Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Választási kisokos: minden, amit a voksolás gyakorlati részéről tudni kell

Választási kisokos: minden, amit a voksolás gyakorlati részéről tudni kell

Vihetek-e saját tollat? Meddig jelentkezhetek át? Mik azok a nemzetiségi listák? Számos gyötrő kérdés az országgyűlési választásokkal kapcsolatban, amelyekre most választ kaphat.

Honnan tudom, hogy hol szavazhatok?
A február 9-i névjegyzéki adatok alapján február 19-ig kaptak értesítést arról a magyarországi lakcímmel rendelkezők, hogy szerepelnek-e a névjegyzékben, továbbá arról is, ki, melyik választókerületben, szavazókörben szavazhat.
Mi van, ha nem kaptam értesítőt?
Ha nem kaptunk vagy megsemmisült, akkor a helyi választási irodától, a jegyzőtől új értesítőt igényelhetünk.
Meddig lehet átjelentkezni egy másik szavazókörbe, ha nem leszek otthon a szavazás napján?
Átjelentkezési kérelmet azok nyújthatnak be, be, akik a szavazás napján Magyarországon tartózkodnak, de a nem lakóhelyükön akarnak szavazni. Ezt a lakcímünk szerinti helyi választási irodában (vagy személyes ügyintézés esetén a bejelentett tartózkodási hely szerinti helyi választási irodában) intézhetjük el legkésőbb április 6-án 16 óráig. Nem kapunk papíros igazolást, hanem felvesznek minket a kért szavazókör névjegyzékébe.

Átjelentkezők állnak sorba a Bocskai út és Nagyszőlős utca sarkánál az országgyűlési képviselő-választáson 2014. április 6-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Ha átjelentkeztem, kire szavazhatok?
Átjelentkezéskor is csak a lakóhely szerinti jelöltekre lehet szavazni.
Mikor lehet szavazni?
Kizárólag április 8-án reggel 6 és 19 óra között voksolhatunk.
Bezárhatják az orrom előtt a szavazóhelyiséget?
Ha későn érkezünk, igen. De a zárás nem vonatkozik azokra, akik 19.00-kor még a sorban álltak, ők leadhatják a szavazatukat. Aki viszont este 7 után érkezett, nem állhat már be a sorba sem.
Van kampánycsend a választások előtt?
Van is meg nincs is. Olyan többnapos kampánycsend már nincs, mint korábban volt.
Akkor mit lehet vagy mit nem lehet tenni a választás napján?
Választási gyűlést nem lehet tartani, és a szavazókörök bejáratától számított 150 méteren belül – közterületen – tilos mindenféle kampánytevékenységet folytatni, szórólapozni, plakátokat kihelyezni. Április 8-án már nem lehet a televízióban és a rádióban politikai reklámot közzétenni.
Közvéleményt lehet kutatni a választás napján?
A választások kimenetelét megjósoló, úgynevezett exit poll kutatásokat fel lehet venni április 8-án, de azok eredményét nem lehet közölni este 7 óráig. A közvélemény-kutatók nem léphetnek be a szavazóhelyiségbe, a választókat semmilyen módon nem zaklathatják, csak az épületből kilépőket kérdezhetik meg.

Készülnek az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjai az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén 2018. március 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Mit kell vinnem a szavazáshoz? Az értesítő is kell?
Nem, csak személyes dokumentum kell, amivel igazoljuk magunkat. Ezt megtehetjük személyivel, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel, és kell érvényes lakcímkártya is.
Mit kapok a szavazáshoz a szavazókörben?
Két szavazólapot (országos vagy nemzetiségi lista és egyéni jelöltek) és egy borítékot. A szavazólapok csak lepecsételve érvényesek, ha nincs rajtuk pecsét, azonnal jelezzük.
Minek a boríték?
Abba tehetjük a szavazólapokat – ha akarjuk. Ha nem kaptunk borítékot, de szeretnénk, kérni kell egyet a szavazatszámláló bizottságtól – a kérés teljesítését nem tagadhatják meg. De boríték nélkül is érvényes a szavazat.
Akkor nem szabad lezárni a borítékot sem? Azt szokták mondani, hogy ne zárjuk le, úgy könnyebb a dolga a szavazatszámláló bizottságnak.
Mindenki jogában áll lezárni a borítékot, a szavazatszámláló bizottság meg kérhet ilyet annak érdekében, hogy könnyebb legyen a munkája, de nem kell megfogadni egy ilyen kérést. A szavazat érvényes lesz akkor is, ha lezáratlan borítékban vagy boríték nélkül helyezzük a szavazólapokat az urnában.

