Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A bőr melltartótól az oldalzsebes bő nadrágig – átalakulóban a női akcióhős-divat

A bőr melltartótól az oldalzsebes bő nadrágig – átalakulóban a női akcióhős-divat

A Jurassic World egyik ikonikus jelenetében Bryce Dallas Howard magassarkúban fut a T. rex elől. Tökéletes példa annak bemutatására, hogy miként kezelték évtizedeken át a hollywoodi akciófilmek a női szerepeket. És ettől a látásmódtól még azok a filmek sem voltak mentesek, amelyekben nők voltak az akcióhősök, sőt: ruházatukra a dekorativitás volt jellemző – a funkcionalitás helyett. Emlékezzünk csak vissza a Halle Berry-féle Macskanőre vagy Milla Jovovich szerelésére Az ötödik elemből.

Az utóbbi évek blockbustereiben azonban pozitív tendencia figyelhető meg: Wonder Woman és Lara Croft, illetve a Star Wars és a Marvel-filmek női szereplői elkezdtek harchoz illően öltözködni.

Még nem mindenki érti az iróniát

Amikor kijöttek az első fotók a 2017-es Jumanji-filmről, kisebb felháborodást okozott a női főszereplő, Karen Gillan ruházata. Ahhoz képest, hogy a film a dzsungelben játszódik, Gillan karaktere haspólóban és rövidnadrágban virít, ami nem éppen kényelmes viselet a vadonban

„Igen, gyerekméretű ruha van rajtam és IGEN, ennek oka is van!”

így reagált twitteren a színésznő a méltatlankodásra.

Gillannek igaza volt, mivel a filmben egy régi videojáték avatárját, Ruby Roundhouse-t alakítja, és a ruhaválasztás lényege az volt, hogy a szereplők gúnyolódhassanak kicsit a szexista öltözék elavultságán. A Jumanji – Vár a dzsungel készítői jól ráéreztek tehát arra a trendre, amely szerint már kifejezetten kínos zsebkendőnyi ruhákba öltöztetni az akcióhős-nőket.

Középen, a dzsungelhez méltón felöltözött férfiak között ott áll a pőre Karen Gillan – itt már értenünk kellene az iróniát / Fotó: Intercom

Az új Lara Croft már tényleg túlélné a vadonban

Március 15-én érkezett a magyar mozikba az új Tomb Raider-film, amiben Angelina Jolie helyett ezúttal a feltörekvő svéd színésznő, Alicia Vikander alakította a videojáték ikonikus hősnőjét. Ellentétben Jolie rövidnacis Lara Croftjával, Vikander öltözéke közelebb áll a hihetőséghez: oldalzsebes, bő hosszúnadrág (cargo), bakancs és szürke top. A változás egyébként annak köszönhető, hogy maga a videojáték is megújult 2013-ban, és a rebootolt változat Larájának öltözékét adaptálták a mozivászonra.

Míg Jolie-nak a Tomb Raider alapozta meg a szexszimbólum státuszát, a Vikander-féle Lara Croft már eltávolodott ettől, ami persze vitát kavart az interneten, ahol szóba került az is, hogy vajon a színésznőnek elég nagy-e a melle a karakter eljátszásához. Vikandernek azonban sosem volt célja, hogy átvegye Jolie-tól a szexszimbólum szerepét, szerinte ugyanis:

az tesz szexivé egy nőt, „ha ki mer állni magáért, és fel meri vállalni a személyiségét”.

Alicia Vikander 2017-ből, Angelina Jolie 2001-ből

A funkcionális harci öltözet is lehet szexi

Így reagált Jessica Chastain színésznő, amikor bejárta az internetet a Wonder Woman és Az Igazság Ligája amazonjait összehasonlító fotó:

„Hé, férfiak, ti mit vennétek fel a harchoz? Segítek: nem akarnátok védtelenül hagyni a létfontosságú szerveiteket.”

Az egymás mellé rakott képekkel az volt a cél, hogy rávilágítsanak, mekkora a különbség a férfi és a női rendezők, valamint a kosztümtervezők között, ha a női akcióhősök öltöztetéséről van szó.

Melissa Silverstein on Twitter

Here is a fantastic example of the difference between the male and female gaze. Patty Jenkins’ Amazon warriors on the left. Zack Snyder’s on the right.

A Patty Jenkins által rendezett Wonder Woman amazonjainak ruházatát Lindy Hemming tervezte, aki az antik kultúrák és a nők által vezetett társadalmak harci öltözékeiből merített ihletet. Így sikerült a rendezővel közösen olyan ruhákat terveznie, amik ténylegesen megállnák a helyüket a közelharcokban. A Jenkins-féle amazonok bőr és fém páncélzatot viselnek, ami egyszerre biztosítja a védelmet és a mozgásszabadságot. A mitológiát is figyelembe vették, ezért kaptak az amazonok nyilazást könnyítő speciális mellpáncélt, és a görög-római páncélzatra jellemző rövid bőrszoknyát, ami a szabad mozgást teszi lehetővé.

