Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bödőcs Tibor Nádas Péterrel, Parti Nagy Lajossal és Spiró Györggyel versenyez

Bödőcs Tibor Nádas Péterrel, Parti Nagy Lajossal és Spiró Györggyel versenyez

Megvan a 2018-as Libri irodalmi díj rövidlistája: a tíz, 2017-ben megjelent könyv közül a zsűri a nyertest választja ki, az olvasók pedig már szavazhatnak a közönségdíjasra.

A díj nevezési kritériumainak 42 kiadó 143 könyve felelt meg, egészen mostanáig 53 tényirodalmi és 90 szépirodalmi kötet: erről a listáról választotta ki kedvenceit a Libri által felkért, 107 főből álló közéleti-szakmai bizottság.

Ők fejenként öt olyan könyvre voksolhattak, amelyeknek jó szívvel adnák át idén a Libri irodalmi díjakat. A pontszámokat aztán összesítették, így alakult ki a tízes lista.

Azonban itt még nincs vége, a rövidlistáról egy öt tagú zsűri fogja kiválasztani a Libri irodalmi díj idei nyertesét, a Libri irodalmi közönségdíj sorsát pedig közönségszavazás dönti el.

A zsűri tagjai: Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia. A közönség mától, azaz március 21-től május 10-ig, majdnem két teljes hónapon át szavazhat a Libri weboldalán és könyvesboltjaiban, áprilisban pedig a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki, amik a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyveiből állnak. A díj és a közönségdíj átadása május 15-én lesz.

A 2018-as Libri irodalmi díjak zsűrije: Károlyi Csaba, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Fullajtár Andrea és Beck Zoltán

A Libri irodalmi díjak 2018-as rövidlistája (szerző szerint névsorrendben):

1. BÖDŐCS TIBOR: Addig se iszik (Helikon)
2. FÖLDÉNYI F. LÁSZLÓ: A melankólia dicsérete (Jelenkor)
3. KEMÉNY ISTVÁN: Lúdbőr (Magvető)
4. NÁDAS PÉTER: Világló részletek I-II. (Jelenkor)
5. PARTI NAGY LAJOS: Létbüfé (Magvető)
6. PEER KRISZTIÁN: 42 (Jelenkor)
7. SPIRÓ GYÖRGY: Kőbéka (Magvető)
8. TOLNAI OTTÓ: Nem könnyű (Jelenkor)
9. TOMPA ANDREA: Omerta (Jelenkor)
10. VIDA GÁBOR: Egy dadogás története (Magvető)

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által életre hívott elismeréseket eddig kétszer adták át. 2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című verseskötetéért a Libri irodalmi díjat, Bartis Attila A vége című regényéért a Libri irodalmi közönségdíjat kapta. 2017-ben Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című novelláskötete nyerte a Libri irodalmi díjat, Kepes András Világkép című tényirodalmi könyve pedig közönségdíjas lett.

Borítókép: Bödőcs Tibor Addig se iszik című könyvét dedikálja / Forrás: Facebook