Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Futballstadionok után a jégre merészkedik Orbán Viktor

Futballstadionok után a jégre merészkedik Orbán Viktor

Miután mostanra már szinte teleépítette futballstadionokkal az országot a Fidesz, úgy tűnik, a jégcsarnokok felé fordul az érdeklődése. A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint ugyanis a Magyar Jégkorong-szövetséggel közösen elindítják a jégcsarnok-fejlesztési programot, amely alapján négy helyszínre terveznek ilyen létesítményt.

Budapest XII. kerületében, Egerben, Kecskeméten és Pécsen épülne új jégcsarnok. A pontos helyszíneket nem jelölték ki, csak annyit szögeztek le a határozatban, hogy állami, önkormányzati tulajdonú ingatlanokon épüljenek fel a csarnokok.

Egyelőre a program teljes összegét sem határozták meg, az előkészítésre 80 millió forintot különítettek el a hokiszövetség javára, de a beruházások összege várhatóan több milliárdra rúg majd.

Érdekesség, hogy a már folyamatban lévő vagy korábban tervezett fejlesztésekről nem ejt szót a kormányhatározat. Pedig ezek között van már több költséges beruházás:

  • taóból építenek jégcsarnokot Győrben (a tervek szerint nettó egymilliárd forintból, 1900 fős lelátóval);
  • szintén taóból épül 2,2 milliárd forintért jégcsarnok Szombathelyen (450 fős lelátóval);
  • kormányhatározat született korábban egy budafoki jégcsarnok felépítésére 3 milliárd forintért;
  • a Modern városok program keretében csarnokot ígértek Veszprémbe és Salgótarjánba is (ezek szintén szerepelnek a vonatkozó kormányhatározatokban);
  • a Testnevelési Egyetem terjeszkedik a Déli pályaudvar területén, és a fejlesztési tervek között szerepel egy jégcsarnok is;
  • a Kemény Ferenc létesítményfejlesztési programban most is szerepel a budapesti Kisstadion helyén létesítendő fedett, 7500 férőhelyes jégcsarnok terve, azonban ezt lehet, hogy átírja egy grandiózusabb elképzelés;
  • mégpedig a Kósa Lajos vezette korcsolyaszövetség projektje, a budapesti korcsolyázó központ, amely szintén a Kisstadion helyére épülne. Erre már megvannak a tervek, és egyelőre csak tippelni lehet, hogy 40-50 milliárd forint elég lesz-e rá.

A jégkorong egyébként az a sportág, amely valóban nagyon komoly fejlődésen ment keresztül a rendszerváltás óta: szabadtéri pályákról elindulva két évtized alatt a világelit közelébe jutott.

Azonban nem az Orbán-kormány az első, amelyik belevág a jégcsarnokok építésébe: 2002 és 2010 között az MSZP regnálása idején több jégcsarnok épült úgynevezett PPP-konstrukcióban (állami és magánszereplők közösködésében) például Pesterzsébeten és Kaposváron; azonban ezeket a létesítményeket hiába akarták piaci szereplők fenntartani, végül minden esetben az önkormányzatok nyakába szakadt a működtetés.