Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nádas Péter kapta a legrangosabb független magyar irodalmi díjat

Nádas Péter kapta a legrangosabb független magyar irodalmi díjat

A 3 millió forinttal járó Aegon Művészeti Díjat a Világló részletek című memoárjával érdemelte ki a Kossuth-díjas író.

Az idén tizenharmadik alkalommal átadott Aegon Művészeti Díj Magyarország legrangosabb, független magánalapítású díja, az előző év legjelentősebb, magyar nyelven megjelent kortárs szépirodalmi alkotását ismeri el.

Az Aegon Művészeti Díjat idén Nádas Péter Világló részletek című regénye kapta

adta hírül szerdán a Litera. A Kossuth-díjas író az elismeréssel 3 millió forintot is kap.

Ráadásul a napokban biztosan nem unatkozik, hiszen éppen tegnap, szerdán derült ki, hogy a Világló részletekkel a Libri irodalmi díj rövidlistájára is felkerült:

Bödőcs Tibor Nádas Péterrel, Parti Nagy Lajossal és Spiró Györggyel versenyez

Bödőcs Tibor Nádas Péterrel, Parti Nagy Lajossal és Spiró Györggyel versenyez Megvan a 2018-as Libri irodalmi díj rövidlistája: a tíz, 2017-ben megjelent könyv közül a zsűri a nyertest választja ki, az olvasók pedig már szavazhatnak a közönségdíjasra.

A Nádas könyveit kiadó Jelenkor oldalán így írnak a Világló részletek című, most díjazott regényről:

„Krónika helyett végül is inkább legendákat gyárt magának az ember, amikor egy másiknak elbeszéli az élettörténetét” – írta a szerző a Párhuzamos történetekben. Saját emlékiratában, amelyet az Olvasó a kezében tart, ennek megfelelően egyedülálló módszerrel kerüli el ezt a legendagyártást. Bevésődött emlékképeiből – a „világló részletekből” – kiindulva először az álomfejtés módszerével fölidézi az eredeti élmény összetevőit, a hangokat, látványokat, szagokat, érzeteket és emóciókat, majd ezek alapján rekonstruálja, hogy mi történt, hol és mikor. A másoktól hallott történeteket elemeikre bontja, hogy kiszűrje belőlük a tudatos vagy tudattalan torzításokat, majd a megtisztított életanyag és a leleplezett torzítások nyomán alkotja újra, hogy mi történt, hol és mikor. Innen pedig koncentrikus körökben halad tovább az okok, körülmények, motívumok, előzmények és következmények felé, míg végül kirajzolódik a történtek jelentése és jelentősége a saját személyes életében és az attól elválaszthatatlan, közös emberi világban.

E módszer eredményeként láttató erejű leírások, izgalmasnál izgalmasabb történetek, rejtett összefüggéseket feltáró nyomozások követik egymást e rendkívüli, rendhagyó emlékirat lapjain.