Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Törvénysértésbe csúszott a Szerencsejáték Zrt.

Törvénysértésbe csúszott a Szerencsejáték Zrt.

A vállalat nem tett közzé a törvényi határidő lejártáig a januári szerződéseit.

Igencsak kellemetlen helyzetbe manőverezte magát április elejére az állami Szerencsejáték Zrt. A társaság 60 napon túl tette közzé oldalán a januárban megkötött szerződéseit. Ezt persze el lehetne intézni egy kézlegyintéssel: na és?! Csakhogy érvényben van „a gazdasági társaságok takarékosabb működéséről” szóló törvény, amely alól az állami szerencsejátékszervező sem húzhatja ki magát. Ez pedig elég egyértelműen fogalmaz a gazdálkodást érintő adatok nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban: „a szerződés létrejöttét, illetve a (3) bekezdés szerinti közzétételi kötelezettség alá eső adatokban történő változás bekövetkezését követő 60 napon belül kell teljesíteni.” Ráadásul a Szerencsejáték Zrt. az egyik legnagyobb állami pénztermelő cég. 2016-ban 386 milliárd forintos forgalmat hozott össze.

Az utóbbi időben a megkötött szerződések listájának ismertetése már akadozott a vállalatnál. Korábban a cég az adott havi megállapodásokat a rákövetkező hónap utolsó napjaiban rendre kitette az oldalára, az év eleje óta azonban ebben is csúszás van. A novemberi „összesítést” már csak január 16-án sikerült közzétenni, míg a decemberit február 8-án. Ezek azonban még azért a 60 napos határidőn belül voltak. A januári adatokat azonban csak április 5.-én tették ki az oldalukra.

A helyzet azért is különösen pikáns, mert a közzétételről rendelkező, 2009. évi CXXII. törvényre maga a vállalat oldala hívja fel a figyelmet.

A Szerencsejáték Zrt. egyébként számos olyan szerződést kötött az elmúlt években, hónapokban, amelyeknek kedvezményezettje kormányzathoz igencsak közeli szervezet, gazdasági szervezet vagy személy volt. Ezek közül több is januárban született.

Emlékezetes, hogy bár az állami vállalat monopolhelyzetben van a piacon, tavaly kapitális összeget szánt kommunikációra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter barátjaként emlegetett Kuna Tibor cégével, a Trinity Communications Kft.-vel 2017-ben tető alá hoztak egy 5,5 milliárd forintos keretösszegű megállapodást. Ezt aztán 9,3 milliárd forintra emelték az év folyamán. Utóbbi 5,5 milliárdos tétel azért is említésre érdemes, mert azt a Szrt. tavaly a januári szerződései között listázta. Ilyen nagy összegű, s a kormányhoz közeli céghez kapcsolódó szerződés azonban nincs a csütörtökön közzétett adatsorban. A legnagyobb tétel most a Scientific Games Ltd-hez köthető, amely vállalat 128 millió forintért sorsjegyeket gyárt majd az Szrt-nek. A késés okával kapcsolatban kerestük az állami vállalatot, közvetlenül a 60 napos határidő lejárta után, ám választ nem kaptunk, csak annyit láttunk, hogy csütörtökön az adatokat közzétették az oldalukon.