Ezzel szemben a Zack Snyder és Joss Whedon által rendezett Igazság Ligájában megjelenő, Michael Wilkinson által tervezett bőrmelltartós amazonöltözet közelebb áll Leia hercegnő aranybikinijéhez, mint egy rendes harci ruházathoz. Aki pedig látta a Wonder Womant, az pontosan tudja, hogy a címszereplő Gal Gadot még a progresszívnak számító öltözetében is szemet gyönyörködtető volt, szóval az attraktivitás és a létfontosságú szervek védelme megfér együtt egy harci öltözetben.

A kivétel erősíti a szabályt: Gal Gadot a Wonder Womanben / Forrás: InterCom

Melltartótilalom és aranybikini után szabadon

A Leiát alakító Carrie Fisher a 2008-as Wishful Drinking című életrajzi könyvében így emlékezett vissza a Star Wars forgatására:

„George Lucas odajött hozzám az első forgatási napon, ránézett a ruhámra, és azt mondta, hogy nem viselhetek alatta melltartót, mert az űrben nincs fehérnemű.”

A történet szerint Lucas azzal indokolta a melltartó tiltását, hogy az űrben kitágul az emberi test, a melltartó pedig nem, ezért életveszélyes lenne hordani. Nagy utat járt be a Star Wars franchise, mire a női öltözékek a kamu hitelességtől eljutottak a tényleges funkcionalitásig.

George Lucas szerint a melltartó az űrben nem tágul együtt a testtel, de a bikini felsővel kapcsolatban nem jutott eszébe hasonló probléma / Forrás: IMDb

Az új trilógia nemcsak abban változtatott, hogy egy nőt, a Daisy Ridley által alakított Reyt tette meg főszereplőnek, hanem a ruházatban is, aminek ezúttal nem a férfitekintet kiszolgálása volt a célja. A Michael Kaplan által tervezett fakó öltözet szándékosan áll távol a dekorativitástól, hiszen Reyt az első részben sivatagi guberálóként ismerjük meg, a második részt pedig egy elhagyatott szigeten tölti, így a kiöltözés mindkét esetben felesleges.

A megboldogult Carrie Fishernek is végre lehetősége volt Leia rangjához illő öltözetet viselni, Az ébredő Erőben nadrágban, ingben és mellényben volt, Az utolsó Jedikben pedig a rendező, Rian Johnson kérésére méltóságteljes és tiszteletet parancsoló öltözéket kapott, ehhez a kosztümtervező Kaplan II. Erzsébet királynő ruhatárából merített ihletet.

A Rey-t alakító Daisy Ridley már nem szembesült George Lucas melltartó-fenntartásaival

A Marvel-hősnők is készen állnak a harcra

Nem csak a DC bizonyított a Wonder Woman amazonjaival, a tavalyi Thor: Ragnarök és az idei Fekete Párduc is jelesre vizsgázott a női szereplők öltöztetéséből. A harmadik Thor-filmben egy remek új karakterrel bővült a filmes univerzum: Tessa Thompson alakítja az exvalkűrt, aki némi vonakodás után vállalja, hogy segít Thornak megmenteni Asgardot. Thompson öltözetei – a keményített bőrből készült gladiátorvadász-ruha és a kék köpenyes valkűr-felszerelés – kifejezetten menők, emellett még kellő védelmet is nyújtanak.

Tessa Thompson a Thor 3 főszereplőjeként / Forrás: IMDb

A rekorddöntögető Fekete Párduc wakandai harcosnői szintén úgy vannak felöltözve, mint akik készen állnak arra, hogy szétrúgjanak pár segget. Wakanda legfőbb katonai egysége a csak nőkből álló Dora Milaje: öltözetüket a Maasai törzs ruházatának piros harci színei ihlették. A kosztümtervező Ruth E. Carter saját elmondása szerint azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a wakandai öltözékek tükrözzék a fiktív afrikai ország kulturális sajátosságait. Carter a ruházatok tervezésekor ötvözte a nők szakmai és magánéleti státuszát: „Anya/Királynő, Tábornok/Barátnő, Kém/Ex-barátnő, Nővér/Zseni.”

Fekete párduc – a csak nőkből álló Dora Milaje katonai egység / Forrás: IMDb

A tavalyi és az idei év blockbusterei alapján egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy egy magát valamennyire is komolyan vevő akciófilm már nem engedheti meg magának, hogy irónia nélkül öltöztesse harchoz alkalmatlan ruhákba a hősnőit. Még azok a filmek is megkövetik magukat, akik már egyszer beleestek ebbe a hibába – a Jurassic World nyáron érkező második részében Bryce Dallas Howard is csizmára cserélte a magassarkút.

(Forrás: IndieWire, Vanity Fair)