Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Új ajánlattal állt elő Karácsony Gergely, akinek rendezvényét tüntető zavarta meg

Új ajánlattal állt elő Karácsony Gergely, akinek rendezvényét tüntető zavarta meg

Reggelig tartana felsorolni azokat az indokokat, melyek miatt kormányváltásra van szükség – kezdte Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje az MSZP kedd esti, budapesti kampányrendezvényén beszédét.

Tüntető zavarta meg a beszédet

Karácsony úgy vélte, fontos nap lesz április 8-a, de a mondatot nem tudta befejezni, mert egy néző hangosbeszélőn közbevágott és a kormánypárti média által terjesztett hírt olvasta a fejére, miszerint Zuglóban mecsetet építtetett, és a müezzin szól a kerületben. A férfit kivezették, de Karácsony reagált az elhangzottakra: magánterületen, magánszemélyek alakítottak ki egy imaházat, ahol a vallásgyakorláshoz fűződő alkotmányos jogaikat gyakorolhatják, ehhez egyáltalán nem volt szükség az általa vezetett önkormányzat hozzájárulására.

Karácsony: sokszínű, erős szövetség ez

Sokszínű, erős, valódi programmal bíró szövetségként beszélt Karácsony Gergely a kormányváltó erőket tömörítő “Változás szövetségéről”. A program lényegét a szociális demokráciában jelölte meg, nem pedig “dagályos nemzetképekben”. A szociális demokrácia egy 100 pontból álló, megvalósítható program – tette hozzá. Megjegyezte:

az MSZP-Párbeszéd az egyetlen ellenzéki szövetség, amelynek van árnyékkormánya, “nem is akármilyen.”

Felsorolta: az ő kormányában lesz egészségügyi miniszter, “a nemzet háziorvosa”, lesz szociális és oktatási miniszter is, mindkettő szakember a maga területén, ahogy a leendő pénzügyminiszter és a munkaügyi miniszter is. Lesz zöld minisztere és önkormányzati minisztere is – folytatta Karácsony.

A pártok közötti visszalépésekről szólva bejelentette: az Együttel és az LMP-vel tárgyalásokat kezdenek és az az ajánlatuk, hogy a Belvárosban, Csepelen, Gödöllőn és Szekszárdon visszaléptetik a saját jelöltjeiket, cserébe több más körzetben ugyanezt kérik tárgyalópartnereiktől. A Zoom.hu saját értesülései alapján már Karácsony bejelentése előtt beszámolt erről az ajánlatról, így:

Az MSZP 4 körzetet ad, cserébe 27-et kér az LMP-től és az Együtt-től

Az MSZP a Belvárosban, Csepelen, Gödöllőn és Szekszárdon léptetné vissza jelöltjét a kormányváltás érdekében, cserébe 27 körzetet kér két aktuális tárgyalópartnerétől, az LMP-től és az Együtt-től – értesült a Zoom.

Karácsony – utalva a Jobbik “néppártosodására”, megváltozására – arról is beszélt, hogy számukra “a kormányzás nem cél, hanem eszköz”, ők pedig a hatalom birtokában nem fognak megváltozni, hanem Magyarországot akarják jobbá tenni, megváltoztatni.

Kunhalmi: ügyészek és bírók leszünk

“Azt hittem, nincs lejjebb, de van (…) olyan plakátok fogadtak itt a bejárattól nem messze, amelyeken nem én vagyok, csak egy rajzolt női alkat” – kezdte felháborodottan felszólalását Kunhalmi Ágnes, az MSZP kampányarca, aki erre a plakátra utalt:

Meztelen lett az MSZP kampányarca

Meztelen lett az MSZP kampányarca Most vagy a legbátrabb és legegyedibb MSZP-s szórólapot fújta a szél olvasónk kezébe, vagy egy újabb kamu kampányeszköz került Budapest utcáira. A Zoom.hu olvasója a Lövőház utcában találta ezt a plakátot. A mellek felett Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és kampányarca látható.

Kunhalmi arról is beszélt, hogy Európa megvédte eddig magát, és “megálljt parancsoltak az illiberális törekvéseknek”, most pedig Magyarországon a sor. Nem csak saját magunkért, hanem egész Európáért is felelősséget kell vállalnunk – tette hozzá, megjegyezve:

“április 8-án, mindenki ügyész és egyben bíró” is lesz a szavazófülkében, és “behúzhat egyet Orbán Viktoréknak”.

V. Naszályi Márta: ez a Fidesz kottája

A Fidesz érdeke, hogy csak arról szóljon a kampány, ki lép vissza kinek a javára, és nem marad idő, energia a valóban fontos, az embereket érintő kérdésekre – kezdte egy panasszal a Kunhalmi után felszólaló V. Naszályi Márta, aki Budapest 1-es választókerületében indul, és amely körzetről az utóbbi időben valóban sok szó esett az ott kialakult visszalépés-vita kapcsán. Ezekről a Zoom.hu is beszámolt, itt írtunk a témáról részletesen:

Esély egy közös jelöltre Rogán körzetében: a Momentum elnöke is visszalépett

Esély egy közös jelöltre Rogán körzetében: a Momentum elnöke is visszalépett Fontos lépést tehetünk a rendszer lebontása és egy békés Magyarország kiépítése felé – mondta a Momentum elnöke, aki Facebook-videóban jelentette be, hogy visszalép a képviselő-jelöltségtől Budapest 1-es egyéni választókerületében, méghozzá az MSZP-Párbeszéd jelöltje, V. Naszályi Márta javára.

