Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Honvédség félmilliárd forintért vett egy szimulátort

A Honvédség félmilliárd forintért vett egy szimulátort

A magyar Honvédség 1,65 millió euróért (ez bő félmilliárd forint) vett egy helikopterszimulátort – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. Ezért a pénzért a Honvédség kap egy „Helikopter Személyzetek Harcászati Kiképző szimulátort”, valamint öt fő betanítását (2 oktató, 3 alájátszó).

A közbeszerzést eredetileg 1,8 millió eurós irányárral írták ki, végül a francia Thales Training & Simulation vitte el 1,65 millióért. A cég gyakorlatilag állami vállalat: tulajdonosa a Thales-csoport, aminek többségi tulajdonosa a francia állam és a Dassault Aviation (az állami Dassault-csoport leánya).

A szerződés teljesítésében a Thales alvállalkozót is bevet majd, az alvállalkozó feladata a pilótafülke-hardver telepítése lesz. A magyar Honvédség jelenleg főleg orosz helikoptereket üzemeltet:

  • Mi-8-as szállító helikoptereket,
  • Mi-17-es szállító helikoptereket,
  • Mi-24-es harci helikoptereket (ezeknek épp folyamatban van a nagyjavítása),
  • Eurocopter AS 350-es kiképző helikoptereket.

A Honvédség vezérkari főnöke, Benkő Tibor vezérezredes 2018 januárjában azt nyilatkozta, a Honvédség 40 helikopter beszerzését tervezi a közeljövőben.