Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újabb szélsőjobboldali politikus rajong Orbán Viktorért

Újabb szélsőjobboldali politikus rajong Orbán Viktorért

Egy ember egészen biztosan van Bécsben, aki örült Lázár János videójának az osztrák fővárost „elárasztó bevándorlókról”. Michael Stumpf, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bécsi tartományi képviselője, és a párt tartományi szóvivője, aki nem csak előszeretettel oszt meg iszlámellenes tartalmakat a közösségi médiában, hanem személyes Facebook-oldalán Orbán Viktorral közös képét használja borítóképnek.

Stumpfra a jelek szerint Orbán Viktor bécsi látogatása volt akkora hatással, hogy kiposztolja a fotót, a kép január 30-án került fel a közösségi oldalra, ahonnan azóta sem vette le. Pedig előtte is fontos fotó szerepelt a helyén: Stumpf saját esküvői portréja, amit végül a magyar miniszterelnök kedvéért cserélt le.

A politikus rendszeres látogató a bécsi magyar nagykövetségen,

a februári Szent István-napi bálon is részt vett. Stumpf nemcsak politikai szinten kötődik hazánkhoz: mindkét szülője magyar, ő azonban már Ausztriában született, és van olyan osztrák honlap, ahol a „bevándorlóhátterű osztrák politikusok” között tartják számon. Facebook-oldalán az is kiderül, hogy valamennyire beszél magyarul, bár Orbán Viktor látogatásán azért profi tolmács segítette a beszélgetést.

Ezek után csak részben meglepő, hogy nagy rajongója a magyar kormányfőnek, és legfőképpen muszlimellenes politikájának. Hivatalos közösségi oldalán például nemrég megosztott egy riportot arról, amelyben bécsi iskolaigazgatók panaszkodnak arról, hogy egyre több muszlim diák jár intézményeikbe, ahol már mindennaposak a vallási összetűzések. Előtte pedig fellépést ígért muszlim fiatalok ellen, akik Bécs közterületein ingyen osztogatták járókelőknek a Koránt.

Stumpf felszólalt már a mecsetek ellen is – utóbbi posztját pedig nem más lájkolta, mint Johann Gudenus, korábbi bécsi alpolgármester, az FPÖ jelenlegi parlamenti képviselője, aki választási megfigyelőként ott volt a Krím-félszigeten megrendezett 2014-es vitatott népszavazáson.

Nem Stumpf az első szélsőséges politikus, aki nyíltan kiáll a magyar miniszterelnök mellett. A holland Szabadságpárt elnöke, Geert Wilders már többször is kifejezte szimpátiáját Orbán Viktor politikája iránt, tavaly az Év emberének választotta meg, sőt találkozott is a magyar kormányfővel, amikor Budapesten járt – igaz, az csak később derült ki a Zoom.hu cikkéből, hogy maga Orbán hívta meg vendégségbe a muszlimellenes kijelentéseiről és szélsőséges nézeteiről ismert politikust.