A szavazatszámláló bizottság tagjai számolják a szavazatokat 2014. április 6-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Minden évben szárnyra kapnak az eltűnő tintát tartalmazó tollakról szóló hírek. Ha ezzel kapcsolatban felmerül bennem bármilyen gyanú, használhatok saját tollat?
Természetesen lehet saját tollat használni! Ha a szavazatszámlálók mást állítanának, ne higgyünk nekik. Nem ikszelhetünk azonban sem ceruzával, sem filctollal, sem mással. Ha nem tintás tollal jelölünk, érvénytelen lesz a szavazat.
Elrontottam a szavazatot, nem jól ikszeltem. Ezzel megy is a kukába az ikszem?
Nem. Csak a szavazólap urnába dobása előtt és csak egyszer, de kérhetünk új szavazólapot. Ha másodszor is elrontjuk a szavazólapot, akkor is kizárólag a második alkalommal kitöltött szavazólap bedobásával szavazhatunk.
Ki kérhet mozgóurnát és hogyan?
Mozgóurnát az igényelhet egy adott szavazókörben, aki szerepel a szavazókör névjegyzékében (azaz lakcíme szerint az adott szavazókörben szavazna), ám olyan fogyatékkal él, amely mozgásában korlátozza vagy pedig egészségi állapota, fogva tartása nem engedi, hogy a szavazóhelyiségben adja le szavazatát. Mozgóurnát egészen a szavazás napján, 15 óráig lehet igényelni a szavazókörünk szavazatszámláló bizottságánál. Ha valaki mozgóurnát kért és kérelmét elfogadták, nem mehet el a szavazókörébe szavazni, kizárólag a mozgóurnába adható le a szavazat.

Eszik László mozgóurnába adja le szavazatát felsőmonostori tanyáján a bugaci 4. számú szavazókör szavazatszedő bizottságának elnöke, Szabó Imréné jelenlétében az országgyűlési képviselő-választáson 2014. április 6-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A látássérültekre is gondolnak a szavazásnál?
Természetesen. Akár a szavazókörében, akár mozgóurnával szavaz a látássérült, lehet kérni, hogy legyen Braille-írással nyomott szavazósablon. Ebbe a bizottság tagjai helyezik el a szavazólapot úgy, hogy a sablon alapján a választott jelöltre, illetve pártra szavazhasson a látássérült. A szavazólap ugyanaz, mint a látóknál, csak a szavazósablont nyomják Braille-írással. Aki nem tud Braille-írást olvasni vagy nem kíván élni a szavazósablon lehetőségével, emberi segítséget vehet igénybe a szavazólap kitöltéséhez. Ez lehet egy választott segítő, vagy pedig a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítsége.
Mi van a hajléktalanokkal, ők hol szavazhatnak?
Amennyiben egy hajléktalan embernek van települési szintű lakcíme, akkor az adott település kijelölt szavazókörében adhatja le a szavazatát. Ha a hajléktalan települési szintű lakcímmel sem rendelkezik, akkor – bármely helyi választási irodától vagy a Nemzeti Választási Irodától – kérnie kell a regisztrációját. A helyi választási irodáktól személyesen vagy levélben, a Nemzeti Választási Irodától levélben vagy online lehet kérni.

A budapesti Vakok Állami Intézetének egyik lakója szavaz az országgyűlési képviselő-választáson, 2014-ben. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Sok hír szól arról, hogy a kettős állampolgárok, a külföldön élők hogyan szavazhatnak. Mi a helyzet velük?
Alapjában véve két helyzet állhat fenn: magyarországi lakcímmel rendelkező vagy itteni lakcímmel nem rendelkező, külföldön élő állampolgárokról van. A választási törvény csak azoknak biztosítja a levélben szavazást, akiknek nincs magyarországi lakcímük, vagyis jellemzően a határon túli, kettős állampolgárok.
Mi azzal a gond, hogy ők levélben szavazhatnak?
Ezzel nem lenne gond, hiszen minden magyar állampolgárnak van szavazati joga. A feszültséget az okozza, hogy azok, akik külföldön élnek és dolgoznak, csak arra kapnak lehetőséget, hogy az adott külföldi ország magyar külképviseletén szavazzanak. És ez bizony sokaknak áthidalhatatlan nehézséget jelent, hiszen hatalmas kiterjedésű országokban nem vállalják az utazást és a többletkiadást azért, hogy egyetlen szavazatért mondjuk több száz vagy ezer kilométert bumszlizzanak.

MTI Fotó: Molnár Edvárd

Mit kellett tenniük a levélszavazóknak, és mit a külképviseleten szavazóknak?
A nekik szabott határidők március végén járnak le. A levélben szavazóknak március 24-én 16 óráig kellett kérniük a regisztrációjukat (ezt egyszer kell kérni csak). Míg a külképviseleteken szavazóknak legkésőbb március 31-én 16 óráig kell kérniük felvételét a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzőtől, ezt a kérelmet benyújthatják személyesen, levélben vagy online is.
Mire szavazhatnak?
Levélben csak az országos listákra lehet szavazni, a külképviseleteken pedig a lista mellett a magyarországi lakcím szerinti egyéni jelöltek közül s lehet választani.
Mennyi embert érint ez?
Levélben közel 400 ezren szavaznak majd, a külképviseleteken pedig nagyjából 40 ezren. A levélszavazatokat egyébként fel lehet adni a Nemzeti Választási Irodának (ekkor április 7. éjfélig kell beérkeznie), az adott országban működő magyar külképviseletnek (ebben az esetben április 8-án, a szavazás végéig kell beérkezniük), de a szavazás napján egy tetszőleges magyarországi szavazókörben is leadhatóak.