Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fenn van Facebookon? Akkor Mark Zuckerberg szerint veszélyben vannak az adatai

Fenn van Facebookon? Akkor Mark Zuckerberg szerint veszélyben vannak az adatai

A Cambdridge Analytica botrány kirobbanása óta gyakorlatilag napról napra egyre durvább dolgok derülnek ki arról, hogy a Facebook mennyire felelőtlenül bánt a rá bízott adatokkal. Nemrég bejelentették, hogy a Donald Trump megválasztását elősegítő targetált hirdetésekhez nagyjából 80 millió felhasználó adatait használták fel a Cambridge Analytica munkatársai. Most viszont kiderült, hogy a Facebook gyakorlatilag mind a kicsivel több mint 2 milliárd felhasználója veszélyben van, már ami az adataik biztonságát illeti.

Azt lehet mondani, hogy ha ön úgy facebookozik, hogy megadta az elérhetősei között az email címét és/vagy a mobilszámát, és ezekre rákeresve kidobja önt a rendszer (nyugi, kidobja, alapból így van beállítva), akkor a személyes adatai veszélyben vannak. A dolog több mint egyszerű: ha beírunk egy email címet, telefonszámot a keresőmezőbe mi is meg tudjuk nézni, hogy azt az email címet megadta-e valaki a Facebookon, ha pedig igen, akkor máris láthatjuk a nyilvános profilját. A Facebook vezetői a Facebook ezen tulajdonságát bárki kiaknázhatta, akár adatbányász szoftverekkel is felturbózva.

„Azt kell mondanom, hogy amennyiben be volt kapcsolva ez a funkció, akkor valaki valamikor valamilyen formában hozzáférhetett a nyilvános profilodhoz” – írta Mike Schroepfer, a Facebook CTO-ja a hibáról.

Nem kell arra gondolni, hogy mindenki adatait egy Cambridge Analytica szintű cég lopkodta el, Schroepfer arra is utal, amikor valaki kíváncsiságból vagy valamilyen más indokból megpróbálja felkutatni, hogy milyen személy tartozhat egy email címhez vagy telefonszámhoz. Mindenesetre a Facebook most úgy döntött, hogy kikapcsolja ezt a kényelmi funkciót, hogy ne férhessenek hozzá illetéktelenek azekhez az adatokhoz, még akkor sem, ha egyébként nyilvános információkról beszélünk.

A másik nagy változás a Facebook életében, hogy az eseményeknél sokkal szigorúbban figyelik majd, hogy az események nyilvános adatait hogyan használhatják fel applikációk.

A határozott lépésekből jól látszik, hogy a Facebook próbálja megoldani a problémákat, de kérdés, hogy nem késő-e a dolog, különösen, hogy számos olyan dolog, ami most az adatkezelési botrány közepén hibaként jelentkezik valójában eddig a Facebook működésének alapvető részét képezte.

(The Next Web)