Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Három körzeten feszült be az Együtt-MSZP-DK, míg az LMP megosztott

Három körzeten feszült be az Együtt-MSZP-DK, míg az LMP megosztott

Megrekedtek az együttműködési tárgyalások az Együtt, a DK és az MSZP-P között. Az Együtt három körzetért bármit megadna, de vagy az MSZP, vagy a DK nem akar engedni. Az LMP elnöksége megosztott; nincs remény további tárgyalásra.

Éppen egy hete kezdődött egyeztetés az Együtt és az MSZP-Párbeszéd között, ám az eddig egyetlen megejtett, majd a második lemondott találkozón túl semmi nem volt, érdemi előrelépés nem történt, és – ha leszámítjuk a nyilvános üzengetéseket – alighanem ez már így is marad.

Se ti, se ők, se senki?

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely azután hívta tárgyalni március 20-án az Együtt és a Momentum illetékeseit, hogy aznap az LMP bejelentése után világossá vált: a Jobbik sikertelen bevonása után zátonyra futottak az MSZP-Párbeszéd és az LMP közti tárgyalások.

Juhász Péter, Szigetvári Viktor és Karácsony Gergely még 2014 őszén – most nincs nagy egyetértés MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Miután a Momentum visszautasította Karácsonyt, maradt az Együtt, mint lehetséges partner. Karácsony találkozott is Juhásszal, majd abban maradtak, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette DK-t bevonva folytatják a tárgyalást.

Csakhogy – a Zoom.hu információi szerint – a 26-i, hétfői, 12 órára megbeszélt második körös egyeztetést Karácsonyék aznap délelőtt lemondták (ráadásul arról a DK nem is tudott, hogy lesz). Azóta újabb időpontot ki sem tűztek maguknak a felek, így megrekedni látszik az egyeztetés.

Ki mit akar, és mit adna cserébe?

Juhász Péter a Zoom.hu-nak azt mondta, nem változott, amit a Karácsonnyal folytatott első egyeztetés után mondott:

„Alap, hogy minden egyéni körzetben a legalkalmasabb jelöltet kell kiválasztani, és az is, hogy az országos listához 27 jelöltünknek kell megmaradni,

de eddig a határig mindenre készek vagyunk az együttműködés sikere érdekében”. Megjegyezte: ehhez azonban a DK-ra ugyanígy szükség van, ezért is sürgették az ő bevonásukat.

Gyurcsány Ferencéket is bevonták volna az egyeztetésekbe Fotó: Halász Nóra

Ez érthető is, hiszen Juhász – kérdésünkre – megerősítette: számukra három igazán fontos, budapesti körzet van, ahol szerinte az ő jelöltjeik a legesélyesebbek, ezekben szeretnék, ha az MSZP-Párbeszéd és a DK visszalépne a javukra. Cserébe – akár tucatnyi helyen is – ők lépnének vissza. Azóta ezt meg is tették – például – Budapest 12-es körzetében a DK-s Hajdu László javára.

Hol várna el visszalépést az Együtt?

Budapest 17-es választókerülete: itt 20 egyéni jelölt indul – sokan kamupártok színeiben –, de az esélyes jelöltek listája rövid. A Fidesz-KDNP-s Németh Szilárd érdemi kihívója az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó és az Együtt jelöltje, Szabó Szabolcs lehet.

Szabó 2014-ben egyszer már megverte helyben a kormány rezsibiztosát, így szerzett parlamenti mandátumot,

míg az MSZP elnökségi tagja, Bangóné most indul először Csepelen (2014-ben listáról jutott be a Parlamentbe).

Bangóné Borbély Ildikó MTI Fotó: Soós Lajos

Budapest 9-es választókerülete: itt is sok, 12 jelölt indul, de a kamupártosokat és az esélyteleneket leszámítva három baloldali ellenzéki jelölt között dőlhet el a verseny. A Fidesz-KDNP-s Kocsis Máté esélyes kihívója a körzethez tartozó IX. kerület Együtt-es önkormányzati képviselőjelöltje, Baranyi Krisztina, továbbá a DK jelöltje, Ara-Kovács Attila filozófus-közíró lehet. Baranyi ismertségét növeli, hogy segítségével megbukott Ferencvárosban a botrányos VIP-parkolás.

Budapest 13-as választókerülete: a 14 induló között a baloldali ellenzéki pártok jelöltjei közül a DK-s Nemes Gábor és az Együtt elnökségi tagja, Vajda Zoltán lehet érdemi kihívója a poszt- és jövedelemhalmozó fideszes Szatmáry Kristófnak. A közlekedési szakszervezeti vezető, Nemes új a politikában, míg Vajda a körzethez tartozó XVI. kerületben jelenleg is önkormányzati képviselő, aki aktív az országos közéleti színtéren is.

Pro és kontra: üzengetés és színjáték

Fenti körzetekben Juhász szerint „nincs mit méricskélni”, mert Szabó Szabolcs egyszer már legyőzte Németh Szilárdot, míg a másik két körzetben helyben bizonyított, kipróbált önkormányzati képviselőikkel szemben „ismeretlen” jelölteket indít a DK. Ezzel szemben DK-s forrásaink állítják, hogy éppen Nemes és Ara-Kovács népszerűbb helyben az Együtt jelöltjeinél.

Fejlemény a Bangóné–Szabó-fronton, hogy a XXI. kerületi MSZP-elnök nyílt levélben kérte visszalépésre Szabó Szabolcsot, mondván: 2014-ben az MSZP léptette vissza saját jelöltjét az összefogás közös jelöltjeként indult Szabó javára, aki győzött is, de most a szocialisták várják el ugyanezt a gesztust. Juhász szerint „színjáték, amit az MSZP csinál, a Fidesz kottájából játszik”.

Az LMP-vel sincs miről beszélni

Nem csupán az MSZP–DK–Együtt-tárgyalások fagytak be, hanem – a jelek szerint – az újra felmelegíteni próbált MSZP–DK–LMP-egyeztetések is. Miután az LMP vezetése bejelentette, hogy „az ajtók bezárultak”, Gyurcsányék még tettek egy kísérletet, és arra kérték Szél Bernadettéket, hogy a Jobbik nélkül is tárgyaljanak a kormányváltás érdekében együttműködésről. Ezt az LMP elutasította.

Karácsony Gergely koalíciós kormányzást is ajánlott az LMP-nek Fotó: Veres Viktor

Néhány nappal később aztán Karácsony Gergely felajánlotta a koalíciós kormányzás lehetőségét is az LMP-nek, és el is küldte programját – a DK mellett – a zöldpártnak is. Ám az LMP ezután sem mutatott hajlandóságot annál szorosabb együttműködésre, mint hogy időközben visszaléptették saját jelöltjüket Budapest 15-ös körzetében, ahol az ellenzék legesélyesebb jelöltje az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, aki 2014-ben csupán 56 vokssal kapott ki a Fidesz-képviselő Kucsák Lászlótól.

Ungár Péter elnökségi tag a háttérben, elöl az LMP társelnökei, Szél Bernadett és Hadházy Ákos MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Zoom.hu információ szerint a zöldpárt MSZP-vel való esetleges tárgyalásait az is hátráltatja, hogy az LMP elnöksége sem egységes ebben a kérdésben.

Úgy tudjuk, legalább három, eltérő véleményen lévő tábor alakult ki az LMP vezetésében, és mivel egyik sincs többségben, nincs előrelépés.

Az egyik tábor hajlana arra, hogy együttműködjön a szocialistákkal, mi több, akár a DK-val is; a másik tábor inkább a Jobbik felé hajlik, míg egy harmadik csoportot azok képviselnek – részint Schiffer András volt társelnök befolyására –, akik „a senkivel semmit” elvet képviselik.

Borítókép: Illusztráció / Fotó: MTI, Zoom.hu