Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy fideszes képviselő külföldi kereskedőházat nyert

Egy fideszes képviselő külföldi kereskedőházat nyert
  • A Szijjártó Péter felügyelete alatt álló MNKH Kft. egymilliárd forintot dobott szét a határon túli kereskedőházak közt.
  • Héra József fideszes önkormányzati képviselő a határ szlovén oldalán vezet kereskedőházat.
  • Cherestes Miklósnak, Heim Péter Századvég-alapító üzlettársának Erdélyben, Marosvásárhelyen van kereskedőháza. A Marosvásárhelyi iroda az RMDSZ-hez és a magyarországi fejlesztési pénzek elosztását koordináló alapítványhoz is kötődik.
  • Szlovákiában, Párkányban a Fidesszel kiváló kapcsolatokat ápoló MKP helyi politikusa vezeti az irodát.

Egymilliárd forintból (3 243 564 euróból) üzemelnek tovább a környező országokban működő kereskedőházak – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. Az összeg hatalmas annak fényében, hogy a 22 darab, főleg határ menti kereskedőház üzemeltetését legutóbb 2017 júniusában finanszírozták meg közbeszerzésen, akkor csak 34 millió forintot (108 915 eurót) dobtak szét köztük. A közbeszerzéseken amúgy

verseny nem nagyon volt se most, se 2017-ben, jellemzően egy pályázó indult a kereskedőházakért,

az a cég/szervezet/egyéni vállalkozó, amely/aki már üzemeltette őket.

Alapjaiban az egész Kárpát-medencei kereskedőházi rendszer kísértetiesen hasonlít a Nemzeti Dohányboltok rendszerére: a szerencsés nyertesek közt akad magyarországi fideszes politikus, magyarországi Fidesz-közeli vállalkozó, külföldi Fidesz-közeli politikus és vállalkozó. Meg sok olyan, akiről ugyan nem rí le, hogy fideszes, viszont ilyesmivel még nem nagyon foglalkozott.

Forrás: Az MNKH honlapja

Ezek a kereskedőházak az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. alá tartoznak, ami az MNKH Zrt. leányvállalata. Az MNKH Zrt. (Magyar Nemzeti Kereskedőház) a magyar állam tulajdona,

a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyeli a működését.

A külföldi irodák üzemeltetőinek az a dolguk, hogy vigyenek egy irodát az adott városban, építsenek üzleti kapcsolatokat az adott országban, segítsenek az oda exportálni szándékozó magyar cégeknek a helyi szabályokkal, intézményekkel.

A Bayer Zsolt-i értelemben vett jó fideszes

A lendvai (szlovéniai) kereskedőház üzemeltetője és vezetője egyéni vállalkozóként Héra József. Róla azt érdemes tudni, hogy nem Szlovéniában él, hanem a határ innenső oldalán, Lentiben. Az sem mellékes körülmény, hogy

Héra József Lentiben önkormányzati képviselő, méghozzá a Fidesz színeiben.

A Facebook-oldalát elnézve nemcsak, hogy a Fidesz színeiben politizál, de rendkívül lelkes is a szó Bayer Zsolt-i értelmében (lásd borítóképünket). A lendvai kereskedőház nem most pottyant Héra József ölébe, 2015-ös megnyitása óta ő vezeti.

Kérdeztük a képviselőt, eredetileg hogyan jutott a megbízáshoz, nem tartja-e összeférhetetlennek a megbízást a politikai tisztségével, illetve nem aggályos-e, hogy magyarországi lakosként vezeti a szlovén kereskedőházat. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőle választ.

A Századvég egyik alapítójának üzlettársa

A 22 Kárpát-medencei kereskedőház közül a marosvásárhelyi esete a legbonyolultabb, ugyanakkor a legtöbb összefonódást felvonultató. A kereskedőházat 2016 elején nyitották, üzemeltetője akkoriban a Tradehouse Network Consulting Srl. volt, Lázár Balázs Antal cége. Lázár Balázs Antal a 2012-es önkormányzati választásokon a Fidesszel hosszú ideje együttműködő, a magyar kormánypárt kvótaellenes aláírásgyűjtéséhez is csatlakozott Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) színeiben indult – írta róla 2015 végén az Átlátszó.

A marosvásárhelyi kereskedőházat azonban már nem Lázár Balázs Antal üzemelteti, hanem egy marossárpataki (románul: Glodeni) cég, a Windenergy Expert Consult Srl. Hogy mi köze a szélenergiának a kereskedelemhez? Nem sok, az viszont biztos, hogy a Windenergy több szálon kötődik a Fideszhez. A román cégadatok szerint

a Windenergynek két tulajdonosa van, egy magyar magánszemély, Cherestes Miklós és egy magyar cég, az iRisk Consulting Kft.

