Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Diagnózis: tüntettek és aggódtak az egészségügyért, hogy elvérzik

Diagnózis: tüntettek és aggódtak az egészségügyért, hogy elvérzik

 

 

Az egészségügyért, és az ágazatban dolgozókért demonstrált szombaton délután a Független Egészségügyi Szakszervezet Budapesten. Néhány órával a tüntetés előtt Lázár János miniszter további béremelést ígért be. A megmozdulást a Zoom.hu élőben közvetítette:

A főszervező, Soós Adrianna, a szakszervezet elnöke szerint tarthatatlan, hogy

  • a magyarok ma átlagosan öt évvel élnek rövidebb ideig, mint máshol Európában,
  • kétszer annyian halnak meg nálunk rákban és infarktus után is magas a halálozási szám,
  • egy magyarnak háromszor annyi az esélye, hogy egy érszűkület miatt levágják a lábát, mint máshol az Európai Unióban,
  • egy ápolónő, mentődolgozó, szociális gondozó bére 40 százalékát sem éri el a nyugati béreknek
  • az elmúlt években több ezer közpénzen kiképzett egészségügyi dolgozó, mentődolgozó, szociális gondozó hagyta el az országot, vagy a szakmát az alacsony bérek, a megbecsülés hiánya miatt, és a folyamat nem állt meg.

Kattintson a galériáért! Fotó: Veres Viktor

Az érdekképviselet továbbra is készül a sztrájkra, a tüntetés alatt petíciót vittek a Emberi Erőforrások Minisztériumához. Ebben javarészt a korábban megfogalmazott 12 pontos követelésüket foglalták össze.

A petícióban többek között azonnal intézkedéseket várnak a kormánytól, mert szerintük az eddigi béremelésekkel sem keresnek eleget az egészségügyben dolgozók.

Ezért egyebek mellett két új bértáblát kérnek: az egyiket az egészségügyben dolgozó műszakiaknak, a másikat a szakdolgozóknak.

Kattintson a galériáért! Fotó: Veres Viktor

A táblák szerint a végzettségtől függően, a munkában eltöltött évek számával arányosan a mostanihoz képest 20-80 ezer forinttal nőhetnének a jövedelmek. Ezen felül 20-30 ezer forintos műszakpótlékok 100 százalékos emelését is követelik. Szerintük a bértáblaváltására azért van szükség, mert a jelenlegiben súlyos aránytalanságok vannak, nem kellően differenciált: sok területen túl alacsony alapbéreket tartalmaz.

A főszervező, Soós Adrianna. Kattintson a galériáért! Fotó: Veres Viktor

Lázár már beígérte az emelést

A Zoom.hu is megírta, hogy alig néhány órával a szakszervezeti tüntetés előtt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy újabb béremelések lesznek az ágazatban. Azt mondta, “a kormány elkötelezett a további béremelések mellett az egészségügyben az ország gazdasági teljesítőképességének függvényében.

Lázár János emelést ígért MTI Fotó: Soós Lajos

Lázár szerint a kormány 2010-ben csődben lévő országot vett át, az utóbbi három évben sikerült az egészségügyben érdemi béremelést végrehajtani. Ez jó irányba haladó, de nem lezárt folyamat – mondta. Az ellenzéki pártok a kampányban folyamatosan felhasználják az egészségügyi dolgozókat, a kormányra azonban két választás között is számíthatnak – mondta a politikus.

Falus Ferenc is ott volt a tüntetésen Fotó: Veres Viktor

Borítókép: Tüntetés az egészségügyért / Fotó: Veres Viktor