Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szélsőjobbos képviselők tobzódtak a bécsi magyar követség farsangi bálján

Szélsőjobbos képviselők tobzódtak a bécsi magyar követség farsangi bálján

Nem sikerült jó viszonyt kialakítania Sebastian Kurz osztrák kancellárral a magyar kormánynak, mindenesetre a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt tagjai között azért így is találtak jó pár szövetségest Bécsben. 

Sebastian Kurz tavaly decemberi beiktatásakor Orbán Viktor még joggal reménykedhetett, hogy sikerül megértetnie magát az új osztrák kancellárral. A magyar miniszterelnök január 30-i bécsi látogatása óta mégis egyre nyilvánvalóbb, hogy nem az Osztrák Néppárt (ÖVP) lesz a Fidesz szövetségese. A magyar kormánypárt annál inkább igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ).

Pedig a tavalyi választási kampányban Sebastian Kurz és későbbi alkancellárja, Heinz-Christian Strache még egymást túllicitálva kereste Orbán kegyeit, azon versenyezve, hogy kinek van jobb kapcsolata a magyar miniszterelnökkel.

Sebastian Kurz nem találta a közös hangot Orbán Viktorral Bécsben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Amikor Kurz azt állította Strachénak, hogy még egy időpontot sem kapna Orbánnál, az FPÖ vezetője azzal vágott vissza: már többször találkoztak a magyar kormányfővel. Mire Kurz azt kontrázta: gondoskodhat róla, hogy kapjon nála egy időpontot.

Verseny Kurz kegyeiért

Hónapokkal a vita után – és kancellárként – Kurz már egészen máshogyan állt magyar kollégájához. Bécsben ugyan fogadta Orbánt, de egyáltalán nem beszélt személyes szimpátiáról, sőt azt is hangsúlyozta, hogy keresztény, de liberális politikusnak tartja magát. Ezzel egy időben bejelentette azt is, hogy Ausztria megtámadja a paksi bővítést az Európai Unió Bíróságán, amivel szintén nem szerzett jó pontokat Magyarországnál.

Kurz néhány nappal később egy Der Standard-interjúban sem engedte meg, hogy a magyar kormányfő barátai közé sorolják. Az osztrák kancellár példaként hozta fel, hogy míg Orbánnal egy órát tárgyalt, addig Mark Rutte holland miniszterelnökkel „lényegesen hosszabb” időt töltött együtt. Nem így Heinz-Christian Strache, aki aznap este a bécsi magyar nagykövetségen

„nagy européernek” titulálta a magyar miniszterelnököt

a 2015-ös menekültválság ideje alatt tanúsított hozzáállásáért.

Információink szerint Orbán Viktor a kissé hűvös fogadtatás ellenére is mindent megtett, hogy még a választás előtt Budapestre hívja Sebastian Kurzot. Az osztrák kormányfői vizit bizonyára jól jött volna neki a kampányban, de Orbán nem járt sikerrel, pedig egy cselt is bevetett. A magyar fél hivatalosan a a kereszténydemokrata irányultságú centrumpártokat tömörítő CDI budapesti konferenciájára hívta meg az osztrák kancellárt, amire Kurz végül nem jött el.

Jönnek és kilincselnek

Annál gyakrabban adják egymásnak a kilincset mostanában az FPÖ politikusai Budapesten. Március elsején Karin Kneissl osztrák külügyminiszter járt Szijjártó Péternél, alig nyolc nappal később Herbert Kickl belügyminiszter tárgyalt Pintér Sándorral, március 23-án pedig Norbert Hofer infrastrukturális miniszter írt alá megállapodásokat Varga Mihállyal. Sőt, március 28-án a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) védelmi miniszteri tanácskozása keretében itt járt Mario Kunasek osztrák védelmi és sportminiszter is. Hogy mi a közös bennük? Ők mindannyian az osztrák kormány szabadságpárthoz kötődő tagjai, akiknek látogatását példaként hozhatta fel a magyar kormány a magas szintű osztrák kapcsolatokra. (Kneissl hivatalosan nem tagja az FPÖ-nek, de a Szabadságpárt jelölte őt miniszternek.)

Az FPÖ és a magyar kormány közötti bimbózó románcot még nyilvánvalóbbá tette a bécsi nagykövetségen február 10-én megtartott hagyományos Szent István bál. Úgy tudjuk, a farsangi rendezvényre egyetlen osztrák párt képviselőit sem hívták meg – kivéve az FPÖ-t, amelynek tagjai viszont szép számban képviseltették magukat.

Perényi János nagykövet (jobbról az első) és Johann Gudenus (jobbról a második), valamint a nagykövet felesége (b1), Gudenus testvére (b2), felesége (b3) és édesanyja (b4) a Szent István napi bálon. Fotó: Magyarország Bécsi Nagykövetsége/Facebook

A résztvevők között ott volt Johann Gudenus korábbi bécsi alpolgármester, jelenlegi parlamenti képviselő, aki feleségét, testvérét és édesanyját is elvitte a követségre. Gudenus egyébként 2014-ben választási megfigyelőként volt jelen a Krím-félszigeten megrendezett, vitatott népszavazáson, Facebook-oldalán pedig

előszeretettel oszt meg menekültellenes megnyilvánulásokat.

Nemrég éppen azt helyeselte, hogy Ausztria – 22 másik országgal ellentétben – egyetlen orosz diplomatát sem tiltott ki a Szkripal-botrány után.

Johannes Hübner (középen) is vendég volt a nagykövetségen. Az FPÖ listájáról antiszemita nézetei miatt került le. Fotó: Magyarország Bécsi Nagykövetsége/Facebook

Elment a bálra Johannes Hübner is, aki 2008 és 2017 között volt parlamenti képviselő. Őt a tavaly októberi választásokon vették le az FPÖ listájáról, miután

hatalmas botrányt kavartak antiszemita megnyilvánulásai.

És ott volt Michael Stumpf, aki a bécsi tartományi parlamentben FPÖ-képviselő, továbbá a párt tartományi szóvivője. Róla a Zoom.hu már korábban megírta, hogy saját esküvői fotóját cserélte le egy Orbán Viktorral készült közös képre a Facebook-borítóján.

A meghívásokban nem elhanyagolható szerepe lehet Perényi János bécsi magyar nagykövetnek, akinek egyébként éppen az idén jár le négyéves megbízatása. Azt még nem tudni, lojalitását Orbán Viktor honorálja-e egy újabb nagyköveti pozícióval, de még teljesítménye alapján ez egyáltalán nem kizárt.

Perényi nagykövet és Michael Stumpf, aki Facebook-borítóképén Orbán Viktorral pózol. Fotó: Magyarország Bécsi Nagykövetsége/Facebook

Az mindenesetre jól látszik, hogy a magyar miniszterelnök az osztrák kormányt is megpróbálja megosztani, és láthatóan a szélsőjobboldali Szabadságpártot választotta. Abban ugyan igaza van, hogy a jelek szerint Heinz-Christian Strache sokkal nyitottabb a közeledésére, mint Sebastian Kurz, a kérdés már csak az, hogy hosszú távon van-e haszna egy ilyen kétes barátságnak.