Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Visszalépés-vita Budapesten: majdnem mindenki egy ellen

Visszalépés-vita Budapesten: majdnem mindenki egy ellen

Mostanában többet hallani Budapest 1-es választókerületéről, mint a másik 105-ről összesen: itt, a javarészt az V. kerületet lefedő körzetben Rogán Antal parlamenti utódját keresik a választáson. A körzet kamupárt-mentes, így csak valódi pártok jelöltjei indulnak, és bár itt jutottak talán a legelőrébb az egyetlen közös jelölt kiválasztását célzó politikai akcióban a kormányváltó erők, még mindig négy plusz egy ellenzéki jelölt áll szemben Hollikkal. Ám ez a szám még csökkenhet.

A Budapest 1-es körzet képviselőjelöltjeinek vitája február 13-án – mínusz Hollik István és az MKKP jelöltje Forrás: Zoom.hu

Eredetileg hat jelölt szerzett jogot az indulásra a körzetben április 8-án, és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjén kívül várhatóan mind a négy másik ellenzéki politikus esélyes kihívója lehet a fideszes Hollik Istvánnak. Ezért is indult meg a számolgatás és egyeztetés a visszalépésekről az ellenzéki oldalon a még nagyobb győzelmi esély reményében. Végül az Együtt jelöltje, Juhász Péter tette meg az első lépést: bejelentette visszalépését. (Ő az országos lista vezetője is, így ha az Együtt megugorja a parlamentbe jutás 5 százalékos küszöbét, Juhász mandátumot szerez.)

Ki kicsoda az 1-es körzetben?

Losonczy Pál (Jobbik) 2002 óta foglalkozik politikával: kezdetben a Fidesz kampányát segítette, a Hír Tv alapítója és egyik tulajdonosa volt, a Jobbikhoz 2008-ban csatlakozott. Ő volt a terézvárosi ingatlanbotrányok egyik kirobbantója, 1988 óta vállalkozó.

Juhász Péter (Együtt) A párt elnöke, aki éppen a Rogán Antal V. kerületi polgármestersége idejére eső, gyanús önkormányzati ingatlanügyletek nyilvánosságra hozásával szerzett széles körben ismertséget – nem csak a kerületben.

Csárdi Antal (LMP) A párt 2014-es főpolgármester-jelöltje, most a fővárosi közgyűlés tagja. Édesapja zöldség- és gyümölcskereskedőként dolgozott a Ferencvárosban. Anyai ági felmenője Budapest első polgármestere, a várost 1873-1896 között irányító Kamermayer Károly.

Fekete-Győr András (Momentum) A Momentum elnöke. Jogász, de színész akart lenni, játszott is filmekben. Aztán elhatározta, hogy létrehoz egy pártot „a vállalhatatlan kormánnyal és a vállalhatatlan ellenzékkel szemben”. Gerinces politikus akar lenni mert abból kevés van.

V. Naszályi Márta (MSZP-Párbeszéd) Tájépítészmérnök, hitoktató, az I. kerületben önkormányzati képviselő. Meghatározó élménye, hogy az I. kerületben majdnem elgázolta a zebrán férjét és gyerekét Orbán konvoja, ami nem használt megkülönböztető jelzést.

Hollik István (Fidesz-KDNP) A KDNP ifjúsági szervezetében edződött, mára pedig képviselőként a kormánypártok fontos arcává lett. Gyakran áll a nyilvánosság elé, hogy a kormánypropagandát tolja, ő is óvodásokkal kampányol illetve sorosozik és migránsozik.

Horváth András (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) A párt a “legrosszabb politikusát” indítja, hogy ezzel is segítse “az ellenzék önmaga elleni harcát”. Kötelezővé tenné a halálbüntetést, megszüntetné a betegségeket és közösségi finanszírozásból rendezne olimpiát a kerületben.

Juhász visszalépése úgy tűnt, lökést adott az ellenzéki együttműködésnek, mert ezután Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és helyi jelöltje javasolta azt Csárdi Antalnak (LMP) és Váradiné Naszályi Mártának (MSZP-Párbeszéd), hogy állapodjanak meg abban, közülük csak egyvalaki indul. Azt javasolta, újabb közvélemény-kutatással választanák ki azt, akit a legtöbben támogatnak a helyiek. Hangsúlyozta: “Mindannyian alkalmas jelöltként tekintünk a másikra”.

Szinte azonos esély a négyeknek

Fekete-Győr azért beszélt újabb közvélemény-kutatásról, mert március elején már készült egy felmérés a minden körzetben egy esélyes ellenzéki jelölt kiválasztására buzdító Közös Ország Mozgalom megbízásából, ám az alapján nem lehet egyértelműen legesélyesebb ellenzéki jelöltet hirdetni, mivel az öt vizsgált jelöltből négy is nagyon hasonló esélyekkel szerezhet mandátumot.