Az iRisk tulajdonosa és vezetője Cherestes Miklós, magyarul a Windenergy egyedül az ő cége.

Cherestes Miklós 2014-ben Heim Péterrel, Fidesz-közeli közgazdász-vállalkozóval (a Századvég Gazdaságkutató Zrt. egyik alapítója volt) akart napelemparkot építeni Marossárpatak mellett. Heim Péter azóta kiesett a pikszisből a Fidesznél, ráadásul a napelemparkhoz sem sikerült összeszedni a pénzt az MFB-től, mert egy román és egy magyar cégen keresztül duplán akartak támogatást szerezni rá (az ügyről a Direkt36 közölt részletes cikket).

A magyar támogatásokat elosztó alapítvány vezetője

A Windenergy azonban nem csak Heim Péteren keresztül kötődik a Fideszhez és a magyar államhoz. 2016 óta működik a magyar kormány támogatásával a romániai Pro Economica Alapítvány, „melynek legfőbb célja, hogy tudományos és műszaki kutatásokra alapozva javítson a romániai családok életszínvonalán, a gazdasági, társadalmi, kulturális és vallási életfeltételek fejlesztésével”. Az alapítvány ügyvezetője Kozma Mónika.

Kozma Mónika az életrajza szerint 2014 tavaszától 2016 közepéig a Windenergynél dolgozott

tanácsadóként, a vagyonbevallása szerint 2016-ban még származott jövedelme a cégből.

Forrás: Facebook/Kozma Mónika

Korábbi munkahelyei alapján Kozma vastagon benne volt a Heim-Cherestes-féle céghálóban, igazgatóhelyettese volt a marossárpataki napelemprojekthez pénzért pályázó Glodeni Energy Srl-nek, és igazgatója a már felszámolás alatt álló HungaroConcept Szélerőmű Üzemeltető Kft.-nek, ami a magyar cégadatbázis szerint szintén Cherestes-cég. A HungaroConceptben Kozmának tulajdonrésze is volt.

Kozma Mónika mindemellett 2016-ban a Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló RMDSZ (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) színeiben indult a parlamenti választásokon. Jelenleg a Pro Economicában betöltött tisztsége mellett kormánytisztviselő, az élelmiszerbiztonsági hivatal (ANSVSA) elnöki irodáját vezeti, illetve osztályvezető Maros megyében.

Budapesten, a Corvinus Egyetemen tanult, 2008-ban költözött haza.

Kozma Mónika férje Kozma Barna, Marossárpatak RMDSZ-es polgármestere.

Még egy adalék: a cégbírósági papírok szerint a Windenergyben 2016 közepéig tulajdonrésze volt egy bizonyos Kozma Anának, Cherestes ekkor vásárolta ki. Kérdeztük Kozma Mónikát, milyen kapcsolatban állt és áll a Windenergyvel, egy munkatársa azt válaszolta, jelenleg szabadságon van, ezért csak április 9. után tud felelni.

Eurotrans Alapítvány

Erdélyben nem juthat akárki kereskedőházhoz

A romániai kereskedőházak üzemeltetőnek körében nem volt érdemi változás 2015 óta, amikor az Átlátszó részletesen foglalkozott velük. Az aradi kereskedőházat már nem a Business Bridge Trade Srl. üzemelteti, hanem a Smart Consulting Terminal Srl, ami a magyar közbeszerzésben megadott emailcím alapján ugyanúgy Kranowszky Nagy Andreáé, mint a másik cég. Róla Skapinyecz Péter, az MNKH Közép-Európai Kft. akkori ügyvezetője az iroda 2015. december 9-i átadásán azt mondta, hogy

„több mint 10 éve ismeri, eddig minden felvetődött kérdést meg tudtak oldani”.

A nagyváradi irodát megnyitása óta Sárközi Zoltán vezeti, aki a Fidesszel jó viszonyban lévő RMDSZ által delegált városi tanácsos a településen, és a Műemlékvédelmi Alapítvány volt elnöke, tehát nem kimondottan üzletember.

A kolozsvári iroda a Creative Account Srl-é, aminek tulajdonosa az a Vass Attila István, akinek egy másik cége, a TBT RO SA a tulajdonosa a hírekbe egy botrányos felújítási üggyel bekerült tusványosi kempingnek.

