Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezt kell tudni, mielőtt megvenné és kidobná a megunt húsvéti nyuszit

Ezt kell tudni, mielőtt megvenné és kidobná a megunt húsvéti nyuszit

„Felelős, jó tenyésztő nem ad el húsvét előtt nyulat. Mi is sokkal kevesebb nyulat adunk örökbe ilyenkor, és a megszokottnál is körültekintőbben választjuk ki, szűrjük az örökbefogadókat – mondta a Zoom.hu-nak a Meier Krisztina. Az Első Nyúlmentő Alapítvány elnökét annak kapcsán kerestük meg, hogy megpróbáltuk körbejárni: mit vállal az, aki esetleg éppen húsvétkor szeretne nyulat magához venni háziállatként. – Csakis azoknak a szülőnek ajánlanám a nyúltartást, aki felnőttként felkészültnek érzi magukat arra, hogy egy ilyen kisállatot minden nehézségével, hátrányával együtt évekig gondozzanak.”

Túl az aranyosságon

A háziállatok általában és az „aranyos kis nyuszik” is sokszor a gyerekek miatt kerülnek a családokhoz. Azonban a gyerekek lelkesedése gyakran nagyon gyorsan elmúlik, így marad a szülőkre az állat gondozása. Meier Krisztina a saját példáját is felhozta, mert első nyusziját kislánya miatt vették magukhoz. A lánya két nap múlva ráunt az állatkára, de ő tudta előre, mit vállalt és Hógolyó tíz évet élt vele.

Ha valaki pénzt ad egy nyúlért, az adott esetben 3000-4000 forint lehet, ami a legkisebb tétel az állattal kapcsolatban, akiről optimális esetben nyolc évig, vagy még tovább kell gondoskodni – hívta fel a figyelmet dr. Ugri Rita budapesti állatorvos is.

A nyulak aranyos állatok, legyenek fehérek vagy szürkék, törpék, vagy nagyobb testűek, de a tartásuk kihívást is jelent. Ennek csak az egyik része az, hogy naponta többször etetni kell őket, hogy folyamatosan vizet kell biztosítani nekik és az alomtálcájukat is gyakran kell takarítani. Az állandó teendők mellett a nőstények lehetnek kifejezetten támadóak, ha ivarzanak; vagy éppen rázzák a ketrecüket; vagy ha nincsenek mindig a ketrecükben, akkor pedig fogaikkal bárminek nekiesnek – nincs biztonságban tőlük szőnyeg, bútor, de még az elektromos vezetékek sem. Azonban a házinyulak is szobatiszták tudnak lenni, és kifejezetten taníthatóak bizonyos dolgokra.

Csak a piacról ne!

Abban a nyuszimentő és az állatorvos is egyet értett, hogy csak jó nevű tenyésztőtől vagy mentésből érdemes kiválasztani a nyulakat. Az állatkereskedésekből származó állatokkal is lehet az a probléma, hogy nem ismert a hátterük, esetleges betegségeik és egy-két hónap után elpusztul az állat. Az úgynevezett szaporítóktól, akik csak szakmányban szaporítják a nyulakat, óva intettek.

„Azt vettük észre, hogy ezek a szaporítók kifejezetten rászálltak a húsvéti időszakra. Ellepik a kartondobozokban kínált nyuszik, meg például kiscsibék a piacokat, aluljárókat. Ez kifejezetten káros jelenség” – mondta el Meier Krisztina.

És hiába hoztuk el a nyulat megbízható helyről, az általában 1-2 legfeljebb 4-5 kilós házinyulak nagyon törékeny állatok.

„A legtöbbször gyomor-bélrendszeri problémákkal, légúti megbetegedésekkel és fogbetegségekkel fordulnak hozzánk a nyúlgazdák. Minden a táplálkozásból indul ki: a tévhitekkel, mesékkel ellentétben a nyulak nem káposztazabáló és répafaló állatkák, hanem a szénára van leginkább szükségük – mondta dr. Ugri Rita. – Azt szoktuk javasolni, hogy a táplálékuk 90-95 százalékát a jó minőségű széna tegye ki. Ugyanis ha finom zöldséggel, répával etetjük őket, akkor túl könnyen fedezik a tápanyagszükségletüket és nem fognak eleget rágni. Márpedig a nyulaknak használniuk kell a fogaikat. Máskülönben súlyos fogproblémáik alakulhatnak ki. Ezeket a bajokat pedig a legtöbbször csak altatásban lehet kezelni.”

Az állatorvos ezért azt tanácsolja, hogy a jó minőségű széna mellett csakis bio vagy legalább vegyszermentes zöldséggel etessük a nyuszokat. Az is fontos, hogy a nőstényeket minél előbb ivartalanítsák, mert 4-6 éves korukra már komoly egészségügyi problémát okozhat a folyamatos ivarzás.

Évente 70 ezer alsó hangon

A nyulakat oltani is kell, az állatorvos által használt vakcinától függően évente 1-3-szor. Így évente 10-15 ezer forint legalább az állat vakcinázása. Ha ehhez hozzávesszük a havi szinten 4000-5000 forint szénát, az almot, akkor komolyabb probléma nélkül is 60-70 ezer forint lehet éves szinten a nyúltartás költsége. Persze ehhez számítsuk még hozzá, hogy valahol laknia is kell annak a nyúlnak, egy ketrec beszerzése 20 ezer forinttól indul (igaz, ez egyszeri beruházás).

Meier Krisztina azt is elmondta, hogy hiába a folyamatos tudatosítás, figyelemfelkeltés, 2014 óta zajló munkájukban azt látják, egyre több a kidobott, elhagyott nyúl.

„Azt szoktam mondani, hogy exponenciálisan nő a kitett nyulak száma. A húsvét utáni időszak kiugró szokott lenni, de most azt látjuk, hogy már februárban is nagyon sok nyulat találtak. Az esetek nagyon kis részében, 5 százalékában lehet arról szó, hogy elszökött a nyúl. A megtalálás körülményeiből egyértelmű, meg akartak szabadulni a nyusziktól – például a Népligetbe vagy egy panelek közötti parkba nem szökik ki magától egy nyúl. Ha megtalálnak egy nyuszit, és hozzánk kerül, akkor rögtön a partner állatorvosainkhoz visszük, akik megvizsgálják őket. Sokszor betegen, leromlott állapotban találjuk meg őket, így hónapokig vagy akár fél-egy évig is nálunk vannak, mielőtt végleg el tudjuk őket helyezni végleges gazdáiknál. Így viszont az örökbefogadó új gazda pontosan tudja, milyen egészségügyi kockázatai, milyen esetleges folyamatos kezelés vár az új kedvencre.”

Akit meggyőztünk, hogy szeretne egy érdeklődő, mindig aktív, puha szőrgombócról gondoskodni, annak sok sikert kívánunk – húsvéttól függetlenül is.

Borítókép: MTI Fotó, Kovács Attila