Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Némi szerencsével a most vasárnapi lesz az utolsó óraátállítás

Némi szerencsével a most vasárnapi lesz az utolsó óraátállítás

Van esély rá, hogy végre eltörölje az EU a mindenki által utált óraátállítást. A állandó nyári időszámítás hamarosan zöld utat kaphat Brüsszelben. Nálunk komolyan a Jobbik állt bele a történetbe, korábban a Fidesz is támogatta, de aztán közbejött a pártpolitika.

Az Európai Parlament képviselői múlt heti állásfoglalásukban az évente kétszer esedékes óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát kezdeményezték. A kérdés napirendre tűzését Finnország kezdeményezte azután, hogy állampolgárok tízezrei kérték a kormányt, a jövőben tekintsen el az óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás. A jóváhagyott állásfoglalás szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy széles nyilvánosság fejezi ki aggodalmát egészségi okokra hivatkozva az évi két átállítás miatt.

Így várhatóan uniós irányelv születik az ügyben, ez dönt majd arról, hogy az új időszámítást minden országnak kötelezően át kell ültetni a saját jogrendjébe, nem lesz választási lehetőség.

Belekavart a pártpolitika

„Kampányt is indítunk annak érdekében, hogy most vasárnapi legyen az utolsó alkalom” – mondta a Zoom.hu-nak Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője az óraátállítással kapcsolatban. Hozzátette: az átállítások olyan ugrást jelentenek az emberi szervezetnek, mintha évente kétszer öt hét kiesne az életünkből; több kutatás is kimutatta, az emberek az átállítás után fáradtabbak, ingerültebbek lesznek, és négyszer-ötször annyi közlekedési baleset is történik, mint máskor.

Kepli elmondta, több uniós országgal vették fel a kapcsolatot az ügyben, ahol csak lehetett, népszerűsítették az ötletet. Végül minden parlamenti frakcióból aláírták a finnek által elindított kezdeményezést.

2016 őszén a téma előkerült a magyar parlament gazdasági bizottságában is, ekkor még nem kis meglepésre minden párt támogatta a Jobbik ötletét. Rövid ideig úgy tűnt, akadhat egy téma, amiben a Fidesz megegyezik egy ellenzéki párttal. A részletes vitát azonban néhány hónap múlva nem vették napirendre a bizottságban.

„Sajnos itt is közbeszólt a pártpolitika. A Fidesz megvárja, amíg uniós szinten döntés születik, utána áll csak be mögé” – mondta Kepli Lajos.

Spórolunk vele

A nyári-téli óraátállítást Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták. 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás, 1980-ban vezették be újra, energia-megtakarítási céllal.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. korábbi becslései alapján az óraátállítással a magyar fogyasztók évente 4-5 milliárd forintot takaríthatnak meg áramköltségeikből.

Ne feledje!

Vasárnap hajnali 2 órakor 3-ra kell állítani az órákat. Vagyis a téli időszámításhoz képest ismét egy órával kevesebbet alhatunk.

Magyarország egyébként jelenleg a közép-európai időzónában (CET) van, ez egy órával több, mint az egyezményes koordinált világidő (UTC). Nyaranta ez még egy órával hosszabbodik meg (UTC+2). Hazánk a CET időzóna keleti oldalán helyezkedik el, ezért megy le hazánkban feltűnően korán a Nap.

Borítókép: MTI/EPA/Andreas Gebert