A Dining Guide volt tulajdonosa mint alvállalkozó

Romániát elhagyva, az MNKH friss, 2018-as közbeszerzésén jelent meg a kereskedőházak üzemeltetői közt Wiszkidenszky András, márkaépítő és lapkiadó, a Dining Guide volt tulajdonosa. Wiszkidenszky cége, a United Guides Holding Kft. alvállalkozóként vehet részt a kismartoni (Ausztria) kereskedőház üzemeltetésében. A fővállalkozó változatlanul a WIZA Ügyviteli Kft., Kriza András cége. Kriza jelenleg a Magyar Cetelem Bank egyik vezetője, de töltött már be jelentős pozíciót a Citibanknál is.

Wiszkidenszky Andrásnak legalább van tapasztalata az osztrák piacon, a legfrissebb hír az volt róla, hogy feleségével ajándékbolttal kombinált kávézót nyitottak Bécsben, a Naschmarktnál.

Frissítés: A cikk megjelenése után megkeresett minket Wiszkidenszky András. Ő (illetve cége) ugyanis elmondása szerint soha nem volt a bécsi kereskedőház alvállalkozója, és nem is tervezi, hogy bármilyen módon részt vegyen az iroda működtetésében. Wiszkidenszky szerint arról lehet szó, hogy az iroda vezetője (és a WIZA Kft. társtulajdonosa), Szekér Bálint referenciaként tüntette föl az ő cégét a megbízásban, mivel pár évvel korábban a kereskedőháztól függetlenül végzett neki rendezvényszervezői munkát.

Az MNKH horvátországi emberétől a Csicsói Hírmondó készítőiig

Ami a többi Kárpát-medencei kereskedőházat illeti, mikroszkóp nélkül vizsgálva őket nem látszanak különösebben botrányos ügyek, de furcsaságok, sőt néhány aranyos történet azért igen. Komoly szakértelem legtöbbjük esetében viszont annál kevésbé tűnik elő (igaz, legalábbis kérdéses, mennyire lehet hatékony egyáltalán 22 darab kereskedőház fenntartása más uniós országok magyarlakta területein).

A horvát kereskedőház (Eszéken van) üzemeltetője a Diligentia Doo, ami Palizs-Tóth Hajnalka (Zorica Paliž-Toth ) cége. A kereskedőházat korábban a Lege Artis nevű cég vitte, ami szintén Palizs-Tóthé volt. Palizs-Tóth Hajnalkát nyugodtan nevezhetjük az MNKH horvátországi emberének. Ugyanis nem csak a kereskedőházat viszi, alapítója és igazgatója az Economica Hungarica Alapítványnak, aminek létrehozásában az MNKH Kft. is részt vett. Az Economica Hungarica nagyjából ugyanazt csinálja Horvátországban, mint Kozma Mónika Pro Economicája Romániában:

pályázatokon keresztül koordinálja a Magyarországról származó fejlesztési pénzek és támogatások elosztását.

Szlovákiában főleg nem cégek, hanem kedves nevű egyesületek viszik a kereskedőházakat, amik mögött azért jellemzően a helyi közösségek életében aktívan részt vevő vállalkozók állnak, akik legalábbis első pillantásra nem állnak különösebben közel a Fideszhez. Néhány példa:

  • A dunaszerdahelyi irodát papíron a Kamaráti („Barátok”) egyesület viszi, a kereskedőház aktív vezetője az egyesület egyik tagja, Bödők Károly. A Kamaráti egyesület társadalmilag kiemelten fontos szerepe (viccen kívül), hogy ők csinálják a Csicsói Hírmondót.
  • Ipolyság kereskedőházát a Mladez za Hron a Poiplie – „Fiatalok a Garam és Ipoly mentéért” nevű egyesület üzemelteti, amely a gyakorlatban Mészáros Attila fiatal (1989-ben született) helyi vállalkozót takarja. Mészáros szintén aktív tagja a helyi közösségnek, például ő a Nimród Rovásíró Kör vezetője.
  • Királyhelmecen Drab Melinda vezeti az irodát, Drab eredetileg biológusnak tanult, de lakberendezéssel, újságírással foglalkozik a kereskedőház mellett.
  • Párkányban a Zdruzenie mladych pre region nevű szervezet (szó szerint: „regionális ifjúsági szövetség”) viszi az irodát, a szervezet mögött a gyakorlatban Környi Zoltán áll. Környinek van némi kötődése a Fideszhez, amennyiben a magyar kormánypárttal kiváló kapcsolatokat ápoló MKP (Magyar Közösség Pártja) Párkányi Helyi Szervezete elnökségének tagja.