Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tállaiékon kívül mindenki szív az online pénztárgéppel

Tállaiékon kívül mindenki szív az online pénztárgéppel

A vállalkozók szakszervezetének titkára szerint könnyen lebukik a NAV-nál az, aki csal az online kasszákkal. Úgy fest, az adóhatóság vezetőjének stadionja kivétel ez alól. A taxisok és a masszőrök sem boldogulnak a rájuk kényszerített eszközökkel.

Néhány napja a 24.hu forgatott a mezőkövesdi labdarúgó-stadionban, ahol hamar kiderült, hiába tartozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) államtitkárként ellenőrző Tállai András fideszes képviselőhöz a csapat, számlát nem kapnak a vásárlók a büfében. A stadionban még a NAV-hoz bekötött online pénztárgépet sem kapcsolták be a vásárlás ideje alatt. A klub közölte, rágalmazás miatt perelni fognak, mert az egyik helyen adtak blokkot, a másik büfénél pedig a portál manipulálta a felvételt.

Ellenőrzött kisvállalkozók

Ismert, 2014 nyara óta a kiskereskedelmi szektorban vezették be először a rendszert. Tavaly januárig pedig országszerte mintegy 23 ezer új vállalkozónak kellet beszereznie online kasszákat. Köztük voltak a járműszervizek és az alkatrész-forgalmazók, a pénzváltók, a plasztikai sebészek, a konditermek, diszkók, a ruhatisztítók, a taxisok és a masszőrök is.

„Ha tényleg igaz a hír, akkor nagyon rossz az üzenete. Ahol Tállai András komoly befolyással rendelkezik, ott felelőssége van a vállalkozók kiválasztásánál is. Normakövető, jogtisztelő alkalmazottak kellenek egy ilyen helyre”

– mondta a Zoom.hu-nak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

Dávid Ferenc. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Dávid Ferenc hozzátette, nem jellemző, hogy kormányzati intézkedéseket támogat, de az online kassza bevezetésével egyetértett. Az emberek azonban joggal várhatnak el, hogy a NAV vezetőjének stadionjában is használják az eszközöket. A VOSZ-hoz tartozó rengeteg kisvállalkozón számon kérik az online kasszákat, a bérek kifizetését. Pedig a pénztárgépek léte önmagában erős nyomást jelent. Gyorsan le lehet bukni, a forgalom ingadozásából hamar ki lehet szűrni, ha valaki csal. A főtitkár szerint Tállai Andrást ugyanakkor nem lehet személyesen felelősségre vonni, valószínűleg neki a legkellemetlenebb az eset. Hozzátette, ha a benzinár csökkentését el tudta érni az államtitkár, akkor a közreműködés ilyenkor is hasznos lenne.

„Bízom benne, hogy Tállai András személyesen szerez érvényt a jognak a stadionjában, itt is normális viszonyokra van szükség”

– tette hozzá a Dávid Ferenc.

Kivándorolnak a masszőrök

A 2017-ben is bekötésre kötelezett vállalkozók közül annak idején a masszőrök és a taxisok tiltakoztak a leghangosabban a rendszer ellen.

„Annak idején ránk kényszerítették ezt a rendszert, de hogy működik-e, nem tudjuk, mert nem érkezik visszajelzés az adóhatóságtól”

– mondta lapunknak a Masszőrök Egyesületének elnöke.

Egy régebbi pénztárgép. MTI Fotó: Beliczay László

Podhorszky Tibor szerint teljesen feleslegesen kellett megvásárolniuk a készüléket, a legtöbb kolléga a kisvállalkozók tételes adójával fizeti meg a közterheit. Vagyis egy bizonyos bevételi határig attól függetlenül ugyanannyi adó megfizetésére kötelezettek, hogy az adott hónapban hány ügyfelet fogadtak. 5 ezerből 2 ezer masszőr a kassza helyett a számlaadás és havi bevallás lehetőségével él. Szerinte ennek ellenőrzésére biztosan nem marad ideje a NAV-nak. Az elnök pontos számokat nem tudott mondani, de szerinte rengetegen adták vissza az engedélyüket, többen inkább a fekete zónába menekültek. Számos kolléga inkább elvándorolt külföldre, mert ott könnyebb vállalkozni. Mint mondta, egyre több hirdetés érkezik a szomszéd országokból, amelyekben masszőrt keresnek, ezeket a helyeket hamar betöltik a magyarok. Sokan, akik korábban nyugdíj mellett dolgoztak, inkább abbahagyták a masszírozást.

Szenvednek a taxisok is

„Mindenkire egyforma szabályok vonatkoznak, ha valahol egy alkalmazott hibázik, akkor a vállalkozónak kell viselni a felelősséget. Minden szektorban akadnak rossz példák, de nem gondolom, hogy egy stadionban többet vétenének az online kasszák működtetésével kapcsolatos törvények ellen, mint máshol” – mondta a Zoom.hu-nak az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Metál Zoltán hozzátette, nem tapasztalták, hogy a NAV hibákat tárt volna fel náluk, erről visszajelzést sem kaptak eddig. Mint fogalmazott, akinek van kasszája, az bekapcsolja, akinek nincs, az él a rendeletben könnyítésnek meghagyott tételes számlaadás és havi bevallás lehetőségével.

Van, aki meg tudta oldani. MTI Fotó: Balázs Attila

Kérdésünkre válaszolva elmondta, továbbra is sok a gondjuk a gépekkel, gyakoriak a meghibásodások, ezeket pedig lassan javítják a szervizek. A sofőröknek problémát okoz az eszközök elhelyezése, túl nagy a méretük, alig tudják hova rakni azokat. Hozzátette, az egyik típusú eszköznél az ígéretek ellenére továbbra sem frissítettek szoftvert, a másikat pedig már sokadszorra telepítették újra. Szerinte akkor lehet ebben átütő változás, ha a kormány eléri az Európai Unióban, hogy 12 millió forintig járjon alanyi adómentesség. Az érintett szakmák képviselőinek és a pénztárgépgyártóknak, valamint a rendeletalkotó szakminisztériumnak ekkor össze kell dugni ismét a fejüket.

Olyan eszközt kell kitalálni, aminek megfelelő a mérete, könnyen elhelyezhető mindenhol és üzembiztos.

A Zoom.hu-nak több taxis panaszkodott arra (név nélkül), hogy eddig, a kasszák nélkül is pontos utazási és pénzforgalmi adatokat rögzítettek, illetve az új eszközöket be sem lehet építeni a kocsikba. Az URH-rádiós rendszer, a taxióra és a GPS mellé nem fér el, így a legtöbben a kesztyűtartóban, mások a csomagtartóban szorítottak neki helyet.

A 24.hu egyébként korábban több alkalommal is felkereste a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos üzletét, ahol szintén nem használták az online kasszát. Szatmáry Kristófék XVI. kerületi zöldség-gyümölcs boltjában azt tapasztalta, hogy 12-ből 9 esetben a bevételt nem ütötte be az eladó a kasszába, csak betette a nyitva levő pénztárgép érméket, bankjegyeket tároló részébe. A cégénél korábban feketemunkást is találtak a hatóságok.

kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos üzletében

kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos üzletében

kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos üzletében

kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos üzletébenSzatmáryék XVI. kerületi zöldség-gyümölcs boltját és azt tapasztalta, hogy 12-ből 9 esetben a bevételt nem ütötte be az eladó az online pénztárgépbe, csak betette a nyitva levő pénztárgép érméket, bankjegyeket tároló részébe.