Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nagyon megugrott tavaly a jelzáloghitelezés

Nagyon megugrott tavaly a jelzáloghitelezés

Príma évet tudhat maga mögött a honi lakossági hitelpiac, s vélhetően az idei év is egészen jó lehet – hangzott el az Erste Bank hétfői sajtótájékoztatóján.  

A lakáspiac az adásvételek számát tekintve nagyjából a 2008-as szinten zárt, összesen nagyjából 160 ezer tranzakció történt. Ez a szám egyébként öt éve még csupán alig a fele volt a tavalyi állománynak. Mindez alapvetően kedvező és örömteli fejlődés, de bőven van még hova előrelépni, hiszen 2007-ben például még 191 ezer lakóingatlan cserélt gazdát – magyarázta Harmati László vezérigazgató-helyettes. Az Erste Bank szakembere szerint nem kizárt, hogy idén ezt a szintet el tudja érni a honi szektor. Ezzel sem ütnék át a történelmi plafont, hiszen a csúcs 240 ezer volt adásvétel volt, vagyis még innen is lehetne továbblépni. Ráadásul az ingatlanállományt alapul véve még ezzel is messze vagyunk az ideálisnak mondottól: 3,4 millió hazai lakóingatlan van, ezen állomány 10 százalékának éves szinten azért cserélődni kellene.

Ezen adatokkal párhuzamosan fejlődött a hitelezési piac is: a hazai pénzintézetek 708 milliárd forintnyi jelzálogkölcsön folyósítottak az elmúlt évben, ami 35 százalékos növekedés a megelőző évihez képest. A piac egészét tekintve utóbbi kölcsönökön belül a lakáscélú hitelfelvétel dominált, a szabadfelhasználású termékek aránya alacsony volt. Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató helyettese szerint utóbbi kölcsönök aránya ebben az évben alighanem növekszik majd.

Az Erste a hitelezési piacon 40 százalékos növekedést tudott felmutatni – folytatta. Ezzel kétszámjegyű piaci részesedéssel rendelkezett a pénzintézet. A kihelyezett hitelek közül egyébként 85 százalékot a fix kamatozású, hosszú lejáratú kölcsönök jelentették. Az Ersténél változó kamatozású – új – hitelek aránya igen alacsony volt.

A bank szerint a piac növekedés idén is roppant dinamikus lesz.

Összesen 850-860 milliárd forint lehet az új jelzáloghitel-folyósítás, ami nagyjából 20 százalékos előrelépést jelentene.

Az Erste idén ezen a területen a piaci átlagnál nagyobb, nagyjából 30 százalékos fejlődést tervez – tette hozzá Harmati. Ezt támogatandó korábban például termékmódosításokat hajtottak végre. Ezen felül az lakások dinamikus áremelkedési üteme is húzza ezt a piacot, mint ahogy a kamatok alacsony szintje is erre a piacra küldi a befektetőket.

A személyi kölcsönök nagyon beindultak

Személyi kölcsön esetében 2017-ben összesen 306 milliárd forintnyi új folyósítás volt – folytatta. Ez a jelzáloghiteleknél tapasztalt növekedésnél is sokkal nagyobb, 44 százalékos fejlődés. Az Erste is éppen ennyivel bővült – magyarázta Harmati. Idei várakozás szerint ez a teljes piacnak 385 milliárd forintot tesz majd ki, vagyis valamivel több mint 20 százalékos pluszt lehet majd az évre elkönyvelni. Ha az idei prognózis összejönnek, akkor a válság előtti szintre jutnánk. Erre valóban adottak a körülmények: a piac népszerű, a fogyasztás nő, egy csomó elhalasztott vásárlás van a családoknál, amire egyébként ez a kölcsön kiváló megoldást nyújt.

Az átlagos személyi kölcsön egyébként hitelösszege az Ersténél majdnem egymillió forint. Az igénylőkkel kapcsolatban Harmati elmondta, hogy sokkal tudatosabbak. Hiába a nagy a növekedés, de az Ertsénél nagyon jó minőségű az ügyfélállomány. Ami igazán örömteli lehet, hogy alighanem a piac egészére is el lehet ezt mondani – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy idén egy komoly újításra készülnek „nettó digitális hiteligénylésre”, azaz teljesen elektronikus úton, lehet majd ezt a kölcsöntípust felvenni.

Olcsóbban, mint az állam!

A hitelintézet a jelzáloglevelek piacán először jelent meg 10 éves futamidejű papírral. Ennek esetében 13 bázisponttal, a 3 éves lejáratúak esetében pedig 19 bázisponttal a piaci átlag alatt tudtak maradni. Mindez azt eredményezte, hogy a bank olcsóbb finanszírozáshoz jutott, mint az állam, hasonló lejáratú állampapírok esetében. No, persze a jelzáloglevelek forgalmazását a Magyar Nemzeti Bank is élénkíti, így például az év első két hónapjában 88,5 milliárd forintnyi jelzáloglevelet vásárolt. Ebből egyébként 14 milliárdot éppen az Erstétől „vitt el”.