Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy cégben az ellenséggel – avagy a Jobbik kommunikációs igazgatója a letelepedési kötvénybiznisz közelében

Egy cégben az ellenséggel – avagy a Jobbik kommunikációs igazgatója a letelepedési kötvénybiznisz közelében

A kötvénybiznisz felszámolását ígéri választási programjában a Jobbik, a párt kommunikációs igazgatója eközben a második legnagyobb kötvényforgalmazó bizalmi embere.

A második legnagyobb letelepedési kötvényforgalmazó cég tulajdonosának, Michaeli Shabtai egyik magyarországi cégének az ügyvezetője Radnai László, a Jobbik kommunikációs igazgatója, a párthoz kötődő médiát üzemeltető Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány egyik kurátora – tudta meg lapunk.

Michaeli Shabtai több magyarországi cégben is érdekelt, de csak akkor került a sajtó érdeklődésének a középpontjába, miután a Heti Válasz még 2016 márciusában megírta róla, hogy

az érdekeltségébe tartozó liechtensteini VolDan Investments nevű cég kapta meg a kötvénybiznisz egyik legvaskosabb szeletét,

az orosz, üzbég, türkmén, montenegrói, szerb, bosnyák, török, azerbajdzsáni, valamint az afrikai piacot.

Shabtai akkor még tagadta, hogy strómanokon keresztül az ő érdekeltsége volna a VolDan. Beperelte a lapot, de vesztett. A bíróság ugyanis a cégiratok és más dokumentumok alapján elutasította a keresetét, és tényként kimondta: a VolDan letelepedési kötvényt forgalmazó cég Michaeli Shabtai tulajdona.

Shabtainek jelentős érdekeltsége van a Magyarországon bejegyzett SGS Swiss-Hungarian Corporate Zrt.-ben. Ő a cég vezérigazgatója és egyszemélyes igazgatósága. Ennek a cégnek az egyszemélyes tulajdonában áll a Smile Forever Dental Kft., amit 2016 óta Radnai László, a Jobbik kommunikációs igazgatója ügyvezet.

Forrás: Jobbik.hu

Nehéz elhinni, hogy az elmúlt két évben egyszer sem találkozott a jobbikos Radnai az általa vezetett cég kötvénybizniszben érdekelt tulajdonosával, és ne lenne tisztában azzal, hogy ki is a főnöke.

A Jobbik (ahol, csak emlékeztetőül, Radnai a kommunikációs igazgató és a párthoz kötődő médiumok felelős kiadójának egyik vezetője) ugyanakkor a kommunikációjában folyamatosan ostorozza a kötvénybizniszt és annak haszonélvezőit,

a rendszer megszüntetését, elszámoltatást ígérve a párt választási győzelme esetén.

Radnait kommunikációs stratégaként a jelek szerint nem zavarta, hogy pártja a sajtóban és a parlamentben saját munkaadója ellen kampányol. De úgy tűnik, Radnai sem vesztette el emiatt Michaeli Shabtai bizalmát.

Kérdés, vajon tudott-e Vona Gábor pártelnök vagy az üzleti életben jártas Szabó Gábor pártigazgató és Schön Péter gazdasági igazgató, valamint a párt több más prominense arról, hogy a kommunikációs vezető a második legnagyobb kötvénybizniszben érdekelt vállalkozó bizalmasa? És persze az is kérdés, hogy Michaeli Shabtai miért pont a Jobbik kommunikációs vezetőjét nevezte ki a Smile Forever Dental Kft. ügyvezetőjének?

Kerestük az ügyben a Jobbikot. Kérdéseinkre írásban küldött választ Radnai László, a Jobbik kommunikációs igazgatója:

Michaeli Shabtai urat a rendszerváltás óta ismerem – írta –, azóta kisebb kihagyásokkal, egészen 2016-ig folyamatos üzleti kapcsolatban voltunk. Vállalati tanácsadóként ezalatt az időszak alatt több cégénél is tevékenykedtem. Az Önök által megnevezett Smile Forever Dental Kft., illetve tulajdonosa az SGS Swiss-Hungarian Corporate Zrt., fogászati tevékenységgel foglalkozik, az előbbi működése idején fogorvosi szolgáltatásokat nyújtott, míg az utóbbi a mai napig is fogorvosi implantátumok gyártásával foglalkozik. A Smile Forever Dental Kft.-nél a feladatom a cég tevékenységének kivezetése volt a piacról. A cég végelszámolását egyszemélyi képviseletben láttam el.

Az Önök által megnevezett úr (Michaeli Shabtai – a szerk.) kötvényforgalmazói cégével nem álltam és nem is állok kapcsolatban (ezt mi sem állítottuk – a szerk.), annál is inkább, mert 2017 áprilisában, amikor elvállaltam a Jobbik kommunikációs igazgatói állását, ezt a lépésemet Michaeli úrnak bejelentettem, így a kapcsolatunk a korábbiakhoz képest más irányt vett. Jelenleg nincs kommunikáció közöttünk, mely egyébként a munkakapcsolat adminisztratív lezárását is nehezíti.

Hosszú pályafutásom alatt több száz cégnél dolgoztam stratégiai tanácsadóként, köztük más politikai pártok is az ügyfeleim voltak. Úgy érzem, elsősorban szakmai tapasztalatom elismerésének köszönhettem ezeket a felkéréseket, talán a Jobbik kivételével, ahol a politikai elkötelezettségem is motiváló tényezőként hatott.

Borítókép: Radnai László a Jobbik kommunikációs igazgatója, fotó: 24.hu/Berecz Valter