Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Dárdai Pálék kidobott programban jósolták meg, mihez vezet a kontroll nélkül fociba öntött pénz

Dárdai Pálék kidobott programban jósolták meg, mihez vezet a kontroll nélkül fociba öntött pénz

Arról jó ideje lehetett tudni, hogy a 2012-ben tulajdonképpen Orbán Viktor hívására visszatért Kovács Ferenc többek közt Dárdai Pál segítségével, egy ad hoc bizottsággal együtt írt össze egy programot, amivel a Videoton tiszteletbeli elnökének és a Hertha Berlin vezetőedzőjének tudását is felhasználva reformálták volna meg a teljes magyar utánpótlást. A programról eddig annyit lehetett tudni, hogy 2017 decemberében három év után beszántották, annak ellenére, hogy gyors sikert nem ígért, és azóta sem tudni, milyen koncepció lépett a helyébe, már ha egyáltalán a helyébe lépett valami. A héten viszont kikerült a dokumentum az internetre, úgyhogy egyelőre ide kattintva bárki elérheti, pontosan milyen alapokat fektetett le a bizottság.

A dokumentum jelentős része természetesen sportszakmai dolgokat tartalmaz regionális központokról, részletes bontást a korosztályos futballban alkalmazandó elvárásokról és lehetőségekről, de arra például már fel lehet húzni a szemöldököt, hogy a bizottság szerint az akadémiák állami támogatásait például teljesítmény szerint kéne elosztani.

Csillogó akadémia, nulla eredmény. forrás: Wikipedia

A csúcs mégis az, hogy Dárdaiék nagyon pontosan leírták a program veszélyei közt 2014 májusában, pontosan mi történik, ha feneketlenül kezdik önteni az állami pénzt a fociba:

  • Túlzott fejlesztés – növekvő ellentábor (pl.: Miért a labdarúgást fejlesztjük még inkább?)
  • A források bővülésével nem fenntartható fejlődés indul meg
  • A strukturális fejlődést nem követi a szakmai fejlődés
  • A fejlesztés nem hoz gyors eredményeket, vagy az eredmények nem állnak arányban a befektetett forrásokkal

Hogy mekkora vízió is ez, azt látjuk: mivel az állam ész nélkül önti bele a pénzt a sportba, manapság már nem lehet úgy kimenni focimeccsre, hogy ne kerüljön elő a környezetünkből Orbán Viktor stadionmániájának a neve, a források bővülése megtörtént, de a hülye is látja, hogy túlköltekezés folyik (elég csak a Haladás stadionjának üzemeltetésére gondolni), a strukturális fejlődésről már most ki lehet mondani, hogy egyáltalán nem követte szakmai fejlődés, ugyanolyan kutyaütők dolgoznak az új stadionokban és edzőközpontokban is, mint a régiekben. És igen, a fejlesztés nem hozott gyors eredményeket, pedig pénz már elég sok folyt el.

A bizottság problémafán is megrajzolta, honnan is indulnak a gondok. És bár első hallása magától értetődőnek tűnik, hogy

azért nincsenek nézői az NB I-nek, mert szar a foci,

az MLSZ-nek valószínűleg ez az ok-okozat sem mindig egyértelmű. Elég csak arra gondolni, hogy nem is olyan régen bármiféle hatástanulmány nélkül csökkentették az NB I tévés közvetítéseinek a számát, mert a kevesebb tévés meccs majd biztosan több nézőt visz ki a stadionokba, és maga a főtitkár, Vági Márton is elmondta, hogy ettől várják a nézőszámok javulását. A foci minőségéről ott nem volt szó, Dárdaiéknál van.

Arról már talán kár is beszélni, hogy a bizottság észrevette az akadémiák logikátlan felosztását, konkrétan azt, hogy bizonyos régiók egyáltalán nincsenek lefedve, máshol pedig több is létezik teljesen feleslegesen.

Mivel a bizottság már nem létezik, Dárdai sem akar Berlinből beleszólni, mi folyik itthon (friss interjúnk az edzővel itt olvasható), a programot elvetették a valóra vált jóslat ellenére, talán kijelenthető, hogy igaza volt januárban a vezetőedzőként UEFA-kupa-döntős Kovács Ferencnek, amikor egyszerűen azt mondta, megint elvesztettünk egy évtizedet.