Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Márki-Zay: már most ciki fideszesnek lenni

Márki-Zay: már most ciki fideszesnek lenni

Mellár Tamás erős támogatót szerzett a kampány finisére, Márki-Zay Péter személyében, akivel közös fórumot tartottak Pécsen szerda délután Balogh Róbert író moderálásával. Habár a fórum Pécsen volt és Mellár a Baranya 1-es körzet jelöltje, nem a helyi ügyekről beszéltek, hanem a rendszerről és annak megváltoztatásáról. A két politikus népszerűségét jelzi, hogy totális teltház volt a Corso Hotel termében.

Az ellenzék

Annyi biztos, hogy a Fidesz ellen szavazóknál Pécsen biztos pont Mellár, de azon túl nagy a bizonytalanság, több esetben is előjött a nagy kérdés a fórumon, hogy melyik ellenzéki pártot támogassák. Elsősorban erre a válaszra szerettek volna választ kapni a résztvevők, de aki arra számított, hogy bárki elkezd pártnevekkel dobálózni, annak csalódnia kellett. Talán Márki-Zay vitte a legközelebb a tanácstalanokat a megoldáshoz, amikor azt mondta, hogy egy olyan ellenzéki pártra szavazzanak, amelynek biztosan van esélye bejutni a parlamentbe. Nem árulunk el nagy titkot, hogy ezzel a válasszal elsősorban a Momentum és az Együtt járt rosszul (a kamupártokat hagyjuk), de egyébként az ellenzék többi része is megkapta a csomagját a nagy népszerűségnek örvendő hódmezővásárhelyi polgármestertől és a független jelölt Mellár Tamástól. Márki a fórum egy pontján kijelentette, hogy

lebecsülnénk a Fidesz ravaszságát, ha azt hinnénk nincsenek embereik az ellenzéki pártokban és ne dolgoznának azon, hogy az ellenzéki pártok ne fogjanak össze.

Még a fórum előtt egy sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy csak a civileknek sikerült összefogni és annak az eredményét lehet megtekinteni a Rendszerváltás2018 oldalon, ahol a legesélyesebb egyéni jelölteket szedték össze. A pártok részéről az összefogás elmaradt, vagy késik – szúrt oda finoman, de hangsúlyozta, ha a 70%-ot eléri a részvétel, akkor megbukik a Fidesz. Minden résztvevőt arra kért természetesen, hogy menjen el szavazni.

Félelem

A kormánypárt nevével kapcsolatban leginkább a félelem szó bukkant elő leggyakrabban a fórumon. A jelenleg fennálló rendszert jól jellemzi Márki-Zay szerint azzal, hogy előkerült a listázás (Orbán Viktor jelentette ki nemrég, hogy 2000 zsoldos dolgozik a kormány ellen és név szerint tudják, kik ők – a szerk.), amivel félelemben próbálják tartani a kritikus embereket. Példaként felhozta, ilyen utoljára a Rákosi-rendszerben volt. Amikor a fideszes aktivista becsönget és kérdéseket tesz fel, akkor besorolják az embereket. A résztvevőkhöz szólva kijelentette,

ne csodálkozzanak, ha nem kapnak trafikot, vagy állami állást önök vagy a családtagjaik.

Arra is kitért, hogy vegzálják a vállalkozókat, akik ellenzékinek vannak besorolva. A Vuk sörözőt is alaposan ellenőrizték különböző állami szervek, miután ott volt az eredményvárója.

 

Jó volt a hangulat Fotó: Kovács István

Mellár elmondta, a félelemspirálból kezdenek kijönni az emberek, kvázi sokaknál megvolt az utolsó csepp a pohárban és már el merik mondani, hogy mi a véleményük a fennálló rendszerről. A saját esetét hozta fel, hogy a Fidesszel való szembefordulás nála akkor jött el, amikor lesöpörték az asztalról azokat a gazdaságpolitikai elképzeléseket, amivel fejlődő pályára állíthatták volna a magyar gazdaságot. Helyette, a politikai rendszernek kellett alárendelni a gazdasági érdekeket és egy félfeudális rendszer jött létre.

Márki-Zay is felhozta a saját példáját, az ő totális pálfordulása (holott 2010-ben még a Fideszre szavazott) tavaly december 12-én következett be. Nála az utolsó cseppek a Jobbik ÁSZ büntetése, Nagy-Bandó András kitiltása a művelődési házakból és a Havas Henrik elleni hadjárat voltak és másnap döntötte el, hogy indul a polgármesteri székért. Aznap hívta fel a Jobbikot, hogy elindulna függetlenként. Majd a feleségét. Ha fordítva teszi ezt, akkor most nem vezetné Hódmezővásárhelyt – csillogtatta meg a humorát a polgármester.

Rendszerváltás

Mindenképpen nagy nap lesz április 8-a a magyar történelemben, mert vagy a Fideszt vagy az ellenzéket le fogjuk váltani – mondta Márki-Zay. Bármi is legyen a választás eredménye, ez a rendszer megbukott. A szégyen, attól, amit tettek fennmarad, Biszku Bélaként fognak köztünk élni. „Már most ciki fideszesnek lenni” – tette hozzá. Azok, akik most kastélyokat birtokolnak, gázvezetéket szereznek, egy puskaporos hordón ülnek és a gyufával játszanak.

Felmerült a kérdés a hallgatóságból, hogy nincs-e már késő egy rendszerváltáshoz? Mellár egy erősen közhelyszerű válasszal nyitott, miszerint szerint soha nincs késő, majd húzott egy erőset és hozzátette, “az ellenzéket is le kellene váltani, nem csak a Fideszt.”