V. Naszályi Márta arról is beszélt, hogy a Fidesz csak egyvalakitől fél, attól, aki elmegy szavazni április 8-án, hogy leváltsa ezt a kormányt.

Niedermüller: öt nap van hátra nekik

Öt nap van hátra, de nem csak nekünk, hanem nekik is – utalt a választásra és az Orbán-kormányra Niedermüller Péter, a DK képviselőjelöltje, európai parlamenti képviselője, aki Varga Mihály miniszter kihívója lesz egyéniben Budapesti 4-es választókerületében a koordinált jelöltállításról szóló MSZP-DK megállapodás értelmében.

“Ahhoz, hogy megdöntsük ezt a rendszert, ahhoz nem a Jobbik kell, hanem mi kellünk”

– mondta a politikus. Megjegyezte: “történelmi választások előtt állunk, mindannyiunk kötelessége, hogy helyrehozzuk az elmúlt évek rombolását”.

Bősz Anett: felemelt fejjel, józan ésszel

Ha győzünk, azonnal neki tudunk állni a helyreállításnak – mondta a következő felszólaló, Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt társelnöke, aki egyetlen liberális politikusként kapott amúgy befutónak számító helyet az MSZP-Párbeszéd országos listáján. A politikus elsorolta a Fidesz-kormány több, Budapestet érintő bűnét, hátrányos intézkedését.

Bősz Anett reményét fejezte ki, hogy hamarosan demokraták vezetik majd ezt az országot, és “nem keleti diktátorokkal barátkozik majd a miniszterelnök”, aki nem is “tartja majd vissza a fővárost megillető pénzeket”, vagyis olyan ország jön el, ahol mindenki felemelt fejjel, józan ésszel, szabad, európai és demokratikus Magyarországon élhet.

Szabó Tímea: balról előzzük a kormányt

Aki öt nappal a választás előtt azt gondolja, hogy kamu megállapodásokat kell szivárogtatni a sajtónak, az nem értette meg az elmúlt 8 év tanulságait – kezdte Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a mikrofonhoz lépve, utalva a délutáni eseményekre az állítólagos MSZP-LMP megállapodásról a visszalépésekről. Erről a Zoom.hu is írt, itt:

Visszalépések: még formálódik az MSZP-LMP megállapodás, estére meglehet

Visszalépések: még formálódik az MSZP-LMP megállapodás, estére meglehet Eddig úgy volt, hogy nem lép vissza az LMP, de kedden megegyezett két választókerületben az MSZP-vel, így több helyen esélyesebb lesz a baloldali jelölt. A két párt közti megállapodásról az Index szerzett információkat, amiket a két párt vezetőségének még jóvá kell hagynia, szóval könnyen lehet, hogy nem lesz semmi az egészből, de a tervezet így néz ki: Budapest 1.

“Olyan országot akarunk, ahol az emberek az elsők, és ahol nem keresnek percenként milliókat Mészáros Lőrincek, miközben rohadnak a kórházak” – mondta a Párbeszéd társelnöke. “Olyan lejárató szórólapok terjednek rólam, hogy egyszerre vagyok a DK és a Jobbik tagja is” – mondott egy példát Szabó arra, hogy a Fidesz retteg a kormányváltásától. Márpedig utóbbi lesz – folytatta -, kiadva a jelszót:

“Balról előzzük ezt a kormányt, arra szavazunk, hogy menjen a kormány!”

Molnár: a szívekben már eldőlt a választás

“Hiszem, és érzem, hogy a szívekben eldőlt, hogy ez a kormány megbukott. A kérdés csak az, be tudjuk-e bizonyítani, hogy ennek egyetlen lehetséges módja az MSZP-Párbeszéd listájára és Karácsony Gergelyre adott szavazat” – vette át a szót Molnár Gyula, az MSZP elnöke, aki szóba hozta Orbán stadionépítési lázát, a focimilliárdokat, és Magyarország jelenlegi magatartását az EU-ban: “bemegyünk, leesszük a lazacot és a kaviárt az asztalról, utána meg berúgjuk az ajtót.”

“Bárhová nézünk az országban, csak a korrupciót látjuk” – hívta fel a figyelmet az MSZP-elnök, megjegyezve, hogy a következő pár napban két nagy falat – az apátiáét és a félelemét – kell ledönteni. Szerinte az apátia fala Hódmezővásárhelyen Márki-Zay győzelmével már meg is ingott. A félelemről szólva pedig megjegyezte: senki ne féljen, mert négyévente van Magyarországon egy négyzetméternyi hely, a szavazófülke, ami fölött nincs semmilyen hatalomnak kontrollja.

“Nekünk 48 bizonyítékunk van arra, hogy kormányváltást akarunk, ennyi helyen létünk vissza DK-s vagy független jelölt javára”

– mondta Molnár, aki üzent az LMP-nek is, mondán: ha a zöldpárt három-négy helyen hajlandó a visszalépésre, akkor bizonyítja tettekkel is a kormányváltó elkötelezettségét. A Jobbikról szólva megjegyezte: ha cukiskodnak is, vizslákat is simogatnak, a Jobbik belül az utcán masírozó, a gárdamellényt a szekrényben örző párt.

A Zoom.hu élőben közvetítette az MSZP kampányrendezvényét, amely itt vissza is nézhető:

Borítókép: Kunhalmi Ágnes / Fotó: Veres Viktor