Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Esély egy közös jelöltre Rogán körzetében: a Momentum elnöke is visszalépett

Esély egy közös jelöltre Rogán körzetében: a Momentum elnöke is visszalépett

Fontos lépést tehetünk a rendszer lebontása és egy békés Magyarország kiépítése felé – mondta a Momentum elnöke, aki Facebook-videóban jelentette be, hogy visszalép a képviselő-jelöltségtől Budapest 1-es egyéni választókerületében, méghozzá az MSZP-Párbeszéd jelöltje, V. Naszályi Márta javára. Azért az ő javára, mert a vártnál előbb, már hétfőre elkészült a Fekete-Győr által a Mediántól rendelt friss közvélemény-kutatás, és – mint mondta –

orrhosszal ugyan, de V. Naszályi Márta lett a legesélyesebb jelölt.

Fekete-Győr úgy véli, kompromisszumok és kiegyezések nélkül nem lehet sikerre vinni egy közösséget, ezért is javasolta a körzetben – ahol Rogán Antal nyert 2014-ben parlamenti mandátumot, de most a kereszténydemokrata Hollik Istvánt indítja a Fidesz – ellenzéki jelölttársainak azt, hogy mérjék fel egymás esélyeit, és lépjenek vissza a legesélyesebb jelölt javára, hogy csak egyetlen esélyes ellenzéki politikus maradjon talpon Hollikkal szemben április 8-ára.

“Én tartom magam az ígéretemhez, vállalom a felelősséget, és visszalépek V. Naszályi Márta javára a Budapest 1-es választókerületben” – mondta a Momentum elnöke. Szimpatizánsait pedig arra buzdította, listán szavazzatok a Momentumra. “Listavezetőként azért fogok dolgozni, hogy ne kelljen innen elmenni, és hogy érdemes legyen hazajönni. Előtte viszont győznünk kell a Belvárosban!” – mondta a videóban Fekete-Győr András.

Mindenki egyért, mindenki egy ellen

A Zoom.hu is írt arról, hogy milyen hatása lehet – a Fekete-Győr korábbi közlése szerint csak keddre, szerdára várt – friss közvélemény-kutatásnak. Bár talán itt, Budapest 1-es körzetében jutottak a legelőrébb az egyetlen közös jelölt kiválasztását célzó politikai akcióban a kormányváltó erők, a Momentum elnökének visszalépésével is még mindig három plusz egy ellenzéki jelölt áll szemben Hollikkal.

Fekete-Győr András, V. Naszályi Márta, Csárdi Antal, Losonczy Pál, Juhász Péter

Eredetileg hat jelölt szerzett jogot az indulásra a körzetben április 8-án, és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjén kívül mind a négy másik ellenzéki politikus esélyes kihívója lehetett volna a fideszes Holliknak. Ezért is indult meg az egyeztetés a visszalépésekről a még nagyobb győzelmi esély reményében. Az Együtt jelöltje, Juhász Péter tette meg az első lépést: bejelentette visszalépését. Őt követte most a Momentum jelöltjeként Fekete-Győr András. Még mindig maradtak hárman:

Losonczy Pál (Jobbik) 2002 óta foglalkozik politikával: kezdetben a Fidesz kampányát segítette, a Hír Tv alapítója és egyik tulajdonosa volt, a Jobbikhoz 2008-ban csatlakozott. Ő volt a terézvárosi ingatlanbotrányok egyik kirobbantója, 1988 óta vállalkozó.

Csárdi Antal (LMP) A párt 2014-es főpolgármester-jelöltje, most a fővárosi közgyűlés tagja. Édesapja zöldség- és gyümölcskereskedőként dolgozott a Ferencvárosban. Anyai ági felmenője Budapest első polgármestere, a várost 1873-1896 között irányító Kamermayer Károly.

V. Naszályi Márta (MSZP-Párbeszéd) Tájépítészmérnök, hitoktató, az I. kerületben önkormányzati képviselő. Meghatározó élménye, hogy az I. kerületben majdnem elgázolta a zebrán férjét és gyerekét Orbán konvoja, ami nem használt megkülönböztető jelzést.

Fekete-Győr a Zoom.hu-nak még a friss Medián-felmérés ismerete előtt azt mondta a Zoom.hu-nak, hogy az új, a Közös Ország Mozgalom korábbi felmérésnél frissebb, és már Juhász Péter visszalépésével is számoló kutatás pontosabb eredményeket hozhat,

az új kutatás fényében újranyithatók a tárgyalások a visszalépésekről.

Csakhogy ezeknek az egyeztetéseknek a jobbikos jelölt, Losonczy Pál aligha lesz részese. A politikus legalábbis a napokban a Zoom.hu kérdésére azt mondta, “alig várom, hogy leváltsuk a Fideszt, de öngyilkosság lenne visszalépnem”. Losonczy azzal indokolta, hogy nem lép vissza senki javára, hogy pártja belső felmérése alapján

ha ő nem indul, a Jobbik-szavazók fele el se menne választani, negyede szavazna csak át a baloldalra, míg negyede biztosan a Fideszt választaná.

Mindezek alapján Losonczy szerint az ő visszalépése nem sokat segítene egy baloldali ellenzéki jelöltnek, viszont a Fidesz jelöltjének igen, ráadásul pártja töredékszavazatoktól is elesne.

Csárdi Antal, az LMP jelöltje MTI Fotó: Kovács Attila

Az LMP-s Csárdi Antal sem valószínű, hogy visszalépne, hiszen mint azt a Zoom.hu kérdésére elárulta, nem hisz a friss felmérében, mert “hat nap alatt készült, az előző meg hat hét alatt”, másrészt nem is érti, miért kell másik felmérés. Szerinte a március elejei KOM-os kutatást kellene használni, az pedig szerinte a szoros eredmények ellenére is őt hozta ki legesélyesebb egyetlen ellenzéki jelöltként. Megjegyezte: ha az LMP és az MSZP-Párbeszéd komolyan gondolja az összefogást, akkor a kormányváltás érdekében nekik kellene visszalépniük az ő javára.

Az MSZP-Párbeszéd jelöltje, V. Naszályi Márta pozitívan állt a kérdéshez, legalábbis a Zoom.hu kérdésére azt mondta: az új kutatás talán arra a felismerésre indítja a még talpon álló jelölteket, hogy visszalépjenek a legesélyesebb javára. Megjegyezte, hogy ő szívesen visszalép, ha kell, de az új méréssel kapcsolatban fenntartásai vannak a szűk határidő miatt, a régebbi, KOM-os kutatás alapján pedig “nem az én visszalépésem az, amiről beszélni kell.” Hozzátette: visszalépésről ő csak pártjával, a Párbeszéddel egyetértésben dönthet, de szerinte

a kormányváltás érdekében mindent meg kell tenni, ezért “hiszek benne, hogy lesz végül megegyezés.”

Borítókép: Fekete-Győr András / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs