Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Saját cégétől vesz a HM buszokat kétmilliárdért

Saját cégétől vesz a HM buszokat kétmilliárdért

Kétmilliárd forintért vásárol Honvédelmi Minisztérium saját cégétől autóbuszokat, a gyártásban részt kap a Széles Gáborhoz köthető Ikarus Jáműtechnika Kft. is. 

A kormány kétmilliárd forintot ítélt meg a Honvédelmi Minisztérium javára „többfunkciós autóbuszok” beszerzéséhez. A pénzt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek kell előteremtenie, ám ilyen kis költségvetési tétel esetében soha nem okoz gondot a forrás előteremtése. A buszokat a honvédelmi tárca saját cégétől szerzi be, ám annak nincs nyoma az uniós közbeszerzési értesítőben, hogy ezt a lehetőséget a cég versenyben nyerte volna el, pedig a busz gyártásában részt vesz az Ikarus Járműjavító Kft. is. A cég Széles Gábor érdekeltsége, ő és tulajdonostársai a Műszertechnika Holdingon keresztül birtokolják a céget.

A többfunkciós busz azt jelenti, hogy normál csapatszállítás mellett átalakítható sebesültszállítóvá is – derül ki a HM honlapjáról. Ebből az is kiderül, hogy a beszerzéseket – a senki által még nem látott – Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében bonyolítják, amelynek egyik célkitűzése a haza hadiipari kapacitások feltámasztása – ez lehet a magyarázat a közbeszerzés és a nyílt verseny elmaradására. A védelmi beszerzésekre elvileg ugyanúgy vonatkoznak a közpénzek elköltésre vonatkozó szabályok, mint bármely más hivatal esetében, ám az Orbán-kormány elmúlt négy éves gyakorlata alapján a fideszes többségű Honvédelmi Bizottság minden honvédelmi tárgyú beszerzést mentesít a verseny alól, még olyan civil eszközök beszerzése esetében is, mint a távolsági autóbuszok.

A nyertes HM Currus honlapjáról derül ki, hogy a honvédelmi tárca 2019-ben összesen száz „modern busszal gazdagodik” – ez a busz prototípusának 2017-es bemutatóján derült ki. Akkor Simicskó István honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a buszok „új buszok, jó szolgálatot fognak tenni többek között a balkáni missziók és a határvédelmi feladatok ellátása során is.”

A kormány arról is döntött, hogy Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt-nek a HM-es buszokra külföldi vevőket kell találnia.