Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kadhafi fia elindul a líbiai elnökválasztáson

Kadhafi fia elindul a líbiai elnökválasztáson

Az al-Arabíja pánarab tévéadó szerint Moammer Kadhafi legidősebb gyermeke indul a líbiai elnökválasztáson. Az egykori diktátor fia, Szeif al-Iszlám jelöltségét képviselője, Ajmán Burasz jelentette be Tuniszban. A tévé értesülése szerint Szeif al-Iszlám célja az ország megmentése, Líbia arab, afrikai és iszlám hovatartozásának megerősítése, az egyéni és általános szabadságjogok védelme, a terrorizmus felszámolása az észak-afrikai államban.

Ajmán Burasz elmondása szerint Kadhafi fia hamarosan megszólítja a választókat és ismerteti előválasztási kampányának tartalmát.

Szeif-al-Iszlám líbiai politikai tevékenységének híre tavaly októberben vált ismertté. A Kadhafi család ügyvédje, Háled az-Zaidi most azt mondta az al-Arabíja tévének, hogy Kadhafi fia részt vesz a líbiai közéletben, ápolja a kapcsolatokat a helyi társadalmi élet szereplőivel, az ország különböző törzsfőivel, hogy átfogó politikai programot alakítson ki.

A 44 éves Szeif-al-Iszlám apjának második házasságában született. Egykoron apja lehetséges utódaként emlegették. Szakmája szerint építészmérnök, Ausztriában és Nagy-Britanniában tanult. Elvégezte a nagy hírű London School of Economics közgazdasági és politikatudományi egyetemet, ahol megkapta a filozófia doktora címet.

A forradalom után azzal vádolták meg, hogy háborús bűnöket követett el az apja hatalmának megdöntésére irányuló 2011-es felkelés idején, a békés tüntetések vérbe fojtásakor. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is perbe fogta emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Egy ideig a nagyhatalmú líbiai az-Zintán milícia börtönének foglya volt.

(MTI)