Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szüleik tudta nélkül szerepeltek a gyerekek Orbán Viktor kampányvideójában

Szüleik tudta nélkül szerepeltek a gyerekek Orbán Viktor kampányvideójában

Szerda délután megjelent Orbán Viktor legújabb kampányvideója Lyukasóra címmel a Facebook-oldalán, amin a Dadi Nefelejcs Óvoda és Mini Bölcsődébe kukkantott be. Utóbbi a leírásból nem derült ki, de mivel Czunyiné Bertalan Judit is ott lépdelt a miniszterelnök után, sejthető volt, hogy a Komárom-Esztergom megyei 3-as választókörzetben lehetnek, ahol ő indul egyéniben. Szerencsére a feliratozás árulkodó volt és az óvodavezető neve elvezetett minket a dadi óvodához.

Megtaláltuk Csillag Istvánné óvodavezető elérhetőségét a kir.hu-n és megkérdeztük tőle, hogy tudja-e, hogy a miniszterelnök oldalán egy videón szerepel ő és a gyerekek is. Tőlünk tudta meg és elmondta,

Orbán Viktorék váratlanul toppantak be az óvodába, nem volt előzetes egyeztetés.

Amikor azt kezdtük el firtatni, hogy akkor ezek szerint a szülőket meg sem kérdezték arról, hogy egy kampányvideóban szerepeljenek, akkor kinyomott minket. A videón egyébként Orbán Viktor kezet fog, bemutatkozik, az óvónők odahívogatják a gyerekeket, hogy ismerkedjenek meg a miniszterelnökkel, majd még egy közös fotóra is összeállnak.

Felmerül a kérdés, hogy sérül-e bármilyen joga ebben az esetben a gyerekeknek? Mivel Csillag elmondása alapján nem volt semmilyen előzetes jelzés, hogy Orbán Viktor ott lesz, így nem is kérhettek előzetes engedélyt a szülőktől. A Zoom.hu által megkérdezett jogászok szerint,

ebben az esetben sérülhetett a gyermekek képmáshoz való joga, mert 14 év alatti személyeknél a törvényes képviselő hozzájárulása kell, akár ahhoz is, hogy egy riportban szerepeljen.

Van viszont egy lehetőség arra, hogy elkerüljék a jogsértést: egyenként a törvényes képviselők hozzájárulását kell kérni utólag.

Egyébként – ahogy azt vonatkozó anyagában az Index is hozzáteszi – köznevelési intézményekben politikai tevékenységet folytatni tilos.