Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hat éve történelmet írt Schmitt Pál: lemondott

Hat éve történelmet írt Schmitt Pál: lemondott

Éppen hat éve, 2012. április 2-án jelentette be a Parlamentben Schmitt Pál köztársasági elnök, hogy lemond posztjáról. Ilyet a rendszerváltás óta nem tett köztársasági elnök, Schmitt viszont ezt az utat választotta, hogy megkímélje magát és az elnöki intézmény megbecsülését a plágiumbotránya már addig is elég magasra csapó hullámainak további romboló hatásától. Rövid lemondó beszéde így hangzott:

Emlékezetes: a lemondáshoz a HVG cikke vezetett, amely azt tárta fel, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Emiatt nem sokkal a lemondás bejelentése előtt Schmitt Páltól a Semmelweis Egyetem szenátusa megvonta a doktori címet.

A bukás és lemondás ellenére Schmitt Pál nem járt rosszul: tovább élvezhet minden kiváltságot – éppúgy, mint annak előtte.

Így Schmitt az elmúlt hat évben is minden hónapban megkapta a teljes összegű, havi 1,5 millió forintos elnöki fizetést, jár neki szolgálati autó és testőrség, egyedül az állami villáról mondott le, bár arra is azt mondta először, hogy “ami jár, az jár.”

Schmitt Pál tavaly ősszel beszédet mondott a Fidesz kongresszusán MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Schmitt Pál nem csak lemondása miatt maradhat emlékezetes, hanem azért is, mert az egykori Fidesz-alelnök beváltotta ígéretét, miszerint a törvényhozásnak “nem gátja, hanem motorja” kíván lenni: államfőként hivatalban töltött 20 hónapja alatt minden jogszabályt aláírt, amit a Fidesz-KDNP többség áttolt az Országgyűlésen. Egyetlen esetben sem emelt vétót, pedig ebben az időszakban született számos, hazai és nemzetközi szinten is élesen kritizált törvény.

Schmitt Pál ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, legutóbb ekkor írtunk róla:

„I was the president of Hungary” – mondta Schmitt Pál Mága Zoltán újévi koncertjén a mit sem sejtő David Fosternek

„I was the president of Hungary” – mondta Schmitt Pál Mága Zoltán újévi koncertjén a mit sem sejtő David Fosternek Szegény Fostert szinte semmire nem készítették fel, de arra végképp nem, hogy véletlenül a volt köztársasági elnököt fogja faggatni a koncertről.

Borítókép: Schmitt Pál köztársasági elnök aláírja az új alaptörvényt 2011. április 25-én / MTI Fotó: Illyés Tibor