Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Önkéntesek búvárruhájára, kátyúk betömésére, bohócdoktorokra tékozolja a kampánypénzt a kutyapárt

Önkéntesek búvárruhájára, kátyúk betömésére, bohócdoktorokra tékozolja a kampánypénzt a kutyapárt

Erre bezzeg van pénz! A Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alapból 151 millió forintot költ a magyar viccpárt nyertes pályázatok megvalósítására. Fő szempont a társadalmilag hasznos projekteket támogatása, például magyar könyvtár Wales-ben.

A 2010 után elfogadott választási törvény egyik újdonsága, hogy az országos listát állító pártoknak jelentős állami támogatás jár. Ennek összege attól függ, hány egyéni jelöltnek gyűjtöttek elegendő ajánlást, de minimum 149 millió forintot kap mindenki, akinek összejött a lista. Ha pedig valakinek mind a 106 egyéni körzetben van jelöltje, az összesen 597 millió forintot kap.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) összesen 39 jelöltet sikerült állítania.

A kapott pénzt azonban nem plakátokra és nem is hirdetésekre költik. Hasonló célokra csak annyit tettek félre, amennyi számításaik szerint elengedhetetlen a klasszikus értelemben vett kampányhoz. Ezt azonban szerintük kis összegből is ki lehet hozni.

Forrás: MKKP

Összevonná a szemöldökét

Úgy döntöttek, az összeg nagy részére pályázatot hirdetnek, létrehozták a Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alapot, ahová ősszel bárki benyújthatta ötleteit.

„A pénzt olyan projektek megvalósítására fordítjuk, amelyek minél több ember számára használhatóak, hasznosak, viccesek, a legtöbb helyen hiánypótlók, például jobb lesz tőlük a környék. Pontrendszer alapján döntöttük el, hogy mire tudunk pénzt adni. Végül annyi jó ötlet született, hogy sokat nem visszautasítottunk, arra kértük a kitalálóikat, készítsenek kisebb költségvetést.

Megtették, így 110 projektet tudunk megvalósítani, összesen 151 millió forintból”

– mondta a Zoom.hu-nak Döme Zsuzsanna, a párt elnökségi tagja. Hozzátette, eredetileg még ennél is több ötlet érkezett, sajnos sok ember megijedt, másokat megfélemlítettek, így visszaléptek.

Országszerte ingyenesen juttattak mesekönyvet óvodákba. Több millió forint értékben búvárfelszerelést vásároltak egy siklósi önkéntes speciális mentőcsapatnak, a Határszélnek. Egy jógaoktatónak is jutott pénz, aki gyermekotthonban tanít hasznos gyakorlatokat. Támogatták a Partiscum Mobil Planetáriumot, ami így több iskolába is eljut. A hordozható planetáriumot jellemzően az iskolák tornacsarnokában helyezik el, de – mint Döme Zsuzsannától megtudtuk – semmilyen formában nem reklámozzák magukat az intézményekben, nem szeretnék a diákokat kampánycélra használni. A bohócdoktorok az utazásukhoz kaptak segítséget, de a legnagyobb összeg a kátyútömésre jutott. Létrehoztak egy bejelentő oldalt, ahol bárki rögzítheti, ha az utcájában kátyút lát, ezt egy önkéntes ezután az elnyert eszközök segítségével kijavítja. Erre 12 millió forintot fordítanak, a munkabér ebben nincs benne, ezt a pályázó ingyen vállalta.

A piros orrúak utazását is támogatják. Forrás: MKKP

Szombathelyen ingyenes éjszakai buszjáratot indítottak. Március 16-án óta este 11 órától hajnali 4-ig négy hétvégente közlekedik a jármű. Igaz, az ezt reklámozó plakátokat ismeretlenek már letépkedték. Szerveznek egy öregfiúk–hallássérültek-focimeccset is, sok kutyamenhelyes és kutyafuttatós projektre jut a tékozló alapból. Átadnak egy gombfocistadiont is, ez valójában azt jelenti, hogy néhány gombfocipályára adtak pénzt egy művelődési házban. A budaörsi láthatatlan jelöltjük pedig egy láthatatlan szoborparkot ad át, ennek költsége azonban alig észrevehető.

Lenyúlja az önkormányzat

„Érdekes, hogy több támogatandó projekt ötletét egész egyszerűen lenyúlják az önkormányzatok. Szombathelyen aznap jelentették be, hogy felújítják azt a játszóteret, amire pénzt akartunk adni. De nem gond, ha a felelősök elvégzik az ilyen feladatokat, mi másra tudunk pazarolni.

Miután nyilvánosságra hoztuk, hogy néhány százezer forintból helyre tesszük a KRESZ-parkot Csepelen, az önkormányzat is ugyanezt közölte. Ők viszont 36 millióból akarják kivitelezni.

Terveztük, hogy elküldjük a költségvetést a képviselőknek, de a pályázó inkább véghezviszi a projektet, minthogy ezzel foglalkozzon” – mondta Döme Zsuzsanna.

Búvárruha és mobilvécé. Forrás: MKKP

Nagykovácsiban és több városban játszótér épült, volt olyan terület, amely mellé mobilvécét építtettek az alapból. Egy egyesület pedig ingyenes pszichológiai estet szervezhetett. Mivel Walesben is rengeteg magyar lakik, támogattak egy ottani projektet, így április 1-jétől már az országban is működik magyar könyvtár. A könyveket az ötletgazda szerezte be, a párt a kiszállításban segített. Egy ukrán középiskolába szintén szállítottak, oda olyan hazai tankönyveket is vittek, amiket Magyarországon már nem lehet használni.

A tékozlással kapcsolatos híreket az erre a célra szolgáló Facebook-oldalon lehet követni. Az MKKP egyébként azt tervezi, hogy ha jogosultak lesznek rendszeres állami támogatásra, azt a pénzt is hasonló módon költik majd el.