Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lázár a választások előtti utolsó kormányinfón is megfenyegette a civileket

Lázár a választások előtti utolsó kormányinfón is megfenyegette a civileket
Vége is a kormányinfónak

Még soha nem volt ilyen rövid a Kormányinfó, de ez a kampány már csak ilyen. A mi tudósításunk is elköszön. Viszontlátásra.

Az oroszok nem könnyű tárgyalópartnerek

A paksi beruházás sem maradhatott ki a témák közül.

Lázár elismerte, hogy az orosz fél nem könnyű tárgyalópartner, de jól halad a beruházás előkészítése, már 300 engedélyt beszereztek. A következő hetekben már építési munkálatok is kezdődnek.

“Persze egy atomerőmű kivitelezőjével mindig kemény tárgyalásokra kell számítani, de nem tervezünk csúszást” – mondta Lázár, aki szerint Magyarország nem adhatja fel az olcsó áramot.

Ha az Országgyűlés mégis így döntene, pénzügyi következmények nélkül nem lehet visszalépni a szerződéstől.

A bécsiek életminőségét nem befolyásolja a Favoriten negyed, mert nem élnek ott

Az Index olvasói kívánságára azt kérdezte meg Lázártól, mit szól ahhoz, hogy Bécset ismét megválasztották a legélhetőbb városnak.

A miniszter erre annyit mondott: gratulál, majd hozzátette: köztudomású, hogy azok tartják a legjobb városnak Bécset, akik nem járnak a Favoriten negyedben.

“2017-ben Bécsben kétszer annyi bűncselekmény volt, mint Magyarországon, akkor melyik a biztonságosabb város”? – tette fel a kérdést Lázár. A miniszter szerint a bécsiek életminőségét nem befolyásolja a Favoriten negyed, mert már nem élnek ott.

Magyar Facebook-adatok nincsenek veszélyben

Magyar felhasználók adatai nincsenek veszélyben a Cambridge Analytica botrányban – mondta az mfor.hu kérdésére Lázár János. Ezért szerinte nincs is szükség nemzetbiztonsági vizsgálatra.

Magyarországon 4 millió 700 ezer Facebook-felhasználó van,

ez nagyon komoly szám, ezért mindenképpen oda kell rá figyelni – tette hozzá.

“Nem rasszista az új kormányzati plakát”

Lázár az újabb kormányzati plakáton sem talál kivetnivalót. A miniszter elmúltnyolcévezett is egy kicsit, hiszen szerinte 2006-ban már Gyurcsány Ferenc kormánya is használta a kormányzati plakátkampány eszközét.

“Ez a valóság leírása, nem gyűlöletkampány.

Nem látom, ez a plakát hol lenne rasszista” – mondta.

Emlékeztetőül, erről a plakátról van szó:

Lázár: a BÁH és az elhárítás is profi munkát végez

Újságírói kérdések következnek. Szóba került a Direkt36 cikke is, mely alapján köztörvényes bűnözők is vásárolhattak letelepedési kötvényt.

Lázár válaszában kiemelte, hogy a letelepedési kötvény nem jelent állandó tartózkodási jogot. A miniszter úgy gondolja, hogy még a 444.hu cikkéből is korrektül kiderül, hogy minden jelentkezőt megfelelő módon átvilágítanak, amiért az átvilágítást végző hatóságok vállalják a felelősséget.

“Semmilyen hanyagságról vagy hibáról nem tudok beszámolni. A BÁH és az elhárítás is profi munkát végez. ” – tette hozzá.

 

Törvényjavaslattal támadja a magasházak tervezőit a kormányt, köztük a MOL-t

Még szerda délután törvényjavaslatot nyújt be a magasházak kérdésében a kormány – jelentette be Lázár. Ez azt javasolja, hogy

Magyarországon a legmagasabb épület 65 méter lehet.

A hatályba lépés napja június 30-a lesz, és ez a folyamatban lévő építkezésekre is vonatkozik.

Lázár külön kiemelte a 13. kerületben folyó építkezéseket.

“A kormány álláspontja, hogy a Bazilikánál magasabb épület ne legyen Budapesten” – üzent Lázár. Ha szükség van rá, a kormány akár még az érintetteket is hajlandó kártalanítani.

Azt a miniszter nem mondta, hogy pontosan melyik három projektre gondol. Budapesten jelenleg az Árpád hídnál terveztek 90 méter magas épületeket, amit később a beruházó cáfolt. A Mol székházát pedig 120 méter magasra tervezik, az az épület viszont a XI. kerületben, a Kopaszi-gátnál épül.

Gáz nélkül is jár majd a rezsicsökkentés

A kormányülésen szóba került a rezsicsökkentés, és a 12 ezer forintos egyszeri rezsitámogatás is. Ez 3 millió 400 ezer lakást érintett, ahol gázzal és távfűtéssel fűtenek – ismertette a részleteket Lázár.

Ugyanakkor körülbelül 300 olyan kis település van Magyarországon, ahova még nem vezették be a gázt. A kormány ezért meg fogja vizsgálni, hogy az itt élők számára milyen téli rezsicsökkentést tud biztosítani. Erről a következő napokban hoznak döntést.

A kormány meghosszabbítja a szeviép-károsultak jelentkezésének határidejét is május végéig.