Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csak a román órabér hasított gyorsabban a magyarnál egész Európában

Csak a román órabér hasított gyorsabban a magyarnál egész Európában
  • 2017-ben Európában a román, a magyar és a bolgár átlagos órabér nőtt a legnagyobbat, messze megelőzve az uniós átlagot.
  • Ennek ellenére (még mindig) a bolgár, a román és a magyar órabér a legalacsonyabb egész Európában.
  • A magyar órabér ráadásul 2010 óta leszakadóban van, nőtt a távolság az uniós átlagtól, megelőzte a lett és a litván, a román és a bolgár pedig alulról közelíti.
  • A 2017-es járulékcsökkentés ellenére a magyar munkáltatók bérköltsége 9 százalékkal nőtt.

Egész Európában Romániában nőtt a leggyorsabban az átlagos órabér: 2017 végén 15,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, 2017 egészében pedig több, mint 16 százalékkal, mint 2016-ban. A magyar átlagos órabér növekedése nem sokkal maradt el a romántól, év végén 15,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, 2017 egészét nézve 12,8 százalék volt a növekedés (ez már jóval elmaradt a román órabértől).

Az Európai Unió átlagában csak 2,2 százalékkal nőtt az órabér 2017-ben. A román és a magyar órabér emelkedését csak a bolgár közelítette meg (10,8 százalék), más ország nem volt 10 százalék fölött. A lista végén Finnország, Spanyolország és Olaszország áll, a két utóbbiban elhanyagolható mértékben nőtt az átlagos órabér, Finnországban pedig még csökkent is valamelyest.

A 10 százalék fölötti órabér-növekedés egyébként nagyon szép eredmény. Az elmúlt években mindössze egyszer fordult elő ilyesmi az Eurostatnak jelentő országok közt, 2016-ban a román órabér 13,1 százalékkal nőtt. A magyar abban az évben csak 5,4-gyel, Romániát egyébként 2010 óta csak egyszer, 2011-ben sikerült túlszárnyalni.

A magyar órabér egyre jobban leszakad

A nagy kérdés persze, hogy a fénysebességgel száguldó román, magyar és bolgár órabéreknek hova sikerült elérniük 2017-ben, miután begyújtották a gyorsítórakétákat. Az a helyzet, hogy nem sokra. Euróban számolva Bulgáriában, Romániában és Magyarországon volt a legalacsonyabb az átlagos órabér egész Európában. Még a három közül a legmagasabb,

a magyar órabér is csak 7,6 euró volt, ami messze elmarad az uniós átlagtól (23,1 euró),

az élmezőny órabérei pedig a messzeség ködébe vesznek: Norvégiában 46 euró volt az átlagos órabér, Luxemburgban 45 euró.

A helyzet Magyarország szempontjából ráadásul nem is igen javul. 2010-ben 7 euró volt az átlagos magyar órabér, miközben az uniós átlag 20,5, vagyis a különbség azóta nagyobb lett. A bolgár és a román órabérek egyre közelítenek a magyarhoz, a lett és a litván pedig már meg is előzték.

Az órabérek euróban való összehasonlítása persze csalóka, az egyes országokban más-más pénzzel fizetnek, és a dolgok sem ugyanannyiba kerülnek. Sajnos a magyar órabér az előbbi szempontokat kiküszöbölő vásárlóerő-paritáson nézve sem áll sokkal jobban, mint euróban számolva. Vásárlóerő-paritáson a legfrissebb összehasonlítás 2016-os, akkor a magyar órabér hátulról a negyedik volt, a román és a bolgár mellett még a lengyelt előzte. 2010 óta a lett és a litván órabér vásárlóerő-paritáson is megelőzte a magyart, így összehasonlítva ráadásul az észt is, a román és a bolgár pedig jóval közelebb került hozzá.

Hiába a járulékcsökkentés, a magyar munkáltatóknak jóval többe került a munkaerő

A béremelkedés persze jó hír a munkavállalóknak, hiszen több pénzt vihetnek haza, ugyanakkor rossz hír a munkáltatóknak, nekik ugyanis értelemszerűen több pénzt kell kifizetniük. A magyar kormány a 2017-re meghatározott minimálbér-emelés mellett egy összességében 5 százalékos járulékcsökkentést is végrehajtott, hogy ezzel enyhítse a munkáltatók pluszterheit. Ez a manőver (legalábbis az átlagot nézve) sikeresnek mondható, a magyar munkáltatók átlagos órabérre számolt munkaerő-költsége (amiben a közterhek is benne vannak) lassabban nőtt, mint az órabér. Ennek ellenére

a béremelkedés jelentős többletterhet rakott a vállalkozásokra:

2017 végén a magyar cégek munkaerő-költsége 11,5 százalékkal volt magasabb, mint 2016 végén, éves összehasonlításban a növekedés 8,9 százalék volt.

Ez uniós összehasonlításban magas eredmény, csak öt ország volt 8 százalék fölött, az élen Románia végzett a munkaerő-költségek éves szinten 16,6 százalékos növekedésével, utána Bulgária következett 11 százalékkal. A régióban ennek ellenére a román és a bolgár munkaerő a legolcsóbb, a magyar és a lengyel valamivel drágább, a cseh, a szlovák és a horvát pedig a legdrágábbak.