Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Minden rendőr kap egy önfényező kormányzati propagandafüzetet

Minden rendőr kap egy önfényező kormányzati propagandafüzetet

Már sokan látták és olvasták a rendőrségen a Miniszterelnöki Kabinetiroda 20 oldalas propagandafüzetet, azt azonban senki nem tudta, akarta megmondani, hogy kitől és mikor kapta azt. Egyelőre azt sem tudni, ki és hogyan terjeszti, osztogatja a választási propagandakiadványt, még a Belügyminisztériumból is a Miniszterelnöki Kabinetirodához irányítottak a kérdéseimmel (onnan későbbre ígértek visszahívást), pedig a kiadvány előszavát Pintér Sándor belügyminiszter jegyzi.

A „Magyarország jobban teljesít”, „Erős rendőrség, nagyobb közbiztonság” című kiadvány állítólag hamarosan minden rendőrhöz eljut majd.

Ha eddig nem tudták volna milyen jó nekik, és mennyit javult a kormány és persze a rendőrök munkájának köszönhetően az ország közbiztonsága, s hogy az ország népe és kormánya mennyire elismeri a munkájukat (legalábbis a rendőrség által a polgármesterek körében végeztetett közvélemény-kutatása szerint), vagy hogy mennyire megbecsülik őket, most majd megtudják. Érdekes amúgy, hogy a kiadványban a kormányzati propagandához képest alig van migránsozás, csupán egyszer szerepel benne a migráns szó, Soros György neve pedig egyszer sem.

Fotó: Veres Viktor

„Amíg Európa más országaiban egyre több a rendvédelmi szervek felügyelete alól kikerülő terület (no-go zóna), addig a Magyar Rendőrség hazánk egész területén képes fenntartani rendet”, olvasható a kiadványban. Majd részletesen leírják, hogy 2010 és 2018 között közel a felével (49,7 százalékkal) csökkent Magyarországon a bűncselekmények száma, (428.785-ről 2017 cégére 215.713-ra), a nyomozások eredményessége eközben jelentősen javult, ma már tíz bűntettből hatnak elfogják az elkövetőjét.

„A tömeges illegális határátlépés és az embercsempészet korunk egyik legsúlyosabb problémája, amely hazánkat is érinti nap, mint nap”

– írja a Miniszterelnöki Kabinetiroda, emlékeztetve, hogy 2015-ben 391.000, 216-ban 60.418, tavaly 21.847 külföldi lépett be, vagy kísérelt meg belépni, illegálisan Magyarországra. Az illegális belépők száma a 175 kilométernyi határkerítés, a „jogi határzár” és a déli határra vezényelt rendőrök miatt csökkent. (A kiadványból az nem derül ki, hogy hány embercsempészt fogtak el a rendőrök az elmúlt három évben – a szerk.)

Fotó: Veres Viktor

Azt is írják, hogy rendőrség létszáma 2011-ben még 33.450 volt, ma már 39.813-an szolgálnak a testületnél, és minden településen van rendőr vagy körzeti megbízott.

A kormány életpályaprogrammal tette vonzóvá a rendőri pályát – legalábbis a Kabinetiroda kiadványa szerint. 2015-ben 30 százalékkal, majd az azt követő években öt-öt százalékkal növelték a rendőrök fizetését.

2019-re a rendőrök bérének el kell érnie a 2015-ös szint másfélszeresét. (De nem fogja, lásd keretes írásunkat – a szerző.)

Mindemellett 4,9 milliárdról 7,4 milliárd forintra növelték a rendőröknek kifizethető teljesítmény-juttatás keretösszegét, minek következtében a testület tagjainak 85 százaléka kaphatott jutalmat a jó munkájáért, átlagosan 213 ezer forintot.

Fotó: Veres Viktor

A kiadvány részletezi még a rendőrség eszközbeszerzéseit. Háromezer új pisztolyt vásároltak, 200 géppisztolyt, 23 ezer védőruhát, 6120 gépkocsit, helikoptereket, hajókat és buszokat. A rendőrségi járműpark átlagéletkora fejlesztéseknek köszönhetően 6,4 évről 2,4 évre csökkent.

Ami nem olvasható a választási kampány finisére időzítetten kiadott füzetben

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács március 12-ei ülésén az ORFK vezetésének tájékoztatásából a szakszervezetek számára világossá vált, amit a tagságuktól már eddig is tudtak: az idén „a rendőrség állományának 30 százaléka nem kapott semmiféle illetményemelést”. Az érdekképviseletek hónapjain elérhető beszámolók szerint az ORFK vezetése azt velük sem közölte, hogy „a hivatásos állomány tagjai közül pontosan hányan nem érték el a kormányzati propagandában szajkózott 5 százalékos emelést”.

Azt viszont elmondták, hogy jövőre a rendőrök 43 százaléka már a másfélszeresét fogja keresni, mint 2015-ben. Azaz 57 százaléka nem. Pedig az életpályamodell szerint 2019-re mindenkinek el kellene érni e 2015-ös illetménye másfélszeresét. A közalkalmazotti és más munkavállalók bérezésének javítására az ORFK-nak nincsenek eszközei – ismerte el a rendőrség vezetése a szerszervezeteknek –, akik szerint így viszont remény sincs a változásra, tapasztalataik szerint a Belügyminisztériumot ugyanis ez a probléma nem érdekli.