Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az LMP bejelentette: zátonyra futott az ellenzéki együttműködés

Az LMP bejelentette: zátonyra futott az ellenzéki együttműködés

A párttömbök még nem értették meg a szavazók akaratát, és nem kerültünk közelebb a teljes ellenzéki koordinációhoz, pedig az LMP mindent megtett ezért – mondta Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje értékelve az elmúlt napok ellenzéki egyeztetéseinek eredményét. Úgy vélte, mostantól az a legfontosabb, hogy minél többen menjenek el szavazni április 8-án.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hódmezővásárhely óta biztosan tudható, hogy a kormányváltásra akkor van a legtöbb esély, ahol a kormánypárti jelölttel szemben egyetlen ellenzéki jelölt áll fel – folytatta Szél, aki szerint ennek érdekében az LMP nyitott volt a másik két erőcentrum – a baloldali MSZP-Párbeszéd-DK illetve a jobboldali Jobbik – felé, csakhogy a megbeszélések eredménye az lett, hogy

“az ajtók bezárultak, de ahol bezárul egy ajtó, ott mindig kinyílik egy másik.”

Az LMP nem rúg fel semmilyen asztalt – vette át a szót Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, mert szerinte csak “fellálunk ettől az asztaltól”, de ha a továbbiakban valaki beszélni akar velük, akkor erre nyitottak lesznek.

Szél Bernadett úgy értékelt: nagy kockázatot vállaltak, bementek az “oroszlánbarlangba”, de van az a pont, aminél nem tudnak tovább menni. Ezek után viszont a mozgósításra, a minél nagyobb arányú választási részvételre való buzdításra helyezik a hangsúlyt, de azért az utolsó pillanatig megtesznek mindent a kormányváltás érdekében.

Véget értek az egyeztetések

Ő is megismételte: további egyeztetéseket az LMP nem kezdeményez az ellenzéki pártok együttműködésére. Hadházy nem vetette el, hogy az összefogás meghiúsulása ellenére lehetnek még egyoldalú visszalépések az április 8-i választásig, vagyis:

“Ne vegyen arra mérget a Fidesz, hogy nem lesznek még meglepetések a választás előtt.”

Gémesi György, az LMP-szövetséges Új Kezdet nevében hozzátette: ők is támogatták a szövetségi politika kibővítését, de ez szerinte sem sikerült, mert “látszik, hogy a többiek nem akartak komolyan megegyezni”.

A Zoom.hu is írt arról, Vona Gábor Jobbik-elnök nyilatkozata alapján nyílt együttműködés aligha várható a Jobbiktól a baloldali ellenzéki pártok javára, és nem sikerült túl jól az MSZP-DK tárgyalása sem az LMP-vel.