést igényli, mert a bábanimáció mellett számos más technikát is használ, például kínai fametszeteket idéző 2D animációt, amiket pedig teleszór japán és angol nyelvű feliratokkal, amik eszméletlenül zsúfolttá teszik a képeket. Valahogy úgy, ahogy ez a plakát is:

Ráadásul a japán szereplők japánul szólalnak meg, és ahogy egy filmeleji szöveginzertből kiderül, csak azokat fordítják le, amik relevánsak a sztori szempontjából. Ezeket rendszerint egy szinkrontolmács fordítja, ami még tovább feszíti a nézői koncentrációt. A kutyák beszédét viszont tisztán értjük, akik választékos angolsággal töprengenek, és nem a megszokott animációs filmes érzelmi amplitúdóval vérteződnek fel. Szinte olyanok, mintha valódi emberi karakterek lennének, csak kutyatestben.

A Wes Anderson-filmekben megszokott, hogy cameók szintjén is a legismertebb színészekkel dolgozik együtt, így itt szinkronhangok tekintetében is hasonló a helyzet. Szokás szerint feltűnik Bill Murray, Edward Norton, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Frances McDormand, Jeff Goldblum, Jason Schwartzman, Bob Balaban, illetve az újonnan csatlakozó Yoko Ono (aki amúgy egy Yoko Ono nevű tudósnak adja a hangját), Scarlett Johansson, Greta Gerwig, Ken Watanabe, valamint a főszereplő kutya, Vezér szinkronja: Bryan Cranston.

Ha viszont a néző felveszi a film sodrását, nem nehéz lelkesednie érte, hiszen a történetében Disney és Miyazaki-alkotásokat idéző kifejezetten vicces-, de megható sztori, és a komoly, átgondolt társadalmi mondanivaló remek elegyet alkot.

Ebben a jövőben játszódó történetben Japán Megaszaki nevű városában Kobayashi polgármester és holdudvara elvakult macskabarátként száműzi a kutyákat a szomszédos szemétszigetre, mert azok egy lázzal és agresszióval járó betegségben szenvednek. Egy kisfiú azonban nem akarja, hogy elszakítsák legjobb barátjától, ezért beszökik a lezárt szigetre, hogy kimenekítse kutyáját.

Ezen a ponton találkozik Wes Anderson mesevilága a zárt gondolkodású társadalmak rögvalóságával, a hátrányos megkülönböztetéssel, a rasszizmussal és egy kicsit tovább is gondolja, hogy mi történik, ha az egészet némi totalitárius izmozással is megtoldjuk.

Ez persze nem egy spanyol viasz, hogy Anderson állatkaraktereken keresztül mesél elnyomásról, hiszen a kutyák deportálása ismerős lehet Mundruczó Kornél Fehér istenéből, a víruspara és az abból eszkalálódó konfliktus pedig a Majmok bolygója előzménytrilógiából. Viszont előkerülnek a rendezőtől megszokott identitáskrízisek:

  • Ki vagyok?
  • Hol a helyem a világban?
  • Mitől leszek jó ember (kutya)?

A végeredmény pedig Wes Anderson legpolitikusabb filmje, ami szájbarágás nélkül, humorosan tálalja, miért kezdhet valaki falakat építeni és hagy magára ártatlanokat halálba taszítva őket a közönnyel.

10 évesnél kisebb gyerekekkel nem biztos, hogy megnézném, mert bár élvezné a cuki beszélő állatok vicces helyzetkomikumait, de a Kutyák szigete akkor a leghatásosabb, ha jól meg lehet beszélni a lurkóval, mit is látott valójában. Az egyik legmenőbb jelenetben amúgy egy vesetranszplantáció is előkerül, amint mondjuk pont nem vártam egy stoptrükkös bábfilmtől.

Wes Anderson eddig sem készített gyenge filmeket, de a Kutyák szigete talán a legjobbja lett.

A film hazai premierje a 25. Titanic filmfesztiválon volt, amin bemutatják még április 5-én is. Moziforgalmazásba május 3-án kerül.

Kutyák szigete (Isle of Dogs). Amerikai animációs film, 2018. Értékelés: 10/10