Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Választási csalás gyanúja miatt kér ki adatokat a TASZ és a Political Capital

Választási csalás gyanúja miatt kér ki adatokat a TASZ és a Political Capital

Adatigényléssel fordul a Nemzeti Választási Irodához és a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságához a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital. Két évre visszamenőleg kérik ki a névjegyzéki adatokat, havi időállapotok szerinti bontásban, hogy lássák, történt-e jelentős kiugrás a választópolgárok számát illetően, és ha igen, mikor.

Közleményük szerint a lépésre azért volt szükség, mert a magyar és a román hatóságok nemgé megállapodtak arról, hogy április 8-án, a magyarországi országgyűlési választások napján is nyitva tart majd az a tíz ideiglenes határátkelőhely, amelyet jelenleg csak szombatonként használhatnak a két ország állampolgárai.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ennek szükségességét így magyarázta március 22-én:

„Számítunk arra, hogy a határon túliak nagy számban leadják a szavazatukat. Azt szeretnénk, ha a következő Országgyűlés az egész világ magyarságának a politikai akaratát tükrözné.”

Mindez azért furcsa, mert a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, nekik semmi okuk átkelni a magyar-román határon a választás napján. Kivéve, ha létesítettek a határon innen is lakcímet, annak érdekében, hogy ne csak pártlistára, hanem egyéni kerületi jelöltre is szavazni tudjanak.

Bár az ezt követő hetekben olyan információk jelentek meg, amelyek szerint tömegesen jelentettek be kettős állampolgárságú szavazópolgárokat határközeli településekre, valójában nem tudjuk, ténylegesen ez hány embert jelent. Ezen adatok ismerete nélkül ugyanis lehetetlen megállapítani, hogy pánikkeltésről vagy tényleges visszaélésekről van-e szó – fogalmazott a közlemény.

Az ügy miatt egyébként korábban a Zoom.hu is kérdéseket küldött a Külgazdasági és külügyminisztériumnak, de kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ.