Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Titkolja az NGM, mennyi nyugdíjat utalnak külföldre, de Németországba sokat

Titkolja az NGM, mennyi nyugdíjat utalnak külföldre, de Németországba sokat

Évi 17 milliárd forint nyugdíjat utal a Magyar Államkincstár külföldre az utolsó nyilvános adatok szerint. A legtöbb „magyar” nyugdíjas Németországban él, míg a legtöbben Ukrajnából érdeklődnek nyugdíjellátásunk iránt. A hatóságok igyekeznek titkolózni.

Még januárban tette kampánytémává Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt az állítólagos jelenséget, hogy – az egykori magyar-szovjet szociálpolitikai kedvezményt kihasználva – tömegesen kérik ukrán állampolgárok a magyarországi nyugdíj folyósítását. A 1962-es megállapodás szerint egyes ex-szovjet tagállamok polgárai – ezek közé tartoznak az ukrán állampolgárok is – mind a mai napig kérhetik áttelepülésük után magyar nyugdíjak megállapítást.

A KGST-országok bürokráciájának csúcsa a szovjet állampapártus volt, ennek ellenére a két állam szociális szakemberei látszólag pofonegyszerű megoldást választottak: az áttelepülők nyugdíját úgy számolják ki, hogy az igénylő a másik országban akkora nyugdíjat kap, amekkorát a hasonló életpályát befutott honos nyugdíjas. Mivel a 60-as években nem számoltak tömeges migrációval a két állam között, az elszámolással sem törődtek. Az egyezmény máig hatályban van Ukrajnával kapcsolatban, miközben számos ex-szovjet állammal sikerült újat kötni. A két ország gazdaság gyökeresen eltérő pályát futott be 1990 óta, ezért ma inkább az Ukrajnában élők számára lehet vonzó a magyar nyugdíj igénylése, míg fordítva ez nem működik.

Pár tízezer ember nyugdíjellátása megy külföldre

Két hónappal ezelőtt kértünk adatokat a külföldre folyósított nyugdíjakról az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) feladatait átvevő Magyar Államkincstártól (MÁK) – később már közérdekű adatigénylés keretében – a külföldre utalt nyugdíjak mértékéről, ám az adatokat a MÁK mind a mai napig nem adta át. Tapasztalatunk szerint az elmúlt hónapokban a MÁK-ot felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium kampányüzemmódba kapcsolt és a korábbinál is jóval szigorúbban szűri az amúgy nyilvánosságra tartozó információk publikálását. Nem kizárt, hogy az államkincstár mostani késlekedése mögött is a NGM akadékoskodása áll.

Az elmúlt években – amíg létezett – az ONYF ezeket az adatokat rendre publikálta; több évre visszamenőleg nyilvánosak az adatok. Az utolsó elérhető információk szerint 2016 januárjában 32 724 külföldön élő nyugdíjasnak folyósított a társadalombiztosító nyugdíjat, ami a kétmilliós nyugdíjas táborhoz mérten elhanyagolható.

A 32 ezer főből 18,3 ezer nő és 13 ezer férfi volt.

Ezeket az adatokat bő másfél évvel ezelőtt publikálta a ONYF, azóta a témában egyetlen adatot sem hoztak nyilvánosságra. A külföldre irányított nyugdíjak állománya már akkor növekedésnek indul, hiszen 2010-ben még csak 25 133 ellátást folyósítottak külföldre, ám a 2016 januárja óta eltelt két év adatait az NGM titkolja. 2016-ban így külföldre összesen 17,6 milliárd forintnyi nyugdíjt utaltak, ami a teljes, 2000 milliárdos nyugdíjkiadás mellett eltörpül. Az azóta bekövetkezett változásokról viszont semmilyen adattal nem rendelkezünk.

Ausztráliába és Németországban mennek a nyugdíjasok

A legtöbb magyar nyugdíjas Németországban élt az utolsó adatszolgáltatáskor: 2016-ban 11 540 fő kapott kisebb-nagyobb ellátást – szemben a 2010-es 8554 fővel –, vagyis a friss nyugdíjasok az évtized első felében Németországba költöztek legnagyobb számmal, de meglepő mértékben nőtt az Ausztráliába folyósított nyugdíjak száma. A USA-ba és Kanadába folyósított nyugdíjak száma csökken – ez utóbbit migrációs és demográfia tényezők is alakíthatják –, azaz részben hazaköltöznek, részben elhunynak az itt élő nyugdíjasok.

A 2016-os adatok szerint összesen a világ 78 országába utal a nyugdíjbiztostó magyar nyugdíjat, köztük olyan egzotikus országokba, mind Dubai, Izland, Kína, Thaiföld vagy Venezuela. Ugyanakkor Ukrajnába alig 4 nyugdíjasnak folyósítottak nyugdíjakat, miközben 2015-ben 2283 ukrán állampolgár kért magyar nyugdíjat, míg egy évvel korábban 1579-en voltak. Ugyanezen időszak alatt az EU 28 tagországából 12 ezer nyugdíjigény érkezett, vagyis tagadhatatlan, hogy Ukrajnában az ehhez viszonyított átlaghoz képest jóval többen kérnek magyar nyugdíjat (akik már így Magyarországon kapják meg az ellátást).

Mennyi nyugdíj megy külföldre?

Az ONYF adatai szerint a magyar járulékfizetők pénzéből fizetett nyugdíjakkal nem lehet még a szegényebb országokban sem dőzsölni, ugyanis a külföldre utalt átlagos ellátás alig 44 927 forint volt.

A 32 ezer nyugdíjból alig 146 haladta meg a havi 200 ezer forintot

– ami idehaza ugyan átlagon felüli ellátásnak minősül, de nem kiugróan magas jövedelem. Havi százezer forintnál nagyobb ellátásból már többet, összesen 2716-ot folyósítottak. A túlnyomó többség havi 70 ezer forintnál kevesebbet kap, s az ellátások több mint harmada (12 021 nyugdíj) nem haladja meg a havi húszezer forintot sem. Vagyis ebben az esetben nem arról van szó, hogy Magyarországon életüket ledolgozó nyugdíjasok emigrálnak, hanem inkább az a helyzet: külföldiek magyarországi munkával néhány év alatt jogosultságot szereztek töredéknyugdíjra, és ezt utalják haza.