Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Ugyan hagyd már azt a demokráciát” – A hattyú kritika

„Ugyan hagyd már azt a demokráciát” – A hattyú kritika

Az Örkény Színház társulata komoly feladatot vállalt magára a legújabb premierjével, Molnár Ferenc A hattyújával. Ezt a művet színpadra állítani nem a legegyszerűbb feladat, a műsorfüzetükben Muntag Vince jól összefoglalja, hogy miért. Mint írják a mű túl közeli ahhoz, hogy történelminek lehessen tekinteni, de túl távoli ahhoz, hogy aktuális legyen. Hogy ezzel hogyan birkózik meg az Örkény társulata és Polgár Csaba rendező? Inkább több sikerrel, a közönség legalábbis nagyon jól szórakozott.

Fotó: Örkény Színház

A történet szerint Beatrix (Csákányi Eszter), egy trónfosztott dinasztia feje rájön, hogy úgy juttathatja a családját ismét hatalomhoz, ha lányát, Alexandrát (Tenki Réka) hozzáadja Albert herceghez (Ficza István). A herceg figyelmét viszont nem sikerül a lánynak felkeltenie, ezért Beatrix kitalálja, hogy a tanítót (Nagy Zsolt) használja fel a terve eléréséhez. A történet az érdekházasságot és a szerelmet ütközteti egymással.

A hattyút Polgár Csaba rendezte, akit színészként több szerepben is láthatnak a nézők, de néhány rendezése is debütált már az Örkény Színház színpadán. A fiatal rendező viszonylag kevéssé nyúlt az eredeti szöveghez, bár jó néhány dalt is belecsempészett, amik feldobták ugyan a darabot, de végére túl sok is volt belőlük. Felcsendül például Petőfi Sándor Távolból című verse megzenésítve, de a Blondie Heart of Glass című száma is, amit Ficza István ’70-es éveket idéző jelmeze miatt még valahogy vár is a néző. Míg a jelmezek néha túlzóak lettek (a túlzottan rövid nadrágokat lehet, hogy még át kellett volna gondolni), a díszlet lenyűgözőre sikerült, a málló vakolat, a neon felirat és a diszkógömb megadta az alaphangulatot. A fényekkel is ügyesen játszottak, a rendező jól használta a teret. Még a létrára rang szerint felállás sem tűnt túl direkt hasonlatnak.

Fotó: Örkény Színház

A társulat tagjaira színészi tehetségben nem lehet panasz, de ezt a darabot teljes mértékben Csákányi Eszter vitte el a hátán (A térdműtéte miatt csúszott egyébként a darab bemutatója az idei szezonra). „Ugyan hagyd már azt a demokráciát” hagyja el egy ponton Beatrix száját ez a mondat, a Kossuth-díjas színésznő szinte egyedül uralta az egész darabot. A szerepet mintha csak rá a szabták volna, Csákányi pedig lubickolt benne, csak a többiek nem nagyon tudtak labdába rúgni mellette. A Jácintot alakító Mácsai Pálnak és a Mária Dominika hercegnőt játszó Für Anikónak még csak-csak sikerült érvényesülni Csákányi mellett, de Tenki Réka és Nagy Zsolt, a két főszereplő sajnos csúnyán a háttérbe szorult. Utóbbinak a kisujjában van a szerep, talán éppen a kihívás hiánya miatt történhetett ez meg. A fiatalabb generációnak pedig esélye sem volt, az első felvonás után jóformán eltűntek, na jó még zenéltek. Reméljük, lehetőséget kapnak majd más darabokban komolyabb alakításokra is. Külön kiemelném azért még Ficza Istvánt, aki egészen tökéletesen hozta a kissé meleg, kissé anyuci kedvence és kissé álomszuszék Albert herceget.

Fotó: Örkény Színház

A hattyú egyébként a hibái ellenére igen szórakoztatóra sikerült, az Örkényre jellemző finom kikacsintások nem hiányoztak belőle. Megvannak a maga kis pillanatai, örök igazságai, amiket a mai korunkra is könnyedén kivetíthetünk. A darabot három részben játszák, és bár eredetileg Molnár is így írta meg, ezen lehetett volna változtatni, hiszen a hossza nem feltétlenül indokolja a két szünetet. A túl gyakori megszakítások miatt nem tudta úgy beszippantani a nézőt, amiért az apró hibák jobban feltűntek.

Persze, mint minden darab ez is csiszolódik még előadásról előadásra, talán idővel egyenlítődik a színpadi jelenlét is. Az Örkény nézői nem fognak csalódni, kellemes szórakozást nyújt a darab, lehet rajta gondolkodni is kicsit, nincs minden a szánkba rágva. Polgár Csaba és a társulat jól vette az akadályt, hasonló vállalkozásokat várunk még tőlük a jövőben is.