Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tiltakozik a nigériai nagykövet a fideszes fórumon elhangzottak miatt

Tiltakozik a nigériai nagykövet a fideszes fórumon elhangzottak miatt

Adatokkal cáfolta a nigériai nagykövet if. Lomnici Zoltán és Kásler Miklós állításait, miszerint az afrikai országban 100 millió AIDS-es élne.

Sikerült nemzetközi botrányig eljutnia Ifj. Lomnici Zoltán hétfői előadásának Kozármislenyen, ahol Berkecz Balázst, az Együtt politikusát megrugdosta és lökdöste a közönség.

A CÖF-szóvívő Hoppál Péter fideszes képviselőjelölt fórumán beszélt arról – Dr. Kasler Miklóst idézve -, hogy “Nigéria lakosságának több mint 80 százaléka, legalább 100 millió ember AIDS-es, vagyis a megerőszakolt svéd lányok közül 5-ből 4 elkapta a HIV-fertőzést, illetve az AIDS-et.”

Az előadásról Berkecz élőben tudósított a Facebookon, az ominózus rész 52 perc 30 mp-nél hallható:

A budapesti Nigériai Nagykövetséghez is elértek ezek a mondatok és közleményt adtak ki csütörtökön. A Facebook oldalukra kitett közleményben az olvasható: a fenti állítás szerintük nem tükrözi a valódi helyzetet Nigériában.

“Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), illetve az UNAIDS 2016-os adatai szerint megközelítőleg 3,2 millió nigériai él HIV-fertőzéssel. Ez a szám Nigéria teljes lakosságának 1,7%-a, szemben a Kásler úr által említett 80%-al.”

“Teljességgel abszurdnak, meggondolatlannak, könnyelműnek és sértőnek ítéljük, hogy

Kásler és Lomnici urak ellenőrizetlen adatokat használnak a magyar közvélemény Nigériáról alkotott képének befolyásolására, ezzel saját propagandacéljaikat szolgálva.

A leghatározottabb tiltakozásunkat fejezzük ki az országunkról és annak helyzetéről alkotott állásponttal kapcsolatban és követeljük, hogy Kásler és Lomnici urak vonják vissza az állításaikat.” – írja Dr Eniola Ajayi, a Nigériai Szövetségi Köztársaság nagykövete.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után ifj. Lomnici Zoltán közleményt adott ki, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az általa közölt adatok, melyeket felolvasott, Kásler Miklós Széchenyi-díjas egyetemi tanártól származnak.

„A kérdés tehát, kinek higgyünk inkább, a nemzetközi hírű tudósnak, vagy a nagykövetnek. Ezt talán bízzuk az olvasók bölcsességére. Az egy más kérdés, hogy a migrációnak vannak közegészségügyi kockázatai. Másik kérdés, hogy a nagykövet nyilatkozata mennyire nyugtatja meg a migránsok által elkövetett szexuális bűncselekmények áldozatait” – írta.