Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Havi 2,5 milliót kap a fideszes Szatmáry Kristóf az MKB-tól – érintett cáfol

Havi 2,5 milliót kap a fideszes Szatmáry Kristóf az MKB-tól – érintett cáfol

A fideszes képviselő a MKB két pénztárának ez igazgatósági elnöke. Pénzt nem kaphatna, mert összeegyeztethetetlen képviselő státuszával, ezért biztosításban fizetik ki.

A Fideszes politikus, kormánybiztos havi 2,5 millió forintot kap az MKB két nyugdíjpénztárától – írja a 24.hu. A képviselő igazi pozícióhalmozó: kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosi posztja mellett három iparkamara vezetésében is benne volt, amikor 2016-ban célba vette az akkor még állami tulajdonú, tavaly Matolcsy György és Mészáros Lőrinc köreihez került MKB Bank két pénztárát is. Habár híján volt a pénzügyi végzettségnek, az év március 9-én beválasztották a mai nevén MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár legfőbb vezető testületébe, az igazgatótanácsba, és nyomban annak az elnöke is lett.

A képviselő nem vehetne fel tiszteletdíjat – mert ezt tiltják az összeférhetetlenségi szabályok, de megoldották, hogy ne kelljen ingyen dolgoznia, ezért 2,5 millió forint értékben kap biztosítást. Ezen felül évente 3 millió forintig állják a költségeit is a kormánybiztosnak – írja a lap.

Így reagált Szatmáry – nem rendelkezem láthatatlan jövedelemmel

Nem rendelkezem „havi 2,5 millió forint láthatatlan jövedelemmel” – írta a képviselő mai közleményében. Semmiféle eltitkolt jövedelemmel nem rendelkezem, vagyonnyilatkozatomban foglaltak mindenben megfelelnek a valóságnak, mint ahogyan azt tegnap a lap újságírója, Baksa Zoltán kérdésére munkatársaimon keresztül megválaszoltam. 2016-tól veszek részt az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár, 2017-től az MKB Nyugdíjpénztár munkájában. Feladatomat társadalmi megbízatásban látom el, tevékenységemért – a hatályos jogszabályok szerint – jövedelem nem illethet meg. Kizárólag a pénztárak által fizetett (SZJA törvény 70. § (1) bekezdés c) pontja értelmében) egyes meghatározott juttatásnak minősülő személybiztosításokkal rendelkezem, a kötvények, illetve azok pontos értéke a vagyonnyilatkozatomban szerepel.

A 24.hu által hivatkozott közgyűlési, illetve küldöttközgyűlési jegyzőkönyvekben szereplő juttatások költségtérítés esetében csupán keret jelleggel, a lehetséges felső korlátokat határozzák meg a mindenkori vezető tisztségviselők javadalmazásában, ezért a közgyűlések által jóváhagyott juttatások a valós kifizetésekkel nem mutatnak egyezést.

Fentiekről a 24.hu újságírója részletes tájékoztatást kapott, ezért nem tudok másra gondolni, mint hogy a cikk megjelentetése mögött kizárólag politikai lejáratási szándék, illetve a portál részéről az Együtt XVI. kerületi képviselőjelöltjének, Vajda Zoltánnak nyílt támogatása áll. Mint ahogyan arra már korábban felhívtam a figyelmet a 24.hu és Vajda Zoltán a személyemet és családomat illető, hónapok óta folyó rágalmazási kampányban összedolgozik. A jelölt és a 24.hu újságíró aktivistái most éppen arról a valódi botrányról akarják elterelni a figyelmet, mely szerint Vajda Zoltán jelöltté válásához szükséges aláírásokat a rendőrség lefoglalta, mert bizonyítottnak véli, hogy az ajánlóíveken szereplő aláírások egy részét hamisították, valamint elhunyt személyek adatait használták fel az elegendő számú aláírások összegyűjtéséhez.