Ha minden ellenzéki jelölt indul, akkor V. Naszályi Márta a legerősebb jelölt, őt követi Csárdi Antal, majd Fekete-Győr András és Juhász Péter, utóbbi kettő szinte fej-fej mellett.

Ha viszont a Jobbikon kívüli pártok csak egy jelöltet állítanak Hollikkal szemben, akkor Juhász, V. Naszályi és Csárdi is ugyanannyi szavazatot szerezhetne.

Ha a Jobbik is visszaléptetné a jelöltjét, akkor mind a négy jelölt kiszámíthatatlan kimenetelű csatát vívhatna Hollikkal.

A kutatás szerint “lehetetlen megállapítani, hogy ki a legesélyesebb ellenzéki kihívó”, ám Csárdi és Juhász az, aki a Jobbik visszalépésétől függetlenül is maximalizálhatná az ellenzéki voksokat. A direkt becslés V. Naszályinak, az indirekt becslés pedig Fekete-Győrnek kedvez.

Jól látszik, hogy elsősorban politikai döntés alapján kellene meghozni valamilyen döntést a visszalépésekről.

Árnyalja a képet, hogy már számos döntés-segítő honlap is elérhető. A hódmezővásárhelyi győző, Márki-Zay Péter listája például nem nevez meg az 1-es körzetben legesélyesebb ellenzéki jelöltet, a taktikaiszavazas.hu honlap V. Naszályi Máriát hozza ki esélyesnek, a V18-ak oldala pedig azt írja, hogy “itt még az MSZP/Párbeszéd-LMP-Momentum megegyezése szükséges.”

Újranyithatók a tárgyalások?

Hamarosan, talán kedden, de legkésőbb szerdán közzétehető a legújabb kutatás, aminek adatfelvétele a múlt héten zajlott, és a Medián készíti – mondta a Zoom.hu érdeklődésére Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Úgy vélte, az új, a KOM-os felmérésnél frissebb, és már Juhász Péter visszalépésével is számoló kutatás pontosabb eredményeket hozhat,

az új kutatás fényében újranyithatók a tárgyalások a visszalépésekről.

Csakhogy ezeknek az egyeztetéseknek a jobbikos jelölt, Losonczy Pál aligha lesz részese. A politikus a Zoom.hu kérdésére azt mondta, “alig várom, hogy leváltsuk a Fideszt, de öngyilkosság lenne visszalépnem”. Losonczy azzal indokolta, hogy nem lép vissza senki javára, hogy pártja belső felmérése alapján

ha ő nem indul, a Jobbik-szavazók fele el se menne választani, negyede szavazna csak át a baloldalra, míg negyede biztosan a Fideszt választaná.

Mindezek alapján Losonczy szerint az ő visszalépése nem sokat segítene egy baloldali ellenzéki jelöltnek, viszont a Fidesz jelöltjének igen, ráadásul pártja töredékszavazatoktól is elesne.

Csárdi Antal, az LMP jelöltje szerint ő a legesélyesebb ellenzéki induló MTI Fotó: Kovács Attila

Az LMP-s Csárdi Antal sem valószínű, hogy visszalépne, hiszen mint azt a Zoom.hu kérdésére elárulta, nem hisz a friss felmérében, mert “hat nap alatt készült, az előző meg hat hét alatt”, másrészt nem is érti, miért kell másik felmérés. Szerinte a március elejei KOM-os kutatást kellene használni, az pedig szerinte a szoros eredmények ellenére is őt hozta ki legesélyesebb egyetlen ellenzéki jelöltként. Megjegyezte: ha az LMP és az MSZP-Párbeszéd komolyan gondolja az összefogást, akkor a kormányváltás érdekében nekik kellene visszalépniük az ő javára.

Vajon ki lesz Hollik István (középen) legesélyesebb ellenzéki kihívója a belvárosi körzetben? Fotó: Veres Viktor

Az MSZP-Párbeszéd jelöltje, V. Naszályi Márta pozitívan állt a kérdéshez, legalábbis a Zoom.hu kérdésére azt mondta: az új kutatás talán arra a felismerésre indítja a még talpon álló jelölteket, hogy visszalépjenek a legesélyesebb javára. Megjegyezte, hogy ő szívesen visszalép, ha kell, de az új méréssel kapcsolatban fenntartásai vannak a szűk határidő miatt, a régebbi, KOM-os kutatás alapján pedig “nem az én visszalépésem az, amiről beszélni kell.” Hozzátette: visszalépésről ő csak pártjával, a Párbeszéddel egyetértésben dönthet, de szerinte

a kormányváltás érdekében mindent meg kell tenni, ezért “hiszek benne, hogy lesz végül megegyezés.”

Borítókép: Még túl sok a jelölt a körzetben / Fotó MTI-Zoom.hu