Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az OLAF Seszták Miklós bizniszénél is komoly problémákat talált

Az OLAF Seszták Miklós bizniszénél is komoly problémákat talált

Még 2016 tavaszán jelezte az OLAF a magyar hatóságoknak, hogy pénzügyi szabálytalanságokra bukkantak három kisvárdai mikrovállalkozás „infrastrukturális beruházása” körül, majd nem sokkal ez után a magyar ügyészség is nyomozást indított – írja a 24.hu.

Mindez onnan derült ki, hogy Polt Péter legfőbb ügyész küldött egy listát az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsági elnökének, amiben az elrendelt eljárásokat sorolták. Az is benne volt, hogy a költségvetési csalás gyanújával megkezdett vizsgálatot 2017 januárjában le is fújták.

Mindezt annak ellenére, hogy a portál birtokába került információk szerint az uniós nyomozók meglehetősen egyenesen fogalmaztak:

  • a projektek célkitűzése nem valósult meg,
  • a haszonélvező a kedvezményezett vállalkozások helyett Seszták Miklós cége volt,
  • az ügyben az EU pénzügyi céljait sértő csalás történt,
  • az uniós költségvetést az összesen 30 millió forintot kitevő támogatás alapján 25,5 millió forint kár érte, tehát ennyi pénzt vissza kell fizetni.

Az ügy

Még az Index írt 2014-ben arról, hogy a fejlesztési miniszternek volt egy autószalonja Kisvárdán, Ramiris Autó Kft., ami meglehetősen rosszul ment. 2012-ben egy uniós pályázatot írtak ki, mikrovállalkozásoknak saját ingatlan vásárlására, ekkor Seszták társasházzá minősítette át az Opel-szalon épületét. A pályázaton 3 kis cég is indult, amelyek később az ingatlanban vásároltak maguknak helyiséget, de valójában egyik sem költözött be oda. A 3 cég közül 2-t a pályázat benyújtása előtt hoztak létre és mindhárom cég tulajdonosi-irányítói posztját Seszták korábbi iskolatársa, Sándor Kornél látta el.