Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Jogerősen is törvényt sértett a köztévé, de a bírságukat elengedték

Jogerősen is törvényt sértett a köztévé, de a bírságukat elengedték

Miután a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria is kimondta köztévé Ma Reggel című műsorról, hogy törvényt sértett az MTVA az Alkotmánybírósághoz fordult, de náluk sem fordult vissza a történet. Az egymilliós bírságot viszont elengedték nekik.

Az alkotmányjogi panasz előzményeként a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy az M1 megsértette a választási eljárásról szóló törvényben foglalt esélyegyenlőség alapelvét azzal, hogy Ma reggel című műsora 2018. február 28. és március 13. közötti műsorfolyamában a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelölő szervezetnek nem biztosított megjelenési lehetőséget. Ezen túlmenően a jogsértőt eltiltotta a további jogsértéstől és kötelezte arra is, hogy az NVB határozat rendelkező részét az érintett televíziós műsorszám előtt tegye közzé, valamint 1 035 000,- Forint bírság megfizetésére is – ez utóbbit engedték el végül.

“Szabad és demokratikus választások nem képzelhetők el anélkül, hogy a sajtó ne a megfelelő tájékoztatáshoz kapcsolódó alkotmányos felelőssége szerint járna el. Az Alkotmánybíróság hangsúlyozza, hogy ez mindenekelőtt és leginkább a szerkesztés szabadságának elismerését, a tartalmi beavatkozás tilalmának tiszteletben tartását igényli az állam részéről.” – áll az Alkotmánybíróság közleményében.