Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

The New York Times: Orbán Viktor célja átformálni a magyar társadalmat

The New York Times: Orbán Viktor célja átformálni a magyar társadalmat

Maratoni hosszúságú cikkben foglalkozik a The New York Times a magyarországi demokrácia leépülésével. Az írás ezúttal nem a politikai csatározásokra, hanem a kultúrára fókuszál, és arra hívja fel a figyelmet,

Orbán hogyan fordítja át a magyar társadalom gondolkodásmódját.

Példaként egy nyolcadikos történelemkönyvet hoz fel, amelyben azt írják, hogy Orbán Viktor szerint a menekültek veszélyt jelentenek Magyarországra. A szöveg arra is kitér, hogy a magyar kormányfőnek igaza van, hiszen „problémás lehet különböző kultúrák egymás mellett élése”. A New York Times szerint ezt is arra utal, hogy a „szélsőjobboldali vezető üzenete már az iskolai tantervbe is belekerült”.

Az írás ezután felsorolja azokat a politikai változásokat, mellyel a magyar kormány aláássa a demokráciát, de még fontosabbnak tartja, hogy ugyanez a kultúra, a civilek és az oktatás területén is megtörténik, politikai kinevezettekkel színházak, oktatási intézmények és egyházak élén.

Miklósi László, a Magyar Történelemtanárok Egylete elnöke úgy fogalmazott a lapnak: „a kormány célja, hogy olyan történelem-verziót kreáljon, ami Orbánnak is megfelel”.

A lap emlékeztet arra is, hogy miközben a szélsőjobb példaként állítja maga elé a magyar miniszterelnököt, sok nyugati országban a demokrácia ellenségének látják.

A cikk egyik legérdekesebb része, amikor a lapnak Philip Zimbardo, nemzetközi hírnevű amerikai pszichológus mesél két évvel ezelőtti találkozójáról Orbán Viktorral.

A szakember több mint két órát töltött négyszemközt a magyar miniszterelnökkel,

akit a stanfordi börtönkísérletek helyett sokkal jobban érdekelt Zimbardo elmélete arról, hogyan lehet megszólítani azokat a frusztrált fiatalokat, akik úgy érzik, cserbenhagyta őket a modern társadalom.

„Elég sok ötletet adtam neki” – mondta Zimbardo, aki egyébként nem szimpatizál Orbánnal.

A cikk második részében arról ír, hogyan támogatja a neki kedvező civil szervezeteket a magyar kormány, és rajtuk keresztül hogyan próbál hatni a társadalomra. A kormánykritikus NGO-kat ezzel szemben üldözi és a pénzügyi támogatásukat is veszélybe sodorja.

A lap emlékeztet rá, hogy a magyar kormány több mint 60 színházat ellenőriz, és Alföldi Róbertet is megszólaltja, aki szerint igenis számít, mit látnak az emberek a színpadon, éppen ezért olyan fontos a kultúra a kormánynak.

A lap külön foglalkozik Dörner György kinevezésével az Új Színház élére, de nem hagyja ki az egyetemeket és az egyházi támogatásokat sem a felsorolásból. Mint írja, Vlagyimir Putyin debreceni díszdoktori címe miatt négy tanszék is tiltakozott, mire az egyetem vezetősége vizsgálatot indított ellenük.

“Bár a nyomozást nem Orbán Viktor rendelte el, sok tudós szerint ez annak a jele volt, mennyire átvették a hatalmat a kormány kinevezettjei az oktatási intézményekben” – állítja a cikk.