Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kész, Magyar és Mellár: Ezt a választást nem a pártok, az emberek nyerik meg

Kész, Magyar és Mellár: Ezt a választást nem a pártok, az emberek nyerik meg

A legtöbb helyen érezni a kormányváltó hangulatot az országban, de sok múlhat a részvételi arányon és persze az egyéni jelölteken, akik esetében már aligha lesz a pártok között nyílt koordináció, ezért is valószínű, hogy ezt a választást nem a pártok, hanem az emberek tudják csak megnyerni – erről is szó volt a Zoom.hu stúdiójában, ahol az ellenzék összefogáspárti jelöltjeivel, a Veszprémben induló Kész Zoltánnal, a Pécsett magát megmérető Mellár Tamással és a Siófokon harcba szálló Magyar Györggyel beszélgetett a Zoom.hu hírigazgatója, Murányi András.

A szerda esti élő beszélgetés felvételről, teljes hosszában itt tekinthető meg:

 

Ki kicsoda?

Kész Zoltán: angoltanár, sportriporter és a Fidesz kétharmados többségének lebontója, mivel 2015-ben – ekkor is függetlenként – Veszprémben, Veszprém megye 1-es körzetében az időközi választáson elhódítva a kormánypárti körzetet, parlamenti mandátumot szerzett.

Magyar György: ügyvéd, az MSZP-Párbeszéd képviselőjelöltje a Siófok központú Somogy megye 4-es választókörzetében. A sztárügyvéd kifejezést nem szereti. Aktív közéleti szereplő, aki a politikába már korábban is belekóstolt: 2014-ben elindult a főpolgármesteri posztért.

Mellár Tamás: közgazdász, egyetemi tanár, a MTA doktora, aki 1998 és 2003 között a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt, 2006 és 2007 között pedig Pécsett önkormányzati képviselőként dolgozott. Baranya megye 1-es választókerületében indul független jelöltként.

Már a beszélgetés elején szóba került a nap híre, amiről a Zoom.hu is beszámolt: az LMP kizárja a pártból és visszahívja zuglói képviselőjelöltjét, akiről kiderült, hogy a Fidesz akarta kisegíteni a jelöltté váláshoz szükséges ajánlásokkal. Ez talán Mellár Tamást lepte meg a legkevésbé, mert szerinte

„eddig is sejtettük, hogy az LMP nem feltétlenül arra a kapura focizik, amire mi, nem is akarnak annyira váltást.”

A pécsi független jelölt hozzátette: már kezdi érteni, miért kérte hiába helyben az 5 százalékra mért LMP-s jelöltet arra, hogy lépjen vissza az ő javára, akit pedig 50 százalék körülire mérnek.

Kész Zoltán nem az LMP-t, inkább a választóit győzné meg Fotó: Halász Nóra

Kész Zoltán azt mondta, ő nem foglalkozik az LMP-vel, inkább a párt szavazóival. „Túl vagyunk már azon, hogy arról kávézgassunk egymással ellenzéki jelöltek, ki lépjen vissza a másik javára, inkább a választókat kell meggyőznünk arról, hogy mi vagyunk a legesélyesebb jelöltek” – folytatta.

Lejáratná őket a Fidesz

A három vendégben nem csak az a közös, hogy mindannyian a kormányváltásért küzdenek saját körzetükben, hanem az is, hogy próbálja őket lejáratni a fideszes propaganda: Kész Zoltán a Czeglédy-üggyel hozzák össze, Magyar Györgyből fideszes plakátarcot csináltak, mondván ő is kerítésbontó, Mellár Tamásról pedig azt terjesztik, hogy adót emelne és migránsokat telepítene be Pécsre.

Magyar Györgyről is azt állítja a Fidesz a szórólapján, hogy lebontaná a határkerítést és migránsokat telepítene be Fotó: Halász Nóra

Kész Zoltán erre csak – Orbán Viktort idézve – annyit mondott: „kampánylyukból kampányszél fúj”, de a támadásokat nem bánja, mert „támadtak 2015-ben is, és nyertem, most is mindent megpróbálnak, mert látják, hogy vezetek a Fidesz jelöltjével szemben”. Magyar György megjegyezte, úgy látszik, most ő a Soros, Mellár Tamás pedig arról beszélt: bármit mond, kiforgatják, és olyan dolgokkal vádolják, amit valójában a Fidesz követ el, hiszen ők engedtek be 20 ezer embert – köztük kétes egzisztenciákat is – az országba a letelepedési kötvényekkel.

Kormányváltó hangulat: igény volna rá

Eltérően nyilatkoztak a jelöltek arról, érzékelnek-e kormányváltó hangulatot, mennyire tapasztalják saját körzetükben, illetve az országos közvéleményben a februári, a független Márki-Zay Péter győzelmét hozó hódmezővásárhelyi választás üzenetét. Kész Zoltán volt a leglelkesebb, ő nagyon érzi ezt a hangulatot, mert szerinte hiába vásárolta fel Mészáros Lőrinc a megyei lapokat, megy a suttogó propaganda, az emberek tudják, mi folyik az országban, tudnak az Elios-botrányról, Kósa ügyeiről, Semjén vadászatáról.

Aki kérdez: Murányi András Fotó: Halász Nóra

Magyar György ugyanakkor azt tapasztalta kampánykörútján, hogy „borzasztóan be van égve az emberek agyában a kormánypropaganda, a választók meg vannak félemlítve, zavarva, ezért a közvélemény-kutatásokat is alighanem befolyásolja a félelem.” Hódmezővásárhelyről pedig azt mondta, azt nem lehet az április 8-i parlamenti választáshoz hasonlítani, mert

„most nem tudnak az ellenzéki pártok egységet felmutatni”.

Mellár Tamás viszont – Készhez hasonlóan – szintén erősnek érzi a kormányváltó hangulatot, és arra figyelmeztetett, hogy Hódmezővásárhely példája annyiban mindenképp érdekes: a Fidesz 60 százalékos győzelmét lehetett előre sejteni, mégis csaknem fordított lett a helyzet, mert majdnem ennyivel lett polgármester Márki-Zay. Hozzátette: az üzenet az érdekes, „az, hogy le lehet győzni a Fideszt.”

Előtérben a személy, háttérben a pártok

Magyar György megfogalmazása szerint egy egyéni jelöltnél „előtérben van a személyiség, háttérben vannak a pártok, de a választó pártokban is gondolkodik: ad egy voksot az egyéni jelöltre esélyességi alapon, és ad egyet pártokra a szíve szerint.” Magyar a választási részvételt nem kívánta becsülni, míg Kész 60-65 százalékra számít, Mellár pedig 70 százalék körüli részvételnek örülne, „akkor van esély a kormányváltásra”.

Eltérő becslések hangzottak el a választási részvételről Fotó: Halász Nóra

Magyar György szerint a mozgósítással gondban vannak, miközben a választási rendszert a Fidesz a maga javára alakítgatta. Emlékeztetett: az ő körzetében az igali fideszes polgármester megtiltotta, hogy fórumot tartson a művházban, de ezzel törvényt sértett, amiért elmarasztalták.

Magyar Györggyel rendesen kibabrált a fideszes polgármester Fotó: Halász Nóra

A jelöltek beszéltek arról is, kitől várják, hogy rájuk szavazzanak. Magyar azt mondta, az ő szavazóbázisa „mindenki, aki nem Jobbik- és nem Fidesz-szavazó”. Kész szerint a jobb- és baloldali megosztás már túlhaladott, és rá az olyan csalódott fideszesek is szavaznak, mint amilyen ő maga. „Nem én léptem ki a pártból, az lépett ki belőlem” – mondta a szakítás okáról. Mellár szerint őt tíz kisebb-nagyobb párt támogatja, szavazói pedig mindazok, akik „az elmúlt 8 év vesztesei”.

Nézői kérdés: Hány egyéni körzetet nyerhet az ellenzék a 106-ból?

Magyar György: „Nem jósolok.”

Kész Zoltán: „A 106-nak a felét.”

Mellár Tamás: „Legalább 50-et.”

Nem a pártok, az emberek nyerhetik meg

Természetesen szóba került az ellenzéki összefogás kérdése is, amiről Magyar György azt mondta: „négy éve kiabálom, hogy ezt a Fidesz-hatalmat ebben a lebontott demokráciában nem lehet legyőzni csak összefogással, technikai együttműködés kell úgy, hogy befogott orral ott vannak a jobbikosok, és félrehajtott fejjel a baloldaliak is velük.”

Nem lehetett kihagyni az ellenzéki összefogás kérdését sem Fotó: Halász Nóra

Mellár Tamás már nem is a pártoktól várja el az együttműködést, inkább az emberektől, mert szerinte „a választást nem a pártok fogják megnyerni, hanem azok az emberek, akik a pártok feje fölött átnyúlnak és a legesélyesebbre szavaznak, mert ki tudják választani a maguk körzetében.”

Mellár Tamás szerint ezt a választást nem a pártok, hanem az emberek fogják megnyerni Fotó: Halász Nóra

Kész Zoltán szerint sem hülyék az emberek, amúgy sem várható már 11 nappal a választás előtt nyílt koordináció a pártok között, de adni kell jeleket az embereknek. Példaként említette, hogy a körzetében indít jelöltet a Jobbik, de az ő egyik fórumán felállt Rig Lajos, Tapolca jobbikos országgyűlési képviselője, és azt mondta: őt, azaz a független Készt tartja az esélyes jelöltnek.

Mit hoz a jövő? Orbán bezárta önmagát

Magyar György el tudna képzelni egy olyan forgatókönyvet, hogy két lépcsőben váltsanak rendszert: először túllépve a pártérdekeken megnyernék a választást, majd a parlamenti többség birtokában lenyesnék az alaptörvény vadhajtásait, visszaadnák a független szervek szabadságát, megváltoztatnák a pártfinanszírozási és választási törvényt,

ezután pedig új választást írnának ki, ahol mindenki pártlogók alatt küzdhet.

Mellár Tamás a Fidesz jövőjét érintve pedig arra emlékeztetett, hogy 1998 és 2002 között a Fidesz egészen vállalható, jó dolgokat csinált, volt hátországa és értelmisége is, „csak később bezárta Orbán önmagát”, így maradt a 2-2,5 millió szavazója, aminél nem is lesz több, és őket is csak a legelemibb dolgokkal, riogatással félelemkeltéssel tudja már összetartani.

 

Mellár Tamás szerint Orbán Viktor „bezárta önmagát” Fotó: Halász Nóra

Ezen a ponton Magyar György a kormányfő március 15-i, fenyegetőzős ünnepi beszédére hívta fel a figyelmet, megjegyezve: Orbán mindenkit (jogi, erkölcsi, politikai) elégtételvétellel fenyegetett, márpedig „aki ilyet mond, az saját maga is fél”. Kész Zoltán jelezte: ő és még sokan mások sem hajlandóak félni, „senki ne féljen behúzni április 8-án az ikszeket a szavazólapon”.

Magyar György, Murányi András, Kész Zoltán és Mellár Tamás a Zoom.hu stúdiójában Fotó: Halász Nóra

Mellár Tamás pedig Bibó Istvánt idézve megjegyezte: demokratának lenni annyi, mint nem félni. Szerinte a félelem falát át lehet törni, és bármi lesz is a választás eredménye, Orbán tehetetlen, mert ma már a társadalom nagy része nem hiszi azt, hogy a Fideszt nem lehet legyőzni, és bármit meg tud tenni. „Bármi is lesz, nekik már 1-2 évnél többjük nincs” – tette hozzá a Fideszre utalva. Magyar György zárásként Goethét idézve – miszerint: aki demokráciában alszik, az könnyen diktatúrában ébred – kiadta a jelszót:

„tessék ne a fotelből kiabálni, hanem elmenni szavazni!”

Borítókép: A három ellenzéki képviselőjelölt a Zoom.hu stúdiójában / Fotó: Halász Nóra