Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nehéz szülés volt, de itt a legújabb ellenzéki egyezség – az LMP kimaradt

Nehéz szülés volt, de itt a legújabb ellenzéki egyezség – az LMP kimaradt

Egy nehéz nap (kedd) nehéz éjszakája után közösen jelentett be még tucatnyi visszalépést a demokratikus ellenzéki oldal nevében Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Juhász Péter, az Együtt elnöke.

Az Együtt visszalép az MSZP-P javára: Hiller István, Szabó Tímea, Molnár Gyula, Csabai Lászlóné, Gurmai Zita és Stefanik Zsolt körzetében.

A DK javára: Niedermüller Péter, Bauer Tamás, Gy. Németh Erzsébet, Glázer Tímea és Rónai Sándor körzetében.

Juhász Péter, az Együtt elnöke elmondta: 76 helyen nem állítottak jelöltet annak érdekében, hogy legyen kormányváltás, miközben az LMP-nek 103, a Momentumnak pedig 90 helyen van még egyéniben jelöltje. Hozzátette: érdemes rájuk szavazni listán, szerinte be is jut a pártja, és ő is, aki listavezető, és amúgy már korábban visszalépett Budapest 1-es körzetben.

Gyurcsány Ferenc a megállapodásról úgy fogalmazott: “Fontos lépés ez a demokratikus ellenzék győzelme felé”. Hozzátette: Lehet itt még teendő, vannak még körzetek, ahol újabb bejelentések lehetnek a következő napokban a visszalépésekről. Megjegyezte:

“A cél, hogy együtt kisebbségbe szorítsuk a Fideszt.”

Gyurcsány azt is bejelentette, hogy pártja szintén visszalépteti egy jelöltjét, méghozzá az Együtt javára. Budapest 13-as választókerületéről van szó: a 14 induló között a baloldali ellenzéki pártok jelöltjei közül a DK-s Nemes Gábor és az Együtt elnökségi tagja, Vajda Zoltán egyaránt érdemi kihívójának tűnt a poszt- és jövedelemhalmozó fideszes Szatmáry Kristófnak. A közlekedési szakszervezeti vezető, Nemes azonban új a politikában, míg Vajda a körzethez tartozó XVI. kerületben jelenleg is önkormányzati képviselő, aki aktív az országos közéleti színtéren is.

Az LMP-s maradt állva Budapest 1-ben

Bejelentést tett a Budapest 1-es körzet MSZP-Párbeszédes jelöltje, V. Naszályi Márta is: visszalép, “hogy itt le lehessen váltani a Fideszt”. “Meg tudtam volna nyerni ezt a körzetet, én voltam a legesélyesebb jelölt” – tette hozzá, megjegyezve, hogy Juhász, Fekete-Győr és az ő visszalépése után a demokratikus ellenzéknek egy jelöltje maradt, az LMP-s Csárdi Antal (persze indul még a Jobbik, és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is.) Cserébe arra kérte a megállapodásban részt nem vett LMP-t, hogy ők is léptessenek még vissza egyoldalúan jelölteket. Az 1-es körzet kálváriájáról itt írtunk:

Esély egy közös jelöltre Rogán körzetében: a Momentum elnöke is visszalépett

Esély egy közös jelöltre Rogán körzetében: a Momentum elnöke is visszalépett Fontos lépést tehetünk a rendszer lebontása és egy békés Magyarország kiépítése felé – mondta a Momentum elnöke, aki Facebook-videóban jelentette be, hogy visszalép a képviselő-jelöltségtől Budapest 1-es egyéni választókerületében, méghozzá az MSZP-Párbeszéd jelöltje, V. Naszályi Márta javára.

Karácsony Gergely ezután megköszönte a visszalépéseket, és jelezte: a demokratikus ellenzéki pártok ismét bizonyították, hogy a kormányváltás a fontos számukra.

“Sok kiváló jelölt lépett vissza, hogy sok kiváló jelölt léphessen előrébb”.

Megjegyezte: az LMP-vel sajnos nem sikerült megállapodniuk, de ezek a most bejelentett visszalépések nagy terhet raknak a párt vállára, hiszen saját szavazóik is összefogást sürgetnek.

Hadházy is visszaléphet

Mint arról a Zoom.hu is beszámolt, az LMP társelnöke, Hadházy Ákos már szerdán délelőtt elutasította az ellenzéki megegyezésben való részvételt. Közölte, keddig “hitt abban , hogy van esély értelmes technikai együttműködésre az egyik ellenzéki párttal, de az MSZP felrúgta az asztalt”. Azt is jelezte, hogy ha addig nem lesz megállapodás a többi ellenzéki párt között, ő egyoldalúan visszalép pénteken Szekszárdon az egyéni jelöltségtől – a Tolna megyei 1-es körzetben Hadházy riválisa az MSZP-s Harangozó Tamás.

Csepelen is jobbak az esélyek

Mint arról a Zoom.hu is írt, mindössze néhány órával a fenti bejelentések előtt kiderült, hogy Csepelen visszalép az Együtt javára az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Bangóné Borbély Ildikó. A politikus a Facebookon azt írta:

“minden alkutól függetlenül, egyoldalúan visszalépek a választáson való indulástól.”

Az alku, amire Bangóné utalhatott, az MSZP-Párbeszéd, az LMP és az Együtt között zajló, a Csepelt és Soroksárt magában foglaló Budapest 17-es egyéni választókerületet is érintő tárgyalásokra vonatkozhatott. A Zoom.hu megírta, hogy ebben az ajánlatcsomagban vetette fel az MSZP Bangóné visszaléptetését, erősítve az Együtt helyi jelöltjének, Szabó Szabolcsnak az esélyeit.

Bangóné Borbély Ildikó a Parlamentben MTI Fotó: Soós Lajos

Tény – és erről szintén beszámolt a Zoom.hu -, hogy a körzetben 20 egyéni jelölt indul – sokan kamupártok színeiben –, de az esélyesek listája rövid. A Fidesz-KDNP-s Németh Szilárd érdemi kihívójának Bangóné mellett csak Szabó Szabolcs tűnt.

Szabó 2014-ben egyszer már megverte helyben a kormány rezsibiztosát, így szerzett parlamenti mandátumot,

míg az MSZP elnökségi tagja, Bangóné most indult volna először Csepelen (2014-ben listáról jutott be a Parlamentbe). Visszalépésével azonban még mindig bejuthat az új Parlamentbe, hiszen az MSZP-Párbeszéd országos listáján a befutónak számító 14. helyen szerepel Bangóné.