Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hiába várta, nem tolták meg külföldről Orbán kampányszekerét

Hiába várta, nem tolták meg külföldről Orbán kampányszekerét

Sorra látogatja a Fidesz vidéki képviselőjelöltjeit Orbán Viktor. Vajszlótól Nagykanizsáig, Szerencstől a budapesti belvárosig a miniszterelnök mindenhol ott van, és sosem felejti el megemlíteni, mekkora tétje van a vasárnapi választásnak. Egy dolog azonban feltűnően hiányzik a kormányfői Facebook-oldalra feltöltött fotókról, mégpedig a külföldi politikusok látogatása. Nagyon úgy tűnik, hogy a régi jó barát lengyeleken kívül

Orbánnak nem sikerült egyetlen szövetséges ország kormányfőjét sem meggyőznie,

hogy támogassa őt a választások előtti időszakban.

Pedig olyan jól indult minden

Elsőre úgy tűnt, a 2018-as év kifejezetten jól kezdődik ebből a szempontból, legalábbis a magyar kormányfő is úgy fogalmazott: „erős évkezdet ez, hiszen két nap alatt két európai uniós ország miniszterelnöke látogatott el Budapestre”.

Mateusz Morawiecki lengyel (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök már a tavaly decemberi uniós csúcson jól megértették egymást. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Tény, hogy január 3-án a magyar fővárosba vezetett az új lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki első útja, egy nappal később pedig ír kollégája, Leo Varadkar érkezett hivatalos látogatásra. Őket viszont csak egy kötelező V4-es találkozó, majd Andrej Babis cseh miniszterelnök látogatása követte még ugyanabban a hónapban. Azóta viszont

Orbán körül szokatlanul nagy a csend.

Sokaknak az is feltűnt, hogy január 30-án nem Sebastian Kurz, hanem Orbán Viktor utazott Bécsbe a két kormányfő első találkozójára. A közös sajtótájékoztatón is hűvösebb volt a hangulat a vártnál, és azóta már kiderült, hogy az új osztrák kancellár nem ápol majd olyan szoros kapcsolatot a magyar kormánnyal, mint ahogy azt sokan várták.

Úgy tudjuk, Orbán mindenképpen szerette volna, ha Kurz ellátogat Budapestre, de annak ellenére sem járt sikerrel, hogy nem kétoldalú találkozóra hívta kollégáját, hanem a kereszténydemokrata irányultságú centrumpártokat tömörítő CDI budapesti konferenciájára. Az osztrák kancellár azonban nem jött el.

Fotó: Veres Viktor

Információink szerint a háttérben komoly tárgyalások folytak arról is, hogy a magyar fővárosban csábítsák egy villámlátogatásra Heinz-Christian Strache alkancellárt, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét. Erre meg is lett volna az esély, hiszen – ahogy azt már korábban megírtuk – az FPÖ politikusai egyre szorosabb kapcsolatot ápolnak a magyar kormánypárttal. Strache azonban a jelek szerint mégsem vállalta, hogy megtolja kicsit a Fidesz kampányszekerét.

Utolsó pillanatban sikerült viszont beszervezni Jaroslaw Kaczynskit, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökét, aki pénteken vesz részt a szmolenszki légikatasztrófa áldozatai emlékművének avatásán. Ez nem is csoda, hiszen nyolc évvel ezelőtti tragédiában életét vesztette a politikus ikertestvére, Lech Kaczynski akkori államfő is.

Lengyel sajtóértesülések szerint a budapesti emlékmű avatására eljön Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is, ami annak fényében semmiképpen sem lenne meglepő, hogy Varsó és Budapest nemcsak a bilaterális politikában, hanem az Európai Unióban is vállvetve támogatja egymást. Nyílt titok például, hogy ha szavazásra kerülne a sor az Európai Tanácsban a lengyelek ellen indított hetes cikkely szerinti eljárás alkalmazásról, Magyarország megvétózná azt. És bár a magyarok elleni eljárás megindításáról még csak tárgyalnak Brüsszelben, ellenkező esetben ugyanez történne.

Dwa bratanki

A lengyel-magyar politikai barátság másik kézzelfogható bizonyítéka a Békemenet. A legutóbbit március 15-én tartották, ahova ezúttal is buszokkal érkeztek a lengyel szimpatizánsok. Más nemzet állampolgárai – vagy éppen államfői – azonban már egyáltalán nem ilyen lelkesek, ha Orbán Viktort kell támogatni, főleg nem kampányidőszakban.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Ha Brüsszelről van szó, akkor ezen nincs mit csodálkozni, az Európai Unió csúcsszervei kínosan ügyelnek arra, hogy vezetőik ne szóljanak be a tagállamok kampányaiba. Igaz, Szájer József néhány hete az Európai Bizottság országjelentését „politikai kampányjelentésnek” nevezte, de mivel a dokumentumot az EU minden évben ugyanakkor adja ki, ezt aligha gondolhatta komolyan.

Az viszont mindenképpen feltűnő, hogy Orbán Viktornak az uniós csúcstalálkozón kívül nem sok alkalma volt négyszemközt nyugat-európai országok vezetőivel találkozni. Sem Emmanuel Macron, sem pedig a kormányalakítással elfoglalt Angela Merkel nem fogadta mostanában kétoldalú találkozón, de igaz ez még sok más uniós vezetőre is. Sőt, azt sem felejtették el sokan, hogy a tavaly tavasszal megválasztott francia elnök látványosan kihagyta Magyarországot és Lengyelországot háromnapos közép- és dél-európai körútjából.

És van még valaki, akihez a magyar kormány nagy reményeket fűzött, de egyelőre sikertelenül: Orbán Viktort ugyanis a mai napig nem fogadta az Amerikai Egyesült Államok elnöke.