Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szombaton lezuhan és elég Földünk légkörében a Mennyei Palota

Szombaton lezuhan és elég Földünk légkörében a Mennyei Palota

A számítások szerint a húsvéti hosszú hétvégén véget ér az első kínai űrállomás története.

Nagyon kicsi az esélye, hogy Európa térségében lépjen a Föld légkörébe, de mégis említést érdemel, hogy a hosszú hétvégén várható „Mennyei Palota-1” névre keresztelt /Tienkung-1/ kínai űrállomás érkezése – emlékeztet az Időkép.

Kína 2016-ban kezdte használni a modernebb Tienkung-2 űrállomást. 2011 szeptemberében felbocsátott elődjét gyakorlatilag magára hagyták, aztán egy idő után meg is szakadt vele a földi irányítás kapcsolata.

Az egyre csak süllyedő, 10,4 méter hosszú, 8,5 tonnás szerkezet sorsa nagy valószínűséggel március 31-én, szombaton pecsételődik meg. A jelenleg nagyjából 29 ezer kilométer/órás sebességgel száguldó szerkezet java része el fog égni a légkörbe lépéskor, és csak kisebb darabjai érhetik el a Föld felszínét.

A 43. északi szélesség és 43. déli szélesség közé várható bolygónk légkörébe való érkezése, amelyet heves fényjelenség kísérhet. Amennyiben felettünk a hosszú hétvégén a felhőzet elvékonyodik, és felvillanó fényjelenséget tapasztalunk, még az is lehet, hogy az űrállomás légkörben elégő darabjainak fénycsóváját látjuk